Antalya ve Lara Anadolu Hastanesi'nde görevli radyoloji uzmanı Dr. Nurettin Katrancı, erkeklerde en sık görülen kanser türü olan prostatın modern görüntüleme tekniği olan MR'la erken teşhis edildiğini söyledi. Prostat kanseri teşhisinde MR tekniği kullanılarak kanser için şüpheli bir alan olup olmadığının belirlendiğini belirten Dr. Katrancı, "PSA (prostat spesifik antijen) değeri yüksek hastalarda yapılan kör biyopsilerde prostat kanseri yakalanamıyor. Böyle olunca tam anlamıyla tanıyı koyamıyoruz. Ancak teknolojinin gelişmesiyle birlikte prostat dokusu MR ile daha iyi gösterilmeye başlandı. Yaklaşık dört yıldır prostat MR üzerine çalışıyoruz. Prostat MR ile kanserin yerini tam olarak belirliyoruz, oraya yöneliyoruz ve biyopsi yapıp tanıyı koyuyoruz. Böylelikle kanseri erkenden tespit etmiş oluyoruz. Erken tanı hastanın iyileşme oranını daha da yükseltiyor" dedi.
'KANSERLİ BÖLGE TESPİT EDİLİYOR' Standart yöntemlere kıyasla MR'ın kanserli dokunun prostat içinde yerini belirlemede daha etkili olduğuna işaret eden Dr. Nurettin Katrancı, "Prostat MR özelliği gerçekten doktora nereye yönelmesi ve nereden biyopsi yapması gerektiğini iyi bir şekilde anlatıyor. Bu yüzden klinik kullanımı çok arttı. Füzyon biyopsisi denilen yeni bir süreç de başladı. Ultrason füzyon biyopsisi yavaş yavaş dünyada ve ülkemizde yaygınlaşmaya başladı" dedi.
YILDA BİR KEZ PSA
Prostat kanserinden PSA'nın önemine değinen DR. Katrancı, “Prostat kanserinin en önemli tanı aracı PSA'dır. PSA bir kan tahlilidir. PSA değeri yükseldiği zaman prostat kanseri açısından kuşku oluşuyor. PSA yüksekliği bazen prostatın iltihabından ya da prostat çok büyüdüğü zaman da oluyor. Fakat eğer PSA yüksekliği devam ediyor ise ya da çok yükselmişse prostat kanseri olasılığı da çok yüksek demektir. Tabi PSA ile tek başına kanser diyemezsiniz. Ama PSA yüksekse kanser kuşkusu da yüksektir diyebiliriz. Bu yüzden elli yaş üstü erkekler yılda bir kez PSA değerlerini kontrol etmelidir" diye konuştu.
Dr. Nurettin Katrancı, prostat kanserinden korunmak için yılda bir kez üroloğa başvurarak PSA değerlerini kontrol etmek gerektiğini söyledi.