Memorial Antalya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Ahmet Yıldırım, çocuklarda görülen üst solunum yolu hastalıkları ve tedavisi hakkında bilgi verdi. Çocukların yılda genellikle 3-8, erişkinlerin ise 2-5 kez soğuk algınlığı geçirebildiğini aktaran Yıldırım, "Üst solunum yolu enfeksiyonlarının viral veya bakteriyel kaynaklı olup olmadıklarının ayrımının çok iyi yapılması gerekir. Kreş, okul ve 2 yaşa kadar olan süt çocukluğu dönemlerinde üst solunum yolu enfeksiyonları ile oldukça sık karşılaşılmaktadır. Okul-kreşe gitme, okul-kreşe giden kardeş varlığı, kalabalık ortamlarda çalışan ebeveynlerin olması gibi faktörler, hastalıkların bulaşması için risk yaratmaktadır" diye konuştu.
Yıldırım, hastalıkların havada asılı kalan damlacıklar, kirli ellerle direkt temas ya da temiz olmayan yüzeylere el teması ile bulaştığını belirterek, "Soğuk algınlığı, viral veya bakteriyel rinofarenjit, tonsilit, akut otitismedia, akut rinosinüzit ve krup olmak üzere alt başlıklar altında incelenir" dedi.
Ahmet Yıldırım, risk faktörleri ve risk gruplarını şöyle sıraladı: "Kreş ve okul çocukları için özellikle kreşin ilk yılları. İyi havalandırılmayan ortamlar, güneş ışınlarının az oluşu ve toplu yaşanılan alanlar, akciğer, kalp, bağışıklık sistemi, metabolik ve genetik hastalıklar ile obezite. 5 yaşın altındaki özellikle 2 yaş öncesi çocuklar, 19 yaşından genç olup uzun süreli aspirin kullanan kişiler, gebeler, 65 yaşın üzerindeki kişiler."