Güney Haberci - Antalya'nın Bir Numaralı Haber Portalı
2024-10-09 10:37:57

AK Parti’de son durum

Ergin ÇEVİK

ergin.cevik74@hotmail.com 09 Ekim 2024, 10:37

AK Parti, 3 Eylül'de Merkez Karar ve Yönetim Kurulu'nda (MKYK) alınan kongre kararının ardından, 8. Büyük Olağan Kongre sürecine ilişkin çalışmalarını başlatmıştı. Bu kapsamda, parti tüzüğüne göre mahalle delege seçimleri yapıldı.

Şimdi sıra ilçe kongrelerine geldi. Şu an Antalya’da 2 ilçenin kongre takvimi belli. İlk start Alanya’dan verilecek. 12 Ekim Cumartesi günü Alanya İlçe Kongresi yapılacak. Ardından Pazar günü yani 13 Ekim’de Serik İlçesi kongresi gerçekleştirecek. Yazıyı kaleme aldığım saat itibariyle diğer 17 ilçe ile ilgili belirlenen bir takvim yok. Bunların içerisinde Aksu’da dahil. Ama 28 Aralık tarihinden önce bütün İlçeler kongresini tamamlamış olacak. Çünkü MKYK’dan alınan karar gereği, 28 Aralık itibariyle de İl kongreleriyle ilgili start verilmiş olacak. 

Gelişmeler bu şekilde yaşanırken, merak edilen ise Antalya İl Başkanlığın da bir değişimin olup olmayacağı.

Şahsen, Antalya İl Başkanlığında bir değişimin olmayacağı kanısındayım. Çünkü 31 Mart yerel seçimlerinden sonra AK Parti Genel Merkezi, bugüne kadar benim bildiğim 27 İlin il başkanını görevden aldı. Kongre öncesi bunların yerine atamalar yapıldı. Ve atanan yeni İl başkanlarına, kendilerine bağlı olan ilçelerle ilgili gerekli değişimin yapılması yönünde talimatlar verildi. Başkanlarda gerekli dizaynı yaparak kongrelerini gerçekleştirecekler. Olması gereken bu. Çünkü her yönetici dizayn edeceği bir ekiple çalışmak ister. Ayrıca bilindiği üzere AK Parti’de tek isimle kongrelere gidilir. Bundan dolayıdır ki, mantıken son dakika olarak görevden alacağınız bir il başkanına, ilçe başkanlarını belirleme yetkisini vermek, kongrede aday olarak belirlediğiniz isme de haksızlık edilmiş olur.

İşte bu detaylara bakıldığında AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin’in görevine devam edeceği kanısındayım. Görevden alınacak olmuş olsaydı, bugüne kadar alınırdı. Ve kongre süreci Sayın Çetin’le başlatılmazdı. Ama gene de siyasette son dakika sürprizleri olur mu? Olur. Ama bu oldukça zayıf bir ihtimal.

Gelelim Aksu’daki duruma

Bilindiği üzere İlçe başkanları toplantısından sonra Çağatay Çalışır, kongrede aday olmayacağını açıklamıştı. Kendisiyle beraber, Gündoğmuş, Kumluca, Döşemealtı ve Serik İlçe başkanları da aday olmayacaklarını kamuoyuyla paylaşmışlardı. Bunların dışında 2 veya 3 ilçede de değişimin olacağı ifade ediliyor. Tabi bu ilçeler şu an sır gibi saklanıyor. Aday olmayacak başkanların yerine isim arayışları da haliyle devam ediyor. Aksu’da şu ana kadar 3 ismin İlçe başkanlığına yönelik talepleri var. Bu isimlerin taleplerine yönelik kanaatini İl Başkanı Ali Çetin, yapacağı istişare sonucu Parti Genel Merkezine bildirecek. Ondan sonra bir netlik ortaya çıkacak. Bu isimlere gelecek olursak, bunlarda mevcut yönetimden Sinan Temirtaş, Tolga Aytar ile 2019 yerel seçimlerinde DSP’den meclis üyesi seçilen ve 2024 yerel seçimler öncesi de AK Parti’ye geçen Süleyman Özgür. 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.