Güney Haberci - Antalya'nın Bir Numaralı Haber Portalı

Kimyasala karşı kompost

YEREL YÖNETİMLER

 MURATPAŞA Belediyesi, organik kökenli atıkların çürütülmesi sonucu üretilen doğal bir gübre olan kompost üretimini sürdürüyor. Parklardan, site ve apartman bahçelerinden toplanan dal ve çim gibi bahçe atıkları, Ermenek Mahallesi'nde bulunan tesiste komposta dönüştürülüyor.

Çevreci Komşu Kart başta olmak üzere Türkiye çapında nitelikli atıkların geri dönüşümü konusunda öncü çalışmaları hayata geçiren Muratpaşa Belediyesi, kentsel atıkların önemli bölümünü oluşturan park ve bahçe atıklarını doğal bir gübre olan komposta dönüştürüyor.

Belediyenin kendi parklarından, site ve apartmanların bahçelerinden toplanan dal ve çim gibi bahçe atıkları, Ermenek Mahallesi'nde bulunan kompost üretim tesisinde önce özel makineler tarafından parçalanıp öğütülüyor, ardından çürümeye bırakılıyor. Atıkların komposta dönüşümü 8- 12 ay devam ederken süreçte oluşturulan yığının sıcaklık ve nem takibi yapılarak fermantasyonu ve olgunlaşması sağlanıyor.

Muratpaşa Belediyesi'nin park ve bahçelerinden yılda ortalama 4 bin ton dal ve 1500 ton çim atığı çıkıyor. Bu atıklara site ve apartmanların bahçelerinden toplananlar eklenince günlük yaklaşık 4 kamyon atık kompost dönüşüm sürecine ekleniyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.