Güney Haberci - Antalya'nın Bir Numaralı Haber Portalı

EKONOMİYE KORONA AŞISI

EKONOMİ

Koronavirüs salgını nedeniyle sıkıntıya düşen piyasalara nefes aldırmaya yönelik düzenlemeleri yorumlayan Antalya iş dünyası temsilcileri, temkinli ama umutlu açıklamalar yaptı.

Ceren DENİZ/HÜRRİYET

GÜNDELİK hayatı durma noktasına getiren koronavirüs salgını sürecinde piyasalara nefes aldırmaya yönelik hazırlanan ikinci ekonomik paketin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden (TBMM) geçmesinin ardından sektörler hareketlendi. Sicil affı, asgari ücret desteği, kira borcuna tahliye ertelemesi ve işe devam kredisi gibi düzenlemeleri değerlendiren ekonomi dünyası temsilcileri, açıklanan ekonomik paketlerin hem çalışanlara hem esnafa hem de işverene can suyu olması yönündeki beklentilerini dile getirdi.

6 AY ERTELEMENİN KAPSAMI GENİŞLEDİ

İlk pakette AVM’leri ve perakende dükkânları kapsayan 6 ay borç erteleme kapsamına şimdi mobilyadan sağlığa birçok sektörün ve tüm şahıs şirketlerinin de eklendiğinin altını çizen Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, bunun sektörleri rahatlatacak bir karar olduğunu vurguladı. Çetin, “Biz bu destekleri patronlar için değil istihdamın korunması için istedik. İlk çıkan pakette 7- 8 kalem vardı, ikincide bu sayı 23’e çıktı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile bakanlıklar her gün görüşme halindeler. İlerleyen günlerde yeni düzenlemeler de gelecek. Kredi Garanti Fonu (KGF) 650 milyar liraya kadar çıkacak. Bugüne kadar verilmiş en büyük destek. Kiraların ödenememesinin mücbir sebep olarak görülüp çıkarma sebebi sayılamayacağına ilişkin düzenleme önemli. Bu karara stopajlar da eklenirse daha yararlı olur.” diye konuştu.

YENİ DÜZENLEMELER GELİYOR

Kararların tek bir paketle sınırlı olmadığını belirterek 5 Nisan’a kadar açıklanacak paketleri beklediklerini söyleyen Antalya Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Ali Bahar da düzenlemelerle ilgili şunları söyledi: “Destek paketini, çalışmalar devam ettikçe adım adım devamı geleceği için olumlu karşıladık. İşe devam kredisinin en fazla 36 ay vadeli oluşu iş dünyası için kısa bulunabilir. Ama genişleme paketleri geldiğinde bu süreci atlatmak için daha kapsayıcı düzenlemeler ve kredi imkânları göreceğiz. KGF’den KOBİ’lerin yararlanabilmesinin önündeki engellerin kaldırılmasını istedik. Ancak fon kapsamına KOBİ’lerin kredi kullanımına ilişkin gerekli maddeler eklenmediği için hala bazı engeller var. Onlara özel ek düzenlemeler yapılmasını istiyoruz.”

ÜRETİME İKİ FİNANSAL DESTEK

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır ise üretimin sürekliliği için tarım ve hayvancılık sektörlerine özel bir paket beklentisi içinde olduklarını söyledi ve şu değerlendirmede bulundu: “Tarım ve Orman Bakanlığı, mart sonu itibariyle yaklaşık 1.9 Milyar TL’lik destekleme ödemesi yapacak. Ayrıca Bakanlığın öncülüğünde geleneksel hayvansal üretim yapan işletmeler için 100 bin TL’ye kadar, bitkisel üretim yapan işletmeler için de 50 bin TL’ye kadar faizsiz kredi verilecek. Bu iki adım önemli ve yerinde kararlar. Ancak üreticileri gelecek sezona taşıyacak onları ekip biçmekte vazgeçirmeyecek daha çok desteklemeye ihtiyaç var.”

AHİ SANDIĞI HAYATA GEÇİRİLSİN

Ekonomik paketin beklentileri tam anlamıyla karşılamasa da esnafa nefes aldıracağını söyleyen Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, “Çarşı esnafı çağrılara uyup evlere çekilmiş durumda. Dükkanını açan da para kazanmıyor. O nedenle bakanlıklarda halen devam eden çalışmalarla ilgili beklenti yüksek. Yeni paketten kira borcu nedeniyle iş yerlerinin 3 ay tahliye edilemeyecek olması çıktı. Bu konudaki beklenti kiraların da ödenmesi. Çalışanların işsizlik sigortası gibi bizim de kurmuş olduğumuz ahi sandığımız var. İş yerinin kapısına kilit vuran esnaf için de bu ödeneğin hayata geçirilmesini istiyoruz. Talebimiz üzerine çek affıyla ilgili bir düzenleme yapıldı. Ancak etkin bir sicil affına da ihtiyaç var. Devlet bankaları aracılığıyla esnaf ve sanatkarlara verilen 25 bin lira kredi imkanı da bu süreçte önemli bir adım oldu” dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.