ANTBİRLİK Manavgat Kooperatifi Mali Genel Kurul'u yapıldı. Genel Kurula ANTBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Balaban, Genel Müdür Hasan Erdoğan ve kooperatif ortakları katıldı. Genel kurulda gündemdeki maddeler görüşülerek onaylandı. ANTBİRLİK Genel Müdürü Hasan Erdoğan gazetecilere yaptığı açıklamada, bu yıl pamukta beklenen rekolteye ulaşılamayacağını belirterek, "Ortaklarımızın yaptıkları beyan, üretim alanlarına göre bu yıl 26 bin 600 ton rekolte beklentimiz vardı. Ancak şiddetli yağışlar nedeniyle rekoltemiz düşük gerçekleşecek. Yıl sonunda 19 bin ton civarında pamuk bekliyoruz" dedi.
'YAĞIŞLAR PAMUĞU VURDU' Antalya, Manavgat ve Serik kooperatiflerinin pamuk üreticisi olduğunu aktaran Erdoğan, "Bu 3 kooperatif toplam pamuk üretiminin yüzde 90'ını gerçekleştiriyor. Özellikle Manavgat'ta meydana gelen aşırı yağışlar üreticileri olumsuz etkiledi. Manavgat'ta 4 bin tonluk bir rekolte beklentimiz vardı. Sadece 1500 tonunu alabildik. Tarlada birinci el ürün dediğimiz en kaliteli ürün, yağıştan dolayı kalitesi düştü ve çok ucuz fiyattan alınıyor" diye konuştu.
'100 BİN TONDAN 19 BİN TONA KADAR DÜŞTÜ' Şu anda birinci kalite ham pamuk fiyatının borsada 1.35 kuruş olduğunu kaydeden Erdoğan, şöyle dedi:
"Pamuğun çiftçiye kilogram maliyeti 1.55 kuruş. Bu nedenle pamuk üretiminden bir kaçış var. Üretici zarar edeceği için pamuk ekmekten kaçınıyor. Bu yıl Antalya'da üretilen pamuk Türkiye üretiminin yüzde 2 ya da 3'ünü karşılıyor. ANTBİRLİK bir zamanlar bölgeden 100 bin ton civarında pamuk alıyormuş. ANTBİRLİK'te çalışmaya başladıktan sonra en yüksek 80 bin ton civarında pamuk alındı. Bu yıl rekolte 19 bin tona kadar düşecek."
'ÜRETİCİYE DAHA FAZLA DESTEK VERİLMELİ' Antalya bölgesinde bu yıl 60 bin dekar alanda pamuk ekiminin yapıldığını kaydeden ANTBİRLİK Genel Müdürü Hasan Erdoğan, bölgedeki pamuk ekim alanlarının giderek daraldığına işaret etti. Türkiye için pamuğun stratejik bir ürün olduğuna değinen Erdoğan, "Ülke olarak her yıl 2 milyar dolarlık pamuk alımı yapıyoruz. Devletin pamuk üretimine daha fazla destek vermesi gerekiyor. Şu anda verilen destek kilogram başına 55 kuruş. Haziran ayında ödemesi yapılıyor" dedi.
'32 MİLYON TL KREDİ KULLANDIRILDI'
Doğrudan ürün desteğinin yanı sıra pamuk üretiminde girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğunu anlatan Erdoğan, gübre, mazot ve işçilik maliyetlerinin diğer ülkelere göre yüksek olduğunu, bu nedenle de çiftçinin pamuk üretiminden vazgeçtiğini söyledi. ANTBİRLİK'in bu yıl ortaklarına 32 milyon TL kredi kullandırdığını belirten Hasan Erdoğan, "Ancak görünen o ki yıl başında beklediğimizden 10 bin ton daha az ürün alacağız. Arada oluşan açığı da faaliyet dışı gelirlerimizle kapatacağız. ANTBİRLİK olarak yıllık 7 milyon 500 bin TL'lik kira gelirimiz var. Üreticimizin bize olan borçları konusunda özelikle hasar olan bölgelerde resmi raporların çıkmasının ardından hem onları hem de ANTBİRLİK'i zarara uğratmayacak şekilde çalışma yapacağız" diye konuştu.
Antalya'da yağışlar pamuğu vurdu
Antalya'da yağışlar pamuğu vurdu
Güney Haberci - Antalya'nın Bir Numaralı Haber Portalı Güney Haberci - Antalya'nın Bir Numaralı Haber Portalı
GÜNDEM
Antalya Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (ANTBİRLİK) Genel Müdürü Hasan Erdoğan, özellikle yağış nedeniyle bu yıl Antalya'da pamuk rekoltesinde düşüş yaşandığını söyledi.
Paylaş: