"6-7 babayiğit"
Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin ise konuyla ilgili şu bilgileri paylaştı: Aksu Belediyesi ilçe belediyesi olarak 2008'da ilçe olmuşuz. 15 yıl içinde özellikle bölgede havalimanı bölgesinde mahallelerin içi her yer araba. Bunların neyi var neyi yok dediğimiz zaman mahalleli biz bunlardan rahatsızız diyorlar. Bu kadar arabanın burada ne işi var, bir de son sürat gelip gidiliyor diye sürekli serzenişte okunuyorlardı. Daha sonra da biz bunlarla bir toplantılar yaptık. Bize geldiler. Bizim sokağa çıkmayla ilgili yani sahada çalışmayla ilgili sıkıntılarımız var. Biz iş yeri açma ruhsatlarımızı alalım dediklerinde, bu nasıl yapılabilir dendiğinde ortak bir karar oluşturuldu. Biz depolama alanı olarak yeri hazırladık. Aylarca dolgusunu yaptık. Kamera güvenlik sistemiydi, aydınlatmasıydı, bunları çözdük. Emniyette de gereken yazışmalar, görüşmeler yapıldı. Olurunu da aldık oranın. Şimdi iş yeri açmayı verecek şekle getirdik. Alıyorlar da zaten şu an. Yani burada 170 küsur işyeri var. Ama bunların herhalde 6-7 tanesi babayiğit olanlar. Elinde mesela bunun ne kadar aracı var? Üç yüz beş yüz. Böyle olanlar var. Diğerlerinde bir sıkıntı gözükmüyor. Diğerleri biz iş yeri açmamızı alalım. Sahada çalışalım. Devlete belediye neyse vereceğimiz bir şey varsa vergimizi de verelim, diyenler var. Bir de böyle yıllardır hiç devlete şey vergi vermeyenler var ya bunlar aynı şekilde devam etmek isteyenler var.”
"Tosladılar"
“Biraz daha öteleyelim, elimizdeki araçları sistemden çıkaralım, araç sayısı düşerse daha az vergi veririz” hesaplarına girildiğini ifade eden Başkan Şahin, “ Bu hesaplara girdiler. Ama bize gelen şeye bakıldığı zaman bu adamların hesabı algı vergi meselesi değil. Gariban olan üç beş arabası olanlar tamam biz yasal şekle girelim deyip sürekli olarak gerekeni yapıyorlar. Ama öbür türlü dediklerimiz var, onlar hesaba yukarıdan birilerini aratmayla, bilmem neyle yapmayla, ATSO, oradan buradan hesap yapmaya çalışıyorlar. Ama buradaki hesap herkes her esnaf yasal zemine geliyorsa geliyor. Bunlar girmeden korsan çalışası var. Korsan çalışmada bir karaya oturdular. Tosladılar. Ama biz araya girdik. İşi düzene sokuyoruz. Meclis kararı var. Meclis kararında meclisin aldığı bir karar var. Ücret olarak bunu da veriyorlar. İşi olsun isteyenler devam ediyor. Burada karar sadece belediye başkanlığında değil, sadece şeyinde değil yani burada bir kurum var neticede. Ama bunlar önce bir mesleğine bir saygı göstersinler. Devletine bir sahip çıksınlar, belediyesine de sahip çıksınlar. Hele hele orada o işi yap mahalleliye de bir saygı göstersinler. Yani burada üç yüz beş yüz arası var. Hiç vergi vermemiş. Sistemin içinde yok adam. Ondan sonra böyle korsan çalışmayla on dört on beş seneyi geçirmişler, yani bu böyle gideceğine hesabını yapıyorlar. Meclis kararı olmadan neye göre ücret alacaksın” dedi.
"Meclis kararıyla alınan ücret"
Firmaların yılda bir kez para alınması yönündeki isteklerini ve diğer belediyelerin bu uygulamayı yapmasıyla ilgili olarak Şahin, “ O zaman bizim burada durmasınlar. Gitsinler oraya gitsinler madem. Eğer orası çok şeyse. Burada olan araç kiralanacağı zaman hiç sıra yok, şey yok. Araç bulamıyorsun. İyi de bir günlük alacağı parayı belediyeye,devlete vermiş olacak. Yıl on iki ay. Hemen hemen bir ay iki ay sıkıntılı olduğunu farz et. Ama geri zaman sürekli olarak araç yok piyasada. Yani bunlar hiç para vermeden böyle alışmışlar, onun derdindeler. Belediyenin meclis kararı ile alınan ücret neyse onu yatırıyorlar. Meclis kararı var burada. Şimdi bunlar para veresi yok. Aksu Belediyesi 5 bin lira versin o zaman onlara. Büyük şirketler yaygara yapıyor, küçükler geldi yatırdı” açıklamasında bulundu.
21 Eylül 2023 Perşembe 11:32