TÜBİTAK tarafından 5, 6, 7 ve 8'inci sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen 13. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışması, Elazığ'da Fırat Üniversitesi'nde yapıldı. Türkiye genelinden 500 ortaokul öğrencisinin 180 projeyle katıldığı yarışmada farklı kategorilerde dereceye giren 90 proje sahibi ödüllendirildi. Yarışmaya 'Kara Yollarında Yüksek Araçları Önceden Tespit Eden Üst Geçit Kazalarını Önleyen Sistem' projesiyle katılan Konyaaltı Bahçeşehir Koleji 6'ncı sınıf öğrencisi Egemen Doğan Canpolat, Teknolojik Tasarım alanında Türkiye 3'üncüsü oldu.
SÜRÜCÜLERİ ERKENDEN UYARACAK
'Kara Yollarında Yüksek Araçları Önceden Tespit Eden Üst Geçit Kazalarını Önleyen Sistem' projesi hakkında bilgi veren Egemen Doğan Canpolat, trafik kazalarının etkilerinin, hem bireysel hem toplumsal hem de ekonomik olması nedeniyle çok büyük problem olduğunu, geçici önemler yerine kalıcı ve köklü tedbirler alınmasına yönelik bu projeyi geliştirdiğini anlattı. Projede Arduino kart kullandığını ve C dilinde kod yazılarak erken uyarı sisteminin prototipinin tasarlandığını anlatan Canpolat, erken uyarı sistemi geliştirdiğini, kızılötesi sensörlerle yazılım gerçekleştirdiğini söyledi. Canpolat, “Sistemimiz içerisine kurulan devre elemanları ele alındığında 20 metre genişliğe kadar gerçek boyutta bir yolda da yeterli olmaktadır. Geliştirdiğimiz sistem, karayollarında hareket halinde olan yüksek araçların, üst geçitlere veya tünellere çarpma durumunu önceden fark edip, sürücüleri erkenden uyararak kazaların önüne geçebilecek kapasitede" dedi.
PROJEYİ HAYATA GEÇİRMEK İSTİYOR
Mart ayında yapılan TÜBİTAK 13. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Konya Bölge yarışmasında birinci olan Egemen Doğan Canpolat, yarışmanın finali için projesini geliştirdi. Projenin işlevini artırdığını, artık hayata geçirmek istediğini anlatan Canpolat, “Daha çok işlevsel olması amacıyla projeye LCD ekran koydum. Sürücüleri hem görsel hem de işitsel olarak uyarıyoruz. Gördüğünüz tüm aletler normalde alttan kabloyla bağlıydı. Ancak ben bunu final yarışmasına gitmeden önce monte edilebilir hale getirdim. Projenin önemli bir kısmı sokak lambalarıdır. Sokak lambaları üzerindeki yuvarlak aygıtlar kızılötesi bariyer sensörüdür. Bunlar karşı karşıya geldiğinde kızılötesi bir alan yaratılıyor. Eğer bu alanın içinden kamyon gibi büyük bir cisim geçerse uyarı sistemi sürücüye bildirmek amaçlı hemen devreye giriyor. Bir kuşun uçarak geçmesi veya kar ve dolu yağması gibi olaylarda sistem kesinlikle devreye girmiyor. Ben kızılötesi bariyer sensörüne boş bir silindir ekleyerek sadece doğru durumlarda sistemin çalışmasını sağladım" diye konuştu.