​​​​​​​AGC Başkanı İdris Taş 24 Temmuz gazeteciler ve basın bayramını kutladı

Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Taş, Türk basınında sansürün kaldırılmasının 116’ıncı yılını kutladı.

24 Temmuz 2024 Çarşamba 13:40
​​​​​​​AGC Başkanı İdris Taş 24 Temmuz gazeteciler ve basın bayramını kutladı

Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Taş yayımladığı mesajda şu cümlelere yer verdi; "Değerli meslektaşlarım, bugün 24 Temmuz 2024. 24 Temmuz 1908’de Türk basınında sansürün kaldırılmasının üzerinden 116 yıl geçti. Sansürün kaldırılması, demokrasinin olmazsa olmazı olan basın özgürlüğü için şüphesiz tarihe geçen önemli gelişmeydi. Nitekim bu tarihi gelişme ‘Basın Bayramı’ olarak anılır oldu. 

Zor ve çileli bir mesleği icra eden gazeteciler için ‘Basın Bayramları’ ; uğradıkları hak kayıpları, basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalar, mesleklerini yapmalarını engelleyici adli ve idari baskılar nedeniyle  ‘mücadele günlerine’ dönüşmüştür. 

Gazetecilerin görevlerini engelleyici tedbirler yetmezmiş gibi son dönemlerde basın kuruluşları da idari, adli ve mali açıdan kıskaç içine alınmış vaziyettedir. 

Son çıkarılan ‘Tasarruf Genelgesi’ özellikle yerel basına darbe vurmuştur. Yerel gazetelere kamu kurum ve kuruluşlarının ilan vermesi, abone olması, tasarruf bahanesi ile yasaklanmıştır. Bu durum, her şeyden önce demokrasiye vurulan bir darbedir. Mali açıdan darboğaza sokulan yerel gazeteler bir bir kapısına kilit vurmaya başlamıştır. 

Yerel gazeteler için yaşanan zorluklar, televizyonlar ve radyolar için de geçerlidir. Özellikle Anadolu kentlerinde basın dört bir yandan abluka altındadır. 

Bütün bu ağır şartlar altında bile Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti var olduğu sürece, demokrasinin olmazsa olmazı basın yayın kuruluşları yaşamaya, gazetecilik faaliyeti icra edilmeye devam edecektir; bundan kimsenin şüphesi olmasın. 

Çare;daha özgür bir basın, tam bir demokrasi ve nihayetinde gelişmiş bir toplum oluşturmaktır. 

Bu duygu ve düşünceler içinde ‘24 Temmuz’ları gerçek bir ‘Basın Bayramı’ olarak kutlayacağımız günlerde hep beraber bir arada olmayı diler, ‘Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü’müzü kutlarım."

Son Güncelleme: 24.07.2024 14:40
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.