Güney Haberci - Antalya'nın Bir Numaralı Haber Portalı

DEVLET SERA A.Ş. KURACAK

EKONOMİ

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Yeni Ekonomi Programı kapsamında ‘reform paketi’ açıkladı. Pakette ayrı başlıkta ele alınan tarım ve hayvancılık alanında yapılacaklar dikkati çekti. Devletin Sera A.Ş. şirketi kurarak örtü altı sebze üretimi yapacağını belirtti.

TÜRKİYE’de örtü altı üretiminin merkezi Antalya’da gözler Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı reform paketine çevrildi. Bir çok alanda yapılan değişiklikleri içeren pakette tarım ve hayvancılık alanındaki açıklamalar dikkati çekti. Tarımda Milli Birlik Projesi oluşturduklarını bunu da mayıs ayında tüm kamuoyuyla paylaşılacaklarını açıklayan Bakan Albayrak , tohumdan sofraya kadar yerel zincir oluşturacakla-rını, ürün ve bölge bazında sözleşmeli tarımın yaygınlaşmasını sağlayacaklarını söyledi.

SERA A.Ş. KURULACAK

Seralarda özellikle mevsimsel dalgalanmalarını önlemek amacıyla Tarım Kredi Kooperatifleri ortaklığıyla Sera A.Ş. adlı şirket kuracağını açıklayan Albayrak, “İlk etapta 2 bin hektarlık teknolojik sera inşa edilecek. Orta vadede 5 bin hektar uzun vadede örtü altı sebze üretiminin yüzde 25’inin üretimi burada yapılacak” dedi.

KONU TARTIŞILMALIDIR

ATSO Başkanı Davut Çetin, Tarımda Milli Birlik Projesi’nin mayıs ayında altyapısının çıkacağını belirterek, “Plan dahilinde çalışmaları bile önemlidir. Üretici kooperatiflerinin daha faal olması lazım. Fakat sera şirketi ile çiftçi devletle rekabet eder hale gelir. Sonuçta devlet 1 liraya mal ettiği bir ürünü 50 kuruşa satabilir ama küçük üretici bunu yapamaz. Bu nedenle sektörle bu konunun tartışılması gerekmektedir. Seracılık alanında özel sektöre teşvik verilmesi gerekmektedir” diye konuştu.

GİRDİ FİYATLARI DÜŞÜRÜLMELİ

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır da, açıklanan başlıklar itibariyle Tarımda Milli Birlik Proje-si’ni olumlu bulduklarını ancak içeriğini henüz bilmediklerini söyledi.

Beklentilerinin devletin üretime geçmesinden ziyade mevcut üreticinin desteklenerek üretimin artırılması olduğun dile getiren Çandır, “Umuyoruz ki devletimiz çiftçisiyle rekabet eder duruma gelmez. Üreticinin tepki-sini çekebilecek düzenlemenin yeniden gözden geçirileceğini düşünüyorum. Yaş meyve sebze fiyatı düzenlemesi yapılırken, zincirin bir halkası değil tedarikten tüketime zincirin tamamının ele alınarak orta ve uzun vadeli çözüm üretilmesinden yanayız. Üretimi destekleyici önlemler ile girdi fiyatlarının düşürülmesi temel beklenti” dedi. Tarımda örgütlenmenin öneminin anlaşıldığını görmenin kendileri için sevindirici olduğunu dile getiren Çandır, rekabet edilebilir bir kooperatif sisteminin kurgulanmasını desteklediklerini ifade etti.

KÜÇÜK ÇİFTÇİYİ BİTİRİR

Sera A.Ş. şirketinin küçük çiftçiyi bitireceğini ileri süren Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Onur Kurulu Baş-kanı Vahap Tuncer, “Sera A.Ş., vatandaşların sera ürünlerindeki dönem dönem fiyatlardaki artışı engellemek için devletin kurumu olan tarım kredi kooperatifleri üzerinden tarım yapması demek. Üretilecek ürünlerle fiyatların düşmesi sağlanacak. Bu sadece çiftçinin batmasına neden olur. Dünya genelinde küçük çiftçilik özendirilmeye çalışırken, dünyanın 10 yıl önce terk ettiği bu modeli uygulaması yanlış olacaktır” dedi. Küçük çiftçinin desteklenmesi ve tarımı bırakan çiftçinin sektöre geri kazandırılması için özendirici desteklemeler yapılması gerektiğine işaret eden Tuncer, şöyle konuştu: “Desteklerin üretimi destekleyecek tarzda olması gerekiyor. Fiyat artışının temel nedeni üretim maliyetlerindeki artıştır. Üretici kooperatifleri güçlendirilmelidir. Yeni hal yasasıyla çiftçilere kredi sağlayan komisyonculuk sistemi ortadan kaldırılacak. Tüccara dayalı yön-teme geçildiğinde küçük aile işletmeleri kapanacaktır.

Piyasaya yönelik şirketler hakim olacaktır. Bu şirketlerin yabancı şirketlerin eline geçmesi de söz konusudur.”

Kaynak: Hürriyet 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.