Öncelikle derneğiniz hayırlı olsun. Çetmi tarihi ve derneğinizin kuruluş amacı ile ilgili bilgiler alabilir miyiz?
Teşekkür ediyoruz.
Çetmi 24 oğuz boyundan 22’incisi olarak tarihteki yerini almıştır. Çetmililer Türkiye’nin hemen hemen bütün bölgelerine dağılmışlardır. Çetmi, Konya Beyşehir’de Akçabelen olarak biliniyor. Çetmi ismini tekrar geri almak için uğraş veriyoruz. 5 bin 600 nüfusa sahip bir yerdi burası. 1980 yılından başlayarak hızlı bir şekilde ekonomik sebeplerden dolayı göç vermiştir. Tarım gelirlerinin azalması insanları göçe zorlamıştır. Köyde şu an bin kişi yaşamaktadır. Ama yazın bu nüfus 9 bini buluyor. Çetmili herkes yazın mutlaka hem yurt içinden hem de yurtdışından Çetmi’de ki evlerine dönerler ve yazı burada geçirirler.
Çetmi, hala öz Türkçe konuşmakta. Dil olarak o zenginliğimizi koruyoruz. Çetmi’nin yöresel yemekleri çok fazla. Bunları programlarla Aksululara tanıtacağız. İlk olarak Holuşka yemeğimizi tanıtacağız.
Nedir Holuşka yemeği?
Holuşka çökelek, hamur, tereyağı ile yapılan mantının peynirlisi olarak bir yemek Aksululara bu lezzeti tattıracağız. Çetmi yemekleri yapılması kolay ama besin değeri yüksek yemeklerdir.
Aksu’da kaç Çetmili yaşamakta?
Aksu’da yaptığımız araştırmalara göre bin 500 Çetmili yaşamaktadır. Antalya’nın genelinde de 2 bin 500 Çetmili yaşamaktadır.
Derneğinizin kuruluş amaçlarından da bahseder misiniz?
Derneğimizin öncelikli amacı, imece kültürünü devam ettirmek. Burada ki her şey imece usulü olarak alındı. Biz bu derneği kurarak sadece Aksu’ya değil Antalya ve ülkemize hizmet etmek istiyoruz.
Bir diğer amacımız Aksu’da yaşayan Çetmililere Aksululuk bilincini aşılamak. Bu dernek tabela derneği olmayacak hiçbir zaman. Her ay bir program yapacağız. AB Projeleri hazırlıyoruz ve İç İşleri Bakanlığımıza projeler sunmak istiyoruz. Kilim tezgahı kurarak dokuma bilen kadınlarımız öncülüğünde bu kültürü yaşatmak istiyoruz. Bağlama kursu ve kadınlarımıza Ebru kursu açmak istiyoruz. İspir fasulyesi ülkemizde çok meşhur biliyorsunuz ama Çetmi fasulyesi Birleşmiş Milletler raporuna göre dünyada en iyi proteine sahip fasulye olarak seçilmiştir. Biz bunları tanıtmak istiyoruz.
Kaç üyeniz var?
Şu an itibariyle henüz yeni bir dernek olmasına rağmen 140 üyemiz var. Üyelerimizin yüzde 10’u Çetmili olmayan üyelerden oluşmaktadır. Biz Aksu halkına hizmet eden bir dernek olmak istiyoruz. Bunun için sadece Çetmili değil, isteyen herkes derneğimize üye olabilir. Yaptığımız bütün etkinliklere Aksu halkını davet ediyoruz.
Verdiğiniz bilgilerden dolayı çok teşekkür ediyoruz.