Güney Haberci - Antalya'nın Bir Numaralı Haber Portalı

Karaloğlu: İstihdamda 200 bin rakamı bile yakalanabilir

BÖLGE

 İSTİHDAM Seferberliği 2019 hedeflerini açıklayan Antalya Valisi Münir Karaloğlu, kentte 150 bin yeni istihdam hedefi belirlendiğini, ancak turizmdeki artışa bağlı olarak 200 bin rakamının bile yakalanabileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığının 2017'de başlatılan ve geçen yılın ardından bu yıl da devam ettirme kararı alınan İstihdam Seferberliği 2019 kapsamında, Antalya Valiliği himayelerinde 'Burası Antalya Burada İş Var' sloganıyla Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nda (ATSO) düzenlenen toplantıda, iş dünyası temsilcileri bilgilendirildi. Vali Münir Karaloğlu, ATSO Başkanı Davut Çetin, Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, SGK İl Müdürü Nejat Deniz, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Veli Tekkanat'ın konuşmacı olarak katıldığı toplantıda, İstihdam Seferberliği kapsamında verilecek devlet destekleri anlatıldı.

TEŞVİK PAKETİ SANKİ ANTALYA İÇİN HAZIRLANMIŞ

Antalya'nın turizmi, tarımı ve ticaretiyle Türkiye'nin lokomotif şehirlerinden biri olduğunu belirten Vali Karaloğlu, Türkiye'nin büyümesine, hedeflerine ulaşmasına önemli katkılar verdiğini, vermeye de devam ettiğini açıkladı. Cumhurbaşkanlığının liderliğinde başlatılan İstihdamda Milli Seferberlik kampanyasının 2019'da da yeni teşvik ve desteklerle devam ettiğini belirten Vali Karaloğlu, “Teşvik paketine baktığınızda, bize Ankara'dan, 'Ey Antalya, ATSO, Borsa, Valilik, sivil toplum bize öyle bir teşvik paketi önerin ki, bundan en çok Antalya istifade etsin' deselerdi, biz bu kadar iyisini öneremezdik. Teşviklere baktığınızda sanki Antalya göz önünde tutulmuş ve ihtiyaçlarına bakılarak hazırlanmış. Gerçekten bu teşvik paketinden Türkiye'de en çok istifade edecek olan il Antalya" dedi.

İSTİHDAM HEDEFİ 150 BİN, 200 BİNE DE ÇIKABİLİR

Antalya'nın 2017'de 186 bin yeni istihdamla Türkiye'de ikinci olarak, külliyede Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın elinden Antalya iş dünyası adına ödül aldığını hatırlatan Vali Karaloğlu, “Bu ödülü sizi temsilen ATSO başkanına emanet etmiştik. 2018'de de 164 bin rakamıyla yine çok ciddi destek verdik. 2019'da TOBB'la yapılan toplantıda Sayın Cumhurbaşkanımıza Antalya adına MATSO başkanımız 150 bin rakamını telaffuz etmiş, bizim için geçerli olan 150 bin rakamının üzerine çıkmak. Ama teşviklere baktığımızda Antalya'da geçen seneki yakaladığımız turizmdeki başarı ve 2019'la ilgili bugünkü projeksiyona baktığımızda 150 bin rakamının çok üzerine çıkacağımızı, hatta 200 bin rakamını bile yakalayabileceğimizi söylersek çok abartmış olmayız" diye konuştu.

1 NİSAN'A DİKKAT

Turizmde hem erken rezervasyon, hem de slot taleplerine bakıldığında 2019'da Antalya'da turizmin yüzde 29 büyüyeceğinin öngörüldüğünü dile getiren Karaloğlu, bunun istihdamda da aynı oranla büyüme anlamına gelebileceğini, telaffuz edilen rakamların rahatlıkla gerçekleşebileceğini söyledi. Özellikle 1 Nisan'da başlayacak hem ücret, hem SGK primi hem de vergilerini devletin ödediği üç aylık dönemden Antalya'daki bütün iş dünyasının istifade etmesi gerektiğini vurgulayan Karaloğlu, “Zaten herkes sezon hazırlığı yapıyor. Belki personel alımını erkene çekerek hem insanlarımıza iş-aş imkanı verilmiş olur hem de devletin bu imkanlarından istifade edilmiş olur" dedi.

KİŞİ BAŞI 19 BİN 414 LİRA

Verilen imkanların gerçekten çok güzel olduğunu vurgulayan Karaloğlu, “Bir personelin bu üç aylık dönem de dahil, size yıllık sağladığı katkı 19 bin 414 lira. Eğer bu personel genç ve kadınsa devletin pozitif ayrımcılığı var, o zaman teşvik 26 bin liraya kadar çıkıyor. Bu güzel teşvikler sadece turizm değil, Antalya'daki bütün sektörler için bu geçerli. Hemen bu teşviklerden istifade ederek, bir an önce işe başlatılacak insanları işe başlatıp, hem işsizliğe çare olalım, insanlarımız sofrasına aş-ekmek götürsün, toplum mutlu olsun" diye konuştu.

MALİYETLERİ AŞAĞIYA ÇEKECEK CİDDİ BİR PAKET

İstihdam teşviklerinin önemine dikkat çeken ATSO Başkanı Davut Çetin, istihdam maliyetlerini aşağıya çekecek ciddi bir teşvik paketi açıklandığını ve teşviklerin bazılarına 1 Nisan'dan itibariyle başvurmak gerektiğini belirtti. Ekonomide sıkıntıların devam ettiğini, işsizliğin arttığını kaydeden Çetin, “Çünkü yeni işe almalar azaldığı gibi, mevcut istihdamın azaldığı sektörler de var. Küçülmenin önümüzdeki aylarda durmasını, yavaş yavaş toparlanma sürecine girilmesini bekliyoruz. Seçimlerden sonra hepimiz ekonomiyi daha fazla konuşacağız. Her alanda hızlı bir reform sürecinin başlamasını istiyoruz. Bu yapıldığı takdirde yatırımcı ve tüketici güveni geri gelir ve iyileşme görürüz. Bu aşamada hükümet, kredi paketleri ve istihdam teşvikleriyle piyasaya katkı yapmaya çalışmaktadır" dedi.

TURİZMDEKİ YÜKSELİŞ İSTİHDAMIN ARTMASI DEMEK

Ülke genelinde istihdamın geçen yıla göre yüzde 2 civarında azaldığını belirten Çetin, bu azalmanın özellikle tarım ve inşaat sektöründen kaynaklandığını belirterek, “İstihdamın azalmadığı birkaç il var. Bunlardan birİ de Antalya. Antalya'nın özelliği elbette ki turizm sektörüdür. Antalya'da kayıtlı istihdam yaz aylarında 700 bine yaklaşmaktadır. Birçok sektörümüz doğrudan ve dolaylı olarak turizme bağlıdır. Geçmişte bunun zararını yaşadığımız yıllar oldu, böyle dönemlerde ise avantajını yaşıyoruz. Turizmdeki gelişme ticaret ve sanayi sektörümüzü olumlu etkileyecektir. Antalya için turizmde yükseliş demek; inşaattan sanayiye, ticaretten ulaştırmaya kadar tüm sektörlerde iş ve istihdamın artması demektir" diye konuştu.

UMUT VERİCİ

Büyümenin ve katma değer yaratmanın tek orijinal faktörünün emek, istihdam edilen insan olduğunu belirten ATB Başkanı Ali Çandır, son iki yıldır devam eden istihdam seferberliğinin devam ettiriliyor olmasının umut verdiğini söyledi. Özellikle yeni iş imkanları ve büyüme çabalarını motive eden ilave istihdam teşviklerinin, iş insanlarının direncini artırdığını ve büyüme isteklerini motive ettiğini belirten Çandır, İstihdam Seferberliği 2019 kapsamında açıklanan 8 teşvikten özellikle dikkat edilmesi gereken dört maddeye vurgu yaptı.

TEŞVİKTE DİKKAT ÇEKEN DÖRT MADDE

Çandır, “30 Nisan'a kadar sağlanan her ilave istihdamınızda maaş, SGK primi ve vergilere ilişkin mali yüklerin ilk üç ay boyunca devlet tarafından karşılanacak olması. Takip eden dokuz boyunca da SGK prim ve vergi yüklerinin yine devletimizce karşılanması. Bu ilave istihdamın kadın ya da genç olması halindeyse destekleme süresinin 18 aya çıkarılması bizler için önemli bir destek olmuştur. Yine ekonomik sebeplerle; İşyerinde çalışma sürelerini geçici olarak azaltmak durumunda kalan işverenlere, 3 ay boyunca azaltılan süreye ilişkin çalışanlarının ücreti devletimizce karşılanması da diğer bir önemli destek olmuştur" dedi.

TARIMA ÖZGÜ SOSYAL GÜVENLİK

Bu yılki 150 bin kişiye ilave istihdam hedefinin oldukça üzerinde bir gerçekleşme yaşanacağına inandığını belirten Çandır, tarımsal üretim ve ticaretin istihdamı artırmadaki katkısının giderek zayıfladığına dikkat çekti. Tarıma sağlanan destek ve teşviklerin sadece işsizliği azaltmakla kalmadığı, kırdan kente göçü de önlediğini söyleyen Çandır, destek ve teşviklerin önerdikleri modellerle olması durumunda tersine göçün de yaşanabileceğini kaydetti. Tarımda çalışanların yaş ortalamasının hızla büyüdüğünü belirten Çandır, “Eğer sektörümüzün yapısına uygun ve mevcut sosyal yardımların da içerisinde bulunduğu tarıma özgü bir sosyal güvenlik sistemi geliştirilirse istihdama ve ekonomik büyümeye daha fazla katkı sağlayabiliriz" diye konuştu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.