Selma KUNAR/ANTALYA, (DHA)-
Memorial Antalya Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Dr. Nuri Cömert, kış aylarında soğuk havanın ileri yaştaki hastalar ve daha önce bilinen kalp rahatsızlığı olanlarda büyük problemlere yol açabileceğini belirtti. Soğuk havada kalbe giden damarlarda meydana gelen büzüşmenin kalbe giden kan miktarında azalmaya neden olduğunu belirten Dr. Cömert, bu durumda kalp yükünün arttığını, bu artışın da çarpıntıyı ve kalp krizini tetikleyebildiğini söyledi.
KIŞ AYLARINDA GEÇİRİLEN KALP KRİZİ DAHA ÖLÜMCÜL
Dr. Cömert, kış aylarında sabaha karşı kalp krizi geçirme riskinin ciddi anlamda arttığını ifade ederek, “Günün en soğuk saatleri olan sabaha karşı kalp krizi geçirme riski yaklaşık 3 kat artıyor" dedi. Altta yatan bir neden olmasa bile soğuk havanın neden olduğu kalp damarlarındaki büzüşmenin kalp krizini tetikleyebildiğini vurgulayan Dr. Cömert, soğuk havalarda geçirilen kalp krizinin daha ölümcül olduğuna işaret etti. Kalp, böbrek ve diyabet hastalığı tanısı olanların kışa girmeden önce mutlaka kardiyoloji uzmanına kontrole giderek kışa hazırlanması gerektiğini anlatan Dr. Cömert, "Soğuk havada özellikle korunması gereken grup, kalp damar hastaları, kalp kapağı ameliyatlılar, kalp yetersizliği olanlar, diyabet, akciğer hastaları, yaşlılar ve çocuklar" dedi.
'GÖĞSÜN ÖN DUVARINI YÜNLÜ GİYSİLERLE SICAK TUTUN'
Kış aylarında kalp sağlığını korumak için, sabah soğuk saatlerde göğüs ön duvarına soğuk hava almayacak şekilde kıyafetler giymenin önemini vurgulayan Dr. Cömert, “Göğüs ön bölgesini sıcak tutacak yünlü kıyafetler tercih edilmeli. Eğer bir yürüyüş planı varsa havanın ısınmaya başladığı öğle saatlerinde yapılmalı. Ayrıca beslenmeye de dikkat edilmeli. C vitamininden zengin besinler bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği için bolca tüketilmeli. Düzenli beslenme ve sıvı alımı kalp sağlığı için çok önemli" diye konuştu.
GÖĞÜSTE ‘BATICI’ AĞRI VARSA
Kış aylarında ortaya çıkan göğüs ağrılarının farklı nedenleri olabileceğine dikkat çeken Dr. Cömert, şunları söyledi:
“Göğüs ağrılarında en sık görülen neden kalp damar hastalığı ve kalp krizidir. Ancak bazen üst solunum yolu enfeksiyonunu takiben viral enfeksiyonlar, kalp zarı ve kalp dokusu iltihabına yol açabilir. Bu da ağrıya neden olabilir. Bu durumda kalbin hasar görüp görmediğini saptamak çok önemlidir. Kalp kriziyle karışan bu durumda tedavi ve yatak istirahatı ile ileriye yönelik oluşabilecek problemleri engellemek mümkün. Eğer üst solunum yolları enfeksiyonlarının ardından göğüste ‘batıcı’ şekilde göğüs ağrısı hissediliyorsa bir uzman görüşü almakta fayda vardır."