Güney Haberci - Antalya'nın Bir Numaralı Haber Portalı

TUTA artık tarih oluyor

BÖLGE

Domates güvesi olarak bilinen ve üreticinin başlıca düşmanı olarak kabul edilen ‘TUTA’  artık tarih oluyor. Aksu İlaçlama Makinaları Firmasının ürettiği ilaçlama makinesi “Zerreciklere nüfus ederek ‘tuta’ güvesinin sonunu getiriyor.

Gazetemize konuk olan ve tuta ile ilgili üreticinin yüzünü güldürecek açıklamalarda bulunan Coşkun Aksu, yıllar önce ürettiği ilaçlama makinası ile ‘tuta’ denen domates güvesinin sonunu getirdiğini iddia etti. Coşkun, “Ürettiğimiz makineler, şu an çiftçiyi canından bezdiren domates güvesi ‘tuta’ ile mücadele edebiliyor ve tuta denilen güveyi yok ediyor” dedi.

1985 yılında, Ankara’ da çevre ilaçlama makinaları üretimi ile 15 yıl çalışmaların sonunda faaliyetlerine tarım ve turizmin başkenti olan Antalya’ da devam ettiğine değinen Coşkun Aksu, “Yıllardır bu bölgede bütün üreticilerimize anlatmaya çalıştık. Yabancı menşeili bir makine olmadığımız için, açıkçası üreticiler o makinaların peşinden koşunca, bizim ürettiğimiz makinayla ilgilenmediler. Geldiğimiz şu günde üreticiler aldıkları yabancı marka makinaların zararlılara karşı mücadelesini ve bizden alarak kullandıkları makinanın etkisini de gördüler. Karşılaştırmayı kendileri yaptılar ve aradaki büyük farkın canlı tanığı oldular” diye konuştu.


Her domates üreticisinin tuta denen güveden mustarip olduğuna değinen Coşkun Aksu, “Alaylı mahallesi tarafında bir çiftçimiz var. Bizim makinamızı kullanıyor. O bölgede bütün çiftçiler ‘tuta’ adlı güveyle baş edemezken, bu çiftçimiz serasında tuta güvesinin zararlarından koruna bilmek için kullandığı en ufak model makinamız ile başarılı bir sonuç elde etti. Bir dönümde 35 bin lira kazandığını dile getirdi. Hala ürün var serasında ve işin ilginç yanı başka seralardan kendi serasına sızan güvelerde, burada ki ürüne zarar veremeden yok oluyor. Bizim makinamızı kullandı ve tuta denilen böceği serasında yok etti. İsteyenler internette yayın yapan kanaldan bu çiftçimizi takip edebilirler” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Ürünün özelliklerini anlatan Coşkun Aksu, “Bitkinin kılcal damarlarına zerreciklerle işleyerek, buhar halinde ilacı veriyor. Gözle gözükmüyor ilaçlama derine nüfus ediyor. Üretici istiyor ki bitki ilaçla yıkansın, sağlıklı olan bu değil. Sağlıklı olan ilacın tıpkı damara serum takılır gibi yapılması, bizim makinamız işte bunu yapıyor. Bitkiye zarar vermeden sağlıklı ilaçlama yapıyor. Aynı zamanda kalıntı ve lekede bırakmıyor. Yıllardır anlatıyoruz, ömrümüzü verdik bu konuda. Şu tuta güvesi ile mücadele çıkmasaydı, ben yine ürettiğimiz makinayı anlatamayacaktım. Tuta da sergilediğimiz başarılı çalışma ile nihayet makinamızın değeri anlaşıldı. Yerli makine oluşu iş yapmayacağı anlamına gelmez. Aksu’da üretiyoruz biz bu makinayı. Burada yapılıyor olması çiftçi için çok büyük bir imkân aslında” dedi.

Coşkun Aksu son olarak şunları söyledi: “Gözümüzle gördük ve yaşadık. Çiftçiye en büyük zararı veren, tuta denen domates güvesini yok eden, ortadan kaldıran, ufacık ama işlevi çok büyük bu makine ile yok olduğunu üstüne basa basa dile getiriyoruz. Gelsinler çiftçilerimiz her konuda kendilerine destek olmaya hazırız. Açık alanda ilaçlama yapmak daha zor, açık alanda 90 tane zeytin ağacına bu makinayla ilaçlama yapılıyor ve başarılı sonuçlar elde ediliyor. Bu işlemi gerçekleştiren çiftçi bir amcamız oğlu bu makinayı aldı diye zamanında eve almadı. Şimdi bu makinayla çok sağlıklı ve başarılı çalıştığını görünce anlata anlata bitiremiyor. Bütün üretici kardeşlerimize şunu söylüyorum. Doğru ilacı, doğru makinayla, doğru zamanda atın. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Eski Dekanı İbrahim Uzun hocamız -bu ülke için yapılacak en güzel şeyi yaptığınızı bilin, ama bunu anlatmaya ömrünüz yetmez- demişti. Bundan 16 yıl önce, - Hocam olur mu bunu anlatamayacak ne var demiştim o dönemde. Biz sabrımızı koruduk çok şükür aradan onca yıl geçse de ürettiğimiz makine, üreticinin aklında ve serasında yer edinmeye başladı”

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.