AKSU’daki Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM), tropik meyve türlerinin Antalya’ya adaptasyonu konusunda sürdürdüğü çalışmalardan başarılı sonuçlar elde etti. Pazarlarda çok yakında Guava, Litchi, Longan, Mango, Passiflora ve Pitaya gibi meyvelerin satışına başlandığını görürsek hiç şaşırmayalım.
BATEM’den Dr. Beyza Biner, Akdeniz Üniversitesi’nden Prof.Dr. Hamide Gübbük ve İl Tarım Müdürlüğü’nden Dilek Taşgın’ın ortaklaşa yürüttüğü proje, Türkiye’nin ilk tropik meyve adaptasyon çalışması olmasıyla, ayrı bir önem taşıyor. Antalya’da kurulan ilk tropik meyve bahçeleri, ürün vermeye başladı.
Bundan 5 yıl önce ABD’den getirilen tropik meyve fidanlarının, BATEM’e ait seralarda alıştırma sürecine alınmasıyla başlayan proje, değişik ilçelerde fidan dikilmesiyle devam etti. Sabırlı bir çalışmanın ardından Akdeniz bölgesine yeni meyve türleri kazandırılmış oldu.
Bütün bunlar bize neyi gösteriyor? Hayatın sadece, günlük kısır çelişkilerden ibaret olmadığını anlatıyor. İşte üç bilim insanı, beş yıllık özverili bir çalışmanın ardından muhteşem bir sonuca ulaştı. Önümüzdeki birkaç ay içinde, pazarlarda, “Kilosu 3 liraya Longan var, Passiflora isteyenler buraya” diye bağıran satıcılar görürseniz, bu meyvelerin, Aksu’da beş yıl süren sabırlı bir mücadelenin ürünü olduğunu hatırlamanızı isterim.
Küçük hesapların ve bireysel hırsların peşinde sürüklenen zihniyetler, ne yazık ki, bu türden başarıları pek algılayamaz. Benim her gün büyük bir hayranlıkla seyrettiğim Aksu’nun doğası, onlar için “alınıp satılacak bir mal”dan ibarettir. Oysa, bir kenti var eden, ona hak ettiği saygın kimliği kazandıran, bilim, sanat, kültür, eğitim ve spor alanlarında kaydedilen başarılardır. Bize bu gurur veren fotoğrafı armağan ettiği için BATEM çalışanlarına teşekkür ediyorum.