TÜRKİYE İstatistik Kurumu’nun 2016 yılı sonuçlarını kapsayan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verileri, Aksu ile ilgili çok çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. TÜİK verilerine göre, Aksu’da ikamet eden vatandaşların yüzde 50’sinden fazlası diğer illerin nüfuslarına kayıtlı.

Son tespitlere göre, Aksu’da 69 bin 626 kişi ikamet ediyor. Bu nüfusun, 35 bin 269’u diğer illerden göçüp gelenlerden oluşuyor. Aksu’da yaşayanların sadece 34 bin 357’si Antalya nüfusuna kayıtlı bulunuyor. Bununla birlikte, bu sayının ne kadarının Aksu’dan, ne kadarının diğer ilçelerden olduğu konusunda bir istatistik bulunmuyor.

Sonuçta şunu görüyoruz; Aksu geliştikçe ve dışa açılmaya başladıkça göç almaya devam ediyor. Önceki hafta yine bu köşede inceleme konusu yapmıştık, hatırlarsınız… Antalya’nın en hızlı büyüyen ilçeleri arasında, yüzde 16.4’lük nüfus artışı ile Aksu 5’inci durumda bulunuyor.

Hızlı nüfus artışında Alanya, Manavgat, Serik ve Kemer’i bile geride bırakan Aksu’nun, mülkiyet sorunlarını aşmasının ardından, kısa sürede 400 bin nüfusa erişebileceği, geçen haftaki İlçe Koordinasyon Kurulu toplantısında Kaymakam Aydın Ergün tarafından dile getirildi. Evet, emlakçıdan esnafa, siyasetçiden turizmciye kadar herkes bu görüşte.

Aksu büyüyor ve her geçen gün dışa açılmasını sürdürüyor. Biz istesek de, istemesek de sosyoloji kendi kurallarını uyguluyor. Bakın size ilginç bazı istatistik bilgileri daha aktarayım:

İş ve aş umuduyla Aksu’ ya göçüp gelen yurttaşlarımız arasında 5 bin 158 kişiyle Ispartalılar ilk sırada yer alıyor. Konyalılar 3 bin 79 kişiyle ikinci sırada. Diğer illerden gelerek Aksu’da ikamet etmeyi seçen vatandaşlarımız arasında, sayıları 1000’i aşanlardan bazıları da Burdurlular, Diyarbakırlılar ve Afyonlulardan oluşuyor. TÜİK sonuçları bize, Aksu’da 81 vilayetten vatandaşların yaşadığını gösteriyor. Suriyelileri de sayarsak, 82 vilayete ulaşırız.

Başlıkta ne demiştik, hatırlayın; Aksu’nu yarısı Antalyalı değil! Peki bu istatistik bilgisini nasıl okuyacağız. Öyle ya, toplumbilim bizlere, istatistik okumanın apayrı bir meziyet ve sanat olduğunu söylemiyor mu? Diyor ki sosyoloji, “Bir kentin nüfusu ne kadar farklılık arz ediyorsa, o kentin dinamizmi o kadar fazladır. Nüfusun homojen olduğu kentlerde ise hayat durağandır…”

Uzun lâfın kısası, Aksu büyüyor, değişiyor ve güzelleşiyor… Hepimiz Aksuluyuz, bu kenti çok seviyoruz ve Aksu için çalışıyoruz…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.