Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın belirlediği, kalkınma ajansları tarafından 2019 yılı 'Mesleki Eğitim' faaliyetleri kapsamında Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) koordinasyonunda, Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde 'Geleceğim Mesleğim' temalı Antalya Mesleki ve Teknik Eğitim Zirvesi düzenlendi.
Zirveye, BAKA dönem başkanı Vali Münir Karaloğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan, ATSO Başkanı Davut Çetin, öğretmen, öğrenci ve pek çok veli katıldı.
DİJİTAL ENDÜSTRİ HAYATIMIZA GİRİYOR
Mesleki ve teknik liselerin öneminin öğrenci ve velilere aktarılmasının büyük önem taşıdığına işaret eden Vali Karaloğlu, “Bir dönemin mühim bir sloganı vardı. 'Mesleki eğitim meselesi, memleket meselesi' diye ama artık mesleki eğitim meselesi çok acil memleket meselesi haline gelmiştir. Nitelikli çalışan arayan binlerce işletme var. O zaman insanımızı nitelikli hale getirmemiz lazım. Biz ne olursa olsun üniversite mezunu olalım sonrada birileri bize iş bulsun anlayışıyla yola devam edemeyiz. Dünya değişiyor, teknoloji gelişiyor hayatımıza daha çok dijital endüstri giriyor. Bugün yaptığımız birçok işi makineler yapacak. Makineler kendi arasında internet üzerinde konuşuyor, anlaşıyor ve iş üretiyor. O zaman bizim de çocuklarımızı ve eğitimi bu çağa göre revize etmemiz gerekiyor. Çağ değişirken biz hala 50 yıl önce oluşturduğumuz atölyelerde çocuklarımızı eğitmeye çalışırsak çağın gerisinde kalırız" dedi.
ÇOCUKLARIN YETENEĞİ VE ARZUSUNA BAKMALIYIZ
Çocukların ilgi ve yeteneklerinin veliler tarafından tespit edilmesi gerektiğini belirten Vali Münir Karaloğlu, “Eğer biz mesleki eğitim meselesini çözemezsek ne ülkemizin gelişmişlik seviyesini ne de hedeflediğimiz yüksek teknoloji ürünlerinin ihracatını arttırabiliriz. Biz tarım, turizm ve ticaretin yanına teknolojiyi de ekleyip Antalya'yı 4T teknoloji şehri yapacağız. Bunların tamamı da nitelikli insanla olur. Nitelikli insanı da ancak nitelikli eğitimle sağlayabiliriz" diye konuştu.
MESLEKİ EĞİTİME DEVLET DESTEĞİ
Çıraklık eğitimi neredeyse bitme noktasına geldiğini vurgulayan Vali Karaloğlu, “Ben geçen sene bir çıraklık okulu ziyaret etmiştim Akdeniz Sanayi Sitesi'nde emin olun içim cız etmişti. Çocuk sayısı çok azdı. Olanlarda çaresizlikten orada gibiydiler. Ama bu sefer devletimiz mesleki eğitim merkezleri dedi. Çocuğa bir imkân sundu. Haftada bir gün ders görüp, 6 gün işletmende olacaksın dedi. Ben 4 senenin sonunda lise diplomanı vereceğim dedi. Staja devam ettiği sürece SGK primlerini devlet ödeyecek, 300 küsur lirada devlet destek verecek bu çok önemli bir şeydir. Dokuzuncu sınıfta kendi işini kurma imkânı veren bu yeni sistemiz çocuklarımıza çok iyi anlatmamız lazım" diye konuştu.
NİTELİKLİ ELEMAN EKSİĞİ VAR
Yapılan işin tüm yönlerinin öğrenilerek yapılması gerektiğini savunan Vali Karaloğlu, “Bu ülkede işsizlik yok bir nitelikli eleman eksikliği var birde iş beğenmemezlik var" dedi. Münir Karaloğlu, mesleki eğitimde ve özel mesleki eğitimde devletin çok ciddi destekler verdiğini ifade etti. Vali Karaloğlu, “Bundan sonra her branşla ilgili özel meslek liseleri oluşacak. Çünkü devletimiz branşa göre 7900 bin liradan 11 bin liraya kadar destek veriyor. Mesleki eğitim noktasında doğru bir yoldayız. Okul, veli, öğrenci, sektör kamu yönetimi, sivil toplum işbirliğimiz devam ederse biz kısa sürede ülkenin mesleki eğitim sorununu çözeriz diye inanıyorum" diye konuştu.
Antalya merkezde bulunan Mesleki ve Teknik Lisesinin ATSO'nun yönetiminde olduğunu belirten Karaloğlu, Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB) içinde bulunan teknik ve mesleki lisenin ise OSB'ye devredildiğini, hangi branşlara, hangi teknik nitelikte insana ihtiyaç varsa o liseden yetiştireceğini belirtti.
Konuşmaların ardından Vali Münir Karaloğlu ve beraberindeki heyet Teknik ve Mesleki Liseleri'nin açmış olduğu stantları gezerek, öğrenciler ile sohbet etti.