Hafta sonu Dinar’da çok sevdiğimiz bir öğretmen abimizin oğlunun düğün törenine katıldım. Evin büyük hanımı Hafize Teyzemizle sohbet ederken 82 yaşında olmasına rağmen enerjisini ve sağlığını neye borçlu olduğunu sordum. 82 yaşındayım ama hala çalışıyorum dedi. Açıkçası şaşırdım, Hafize teyze nerede çalışıyorsun dedim, tek tek anlatmaya başladı.
‘Bizim Dinar’da bir derneğimiz var ve ben bu dernek için 25 yıldır canla başla ve yürekten ekip arkadaşlarımızla çalışıyorum’ dedi. Ne derneği, nasıl bir çalışma derken soluğu Dinar Huzurevinde aldık. Derneğin yönetiminde yer alan Hafize teyzemizle huzurevini ziyaret ettik. Oraya sığınmış kimsesiz büyüklerimizin ellerini öptük ve hatırlarını sorduk. Ziyaret sonrası Hafize teyzemiz dernekle ilgili bilgi alabilmemiz için Dernek Başkanı Aynur Hanım’a yönlendirdi. Başkan Aynur Toker Hanımefendiyi aradım ve derneğin kuruluş hikayesini ve çalışmalarını öğrendim. İşte o söyleşinin ayrıntıları:
19 Şubat 1976 yılında Dinar’da kurucu başkan olarak bu işe gönüllü olarak başlamış Aynur Toker. Türkiye Yardım Severler Derneği 19 Şubat 1928 yılında Atatürk’ün önderliğinde kurulan bir dernek ve merkezi Ankara’da olmak üzere 158 şubesi ile hizmet vermeye devam ediyor.
Bu derneğin şubelerinden biride 43 yıl önce Dinar Kaymakamı Eşref Siretioğlu’nun eşi Yüksel Siretioğlu hanımefendinin destekleri ile Dinar’da kurulmuş. O gün bugündür hizmet vermeye devam ediyor. Kurucu Başkan Aynur Toker Hanımefendi dernekle ilgili olarak şunları anlattı. ‘ 1976 yılında kurulan derneğimizin kurucularındanım. 1980 yılından bu yana Başkanlık görevini yürütüyorum. 22 kadın olarak görev aldık ve şu an 24 kişiyiz. Derneğimiz tamamen hayırseverlerin desteği ile ayakta duruyor. Dinar’da ki iş adamlarımız olsun, başka şehirlerde yaşayan iş adamlarımız olsun, derneğimize destek oluyorlar. 1985 yılında Huzurevinin inşaatının temellerini attık. Süleyman Demirel ve Şevket Demirel yapımında çok destek oldu. Bu bina, ilk olarak Dinar Meslek Yüksekokulu olarak hizmet verdi. 1995 tarihinde Dinar depreminde büyük hasar gördü. Gerçi o depremde hepimiz hasar gördük. Ben bile enkazın altından 4 saatte çıkarıldım. O günleri tekrar yaşamayız inşallah.
Binamızı tekrar onardık. Yine yardımseverlerin desteği ile binamız yapılan bağışlarla onarıldı, güçlendirildi ve 18 yıldır Huzurevi olarak hizmet veriyor. Elimizde makbuzlarla çalışarak, yönetimde bulunan arkadaşlarımızın sosyal aktiveler düzenlemesi ile bu Huzurevimizi ayakta tutmaya çalışıyoruz. Huzurevimiz 48 yataklı ve şu an 30 yaşlı ve 8 personel ile hizmet vermekte. Hem personelimizin ve hem de Huzurevimizin bütün ihtiyaçlarını bağışlarla karşılıyoruz.
Burada tamamen kimsesiz yaşlılarımız kalıyor. Kaymakamlığımızın Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma vakfı tarafından ihtiyaçları karşılanıyor. Diğer giderlerimizi günler ve çaylar düzenleyerek karşılıyoruz. Bize yardım eden iş insanlarımıza iftar yemekleri düzenliyoruz. İstanbul’dan bir şube başkanlığımız, kuru gıda yardımında bulunuyor. Türkiye Yardım Sevenler Derneğinin 158 şubesi var ve biz yaptığımız çalışmalarla 10.sırada yer alıyoruz.
Huzurevinden başka, üniversite okuyan başarılı ama maddi imkanı olmayan çocuklarımıza da burs imkanı sağlıyoruz. Yardım sevenlerimize, öğrencilerimizin başarı durumlarını paylaşıyoruz. Biz eğitimli insanlarımızın olması için de canla başla mücadele veriyoruz. Onlarda bu çocuklarımıza okul hayatı boyunca yardım ediyorlar.
Siyaset ve cemaat işlerimiz yok, çok şükür. Dernekte siyaset olmaz. Hayırseverlerden bu çatıyı ayakta tutmak için yardım istiyoruz. Bakıma muhtaç, bu kişilere sadece yardımla kalmasınlar, onları ziyarette etsinler istiyoruz. Bu yaşlılarımızın buna çok ihtiyacı var. Sevgiye, ilgiye muhtaç bu yaşlılarımızın elinden hepimiz tutalım istiyoruz.’
Başkan Aynur Toker Hanımefendiye bu samimi sohbeti için çok teşekkür ediyorum. 25 Bin nüfuslu Afyonkarahisar merkezine kilometrelerce uzak Dinar’da 43 sene önce bir dernek kurmuşlar, hiçbir devlet ve hükümet desteği olmadan yaşlılara, kimsesizlere, mali durumu iyi olmayan üniversitede okuyan başarılı öğrencilere, kendi gayretleri ile yardımcı olmaya çalışıyorlar. Tek kelime ile ‘Helal Olsun’ diyorum.
Bu güzel insanların başarısı her yere örnek olmalı. 25 bin nüfuslu Dinar ilçesinin Huzurevi 80 bin nüfuslu yaşadığımız ilçede yok. Hem de 18 yıldır hizmet veriyor. Buradan Aksu’da ki Sivil toplum kuruluşlarına ve Belediyeye sesleniyorum. Bizim yaşlılarımız ve kimsesizlerimiz kime emanet!
İşte en güzel kare
İlçemize yeni açılan bir eczanenin açılışında, Aksu’yu yönetmeye talip üç başkan adayı bir araya geldi ve ortaya böyle güzel bir fotoğraf karesi çıktı.
Başkan adayları bir araya geldiği zaman, vatandaşa umut verici bir görüntü sergilemekteler. Üç başkan adayını da bu halk bağrına basıyor ve elbette ki birine oyunu kullanacak. Ama diğer başkan adaylarına da belki bir sonra ki sefere şans tanıyacaklar.
Aksulu halkı hiçbir şekilde kendi içlerinden çıkan bu insanlara karşı, ileri geri konuşmuyor, hepsi bizim insanım diyor ve başında taşıyor.
Gel gör ki, son zamanlar da bazı kendini bilmezler, küçük akıllarınca, bir tarafı desteklemek adına ki buna desteklemek denilmez, kendi kasasını düşünmek adına, başkan adaylarına yönelik aslı astarı olmayan, çirkin yaftalamalarla kamuoyuna paylaşımlar da bulunmaktalar. Ama Aksulu halkı bu tür çirkinliklerin sahibinin kim olduğunu çok iyi biliyor ve amacının da ne olduğunu bildiği için itibar etmiyor. Vatandaşlar, bu gibi kişilerin mevcut yönetimi de ne kadar zedelediğinin farkında. İçimizdeki bu çiğleri temizleyelim ki ilçemiz huzura kavuşsun.
İnanıyorum ki mevcut yönetim, bu tür durumların oluşmasına daha fazla müsaade etmeyecektir.
Biz böyle fotoğraf karelerine hasret kalmıştık. Aksu’da bu güzelliği mübarek Cuma günü, namazın ardından yaşadık. Üç güzel insan ve üç güzel belediye başkan adayı. Hepsinin yolu açık olsun. Vatandaş; her daim kavgadan, gürültüden uzak, barış halinde, birlik ve beraberlik içinde Aksu’da huzur içerisinde yaşamak istiyor.
Genç Aday Altay Projelerini anlattı
Pınarlı Mahalle Muhtar Adayı Mehmet Altay, hafta sonu ofisimizi ziyaret etti. Pınarlı’da bir eczanede uzun yıllardır Eczacı Teknisyeni olarak görev yapan Altay, çalışkan, genç ve sorunlara çözüm üretebilecek bir yapıya sahip.
Kendisiyle Pınarlı mahallesini uzun uzun konuştuk. Yapılanları, yapılamayanları ve vatandaşın taleplerinin ne kadar yerine gelip, gelmediğini ve daha birçok şeyi. Genç arkadaşımız muhtarlık ile ilgili hedeflerini da şu sözlerle dile getirdi; ‘Ben Batmanlıyım, uzun yıllardır, Aksu Pınarlı mahallesinde ikamet ediyorum. Mahallemde hizmetleri yetersiz bulduğum için bu yola çıktım. Vatandaşlarımız devletin verdiği bir sürü haklara sahip, ancak bunları bilmiyorlar, sahip olduğu bu hakları onlara anlatacak bir muhtara sahip olmalılar. Pınarlı, Aksu’nun hem en büyük nüfusuna sahip hem de en çok oy oranına sahip bir mahalle. Ne yazık ki bu nüfus yoğunluğuna rağmen, mahallemizde bir tane bile resmi kurum yok.
Yollarımız perişan, yollar üzerinde çalışmalar yapılıyor ve çukurlar olduğu gibi bırakılarak terkediliyor. Bekliyorum bir iki gün, bakıyorum bir değişiklik yok ve ben şu an muhtar değilim ama bir vatandaş olarak ilgili kurumlara haber veriyorum, gelip yapıyorlar. Muhtar olduğumda bu sorunları anında çözme şansım daha yüksek olacak biliyorum.
Pınarlı mahallemizde, çalışan anne sayısı çok fazla. Küçük çocuklarını bırakacakları yer konusunda zorluk çekiyorlar, bu mahalleye mutlaka bir kreş yapılması gerekiyor.
Mahalle halkının maaşını çekebileceği veya parasını çekip ve yatıracağı tek bir tane banka ATM’si yok. Her seferinde Aksu merkeze gelmek zorunda kalıyorlar. En azından bir ortak ATM mahallelinin bu talebini karşılayacaktır.
Bu ve buna benzer çok fazla sorunlarımız mevcut. Bizde bu sorunlara çözüm üretmek için yola çıktık. Bu yolda ipi göğüsleyerek, Pınarlı Mahallemizi, hizmetlerle en zirveye taşımak istiyoruz.’