İftar ve sahurda beslenme konusuna dikkat çeken Tuğçe Şekeroğlu şunları söyledi: “11 ayın sultanı ramazan geldi. Uzun süre açlıkla sınandığımız, beslenme düzenimizin değiştiği dönemde dengeli beslenmenin önemi çok büyük. Ramazan ayında diğer aylardan farklı olarak öğün sayımız sınırlanıyor. Dengeli beslenmek çok önemli ama özellikle Ramazan ayında enerjik ve sağlıklı kalabilmek adına dengeli ve düzenli beslenme çok büyük önem taşıyor.”
Ramazanda sağlıklı beslenme adına yapılabilecekleri sıralayan Şekeroğlu:
Sahura kalkmayı alışkanlık haline getirin metabolizma hızınız yavaşlamaz ve açlık süreniz azalır. Ramazanda öğünlerinizi sahur iftar ve ara öğün olaran 3 öğünde sabitleyin bu şekilde tek bir öğün ile yüklenmiş olmazsınız. Sahurda yemek olarak hafif bir kahvaltı yada çorba yada yulaf ezmesi tercih etmeniz günü daha rahat geçirmenizi sağlar ve ayrıca susuzluğu tekleyen tuzlu yağlı gidalardan kesinlikle uzak durulmalı yeşillik olarak marul ve salatalığa yoğunluk vererek susuzluğu en aza indirmeliyiz. Yeterli su tüketimi en önemli hususlardan birisidir sahur ve iftar esnasında 2,5-3 litre kadra su tüketebilmek özellikle yoğun tempolu bireylerde susuzluğu minumuma indirecektir. İftar da orucu bir çorba ile açılmak ve bir süre ara verdikten sonra yemeğe geçilmek doğru tercihtir. İftarda boş mideyi birden doldurmak ani tansiyon ve şeker yükselmelerine, mide barsak rahatsızlıklarına sebep olduğu içn hafif bir başlangıçtan sonra ana yemeğe geçilmesi doğrudur. Ara öğün seçiminizi iftardan hemen sonra yapmak yerine birkaç saat ara verip tercih etmek ve ağır şerbetli tatlılar yerine hafif meyve tatlıları veya meyve veya dondurma tüketmek daha sağlıklı olacaktır. Ramazanda hareketsizlik, bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına bile neden olabilir. İftardan sonra yarım saatlik yürüyüşler yapmak sindirimi kolaylaştırır.Sahur ve İftar menüsüne örnek veren Diyetisyen Tuğçe Şekeroğlu örnek bir menüyü okurlarımız için paylaştı:
Sahur:
1-2 adet haşlanmış yumurta 1 dilim beyaz peynir 2 adet kuru kayısı 2 tam ceviz içi Domates, salatalık, mevsim yeşillikleri 2-3 dilim tam buğday, kepek veya çavdar ekmeği 1 bardak yarım yağlı süt veya 1 kase yoğurtİftar:
1-2 bardak su + 1 adet kuru hurma veya 3 adet zeytin 1 kepçe çorba 60-80 gr köfte/dana eti/balık/ hindi eti/tavuk eti 3-4 kaşık sebze veya bakliyat yemeği 2 kaşık yoğurt veya 1 kase cacık veya 1 bardak ayran Zeytinyağı eklenmiş salata veya haşlama sebze 1 dilim pide(25 gr) veya 3 kaşık pilav/makarnaGece Ara Öğünü:
1 bardak süt/kefir/ayran veya 1 kase yoğurt 1 porsiyon meyve