Antalya Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Müteşebbis Heyeti, bölge sanayicisine ekonomik açıdan büyük destek sağlayacak, önemli bir karara imza attı. Katılımcılarının, rekor düzeyde artış gösteren dolar kurundan etkilenmesini önlemek isteyen Müteşebbis Heyet üyeleri, sabit kur uygulamasına geçme kararı aldı.
1 DOLAR, 3,77 TÜRK LİRASI
Antalya OSB katılımcılarının 31 Ağustos 2018 tarihinden itibaren arsa taksit ve borç ödemelerini sabit kur üzerinden yapacağını belirten Antalya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, "31 Ağustos 2018- 31 Aralık 2018 tarihleri arasında dolar kurunu 3.77 TL'ye sabitlemiş bulunmaktayız. Sabit kur uygulamasıyla son günlerde rekor üstüne rekor kırarak artan dolar kurundan Antalya sanayicilerinin asgari düzeyde etkilenmesini amaçlıyor, ülkemizdeki siyasi ve ekonomik istikrarın sürdürülmesine katkı sağlamayı hedefliyoruz" dedi.
SANAYİCİYE DESTEK
Antalya OSB'deki arsa tahsislerinin dolar kuru üzerinden yapıldığını hatırlatan Bahar, "Antalya OSB katılımcıları yer tahsisi sırasında toplam alanın yüzde 10'una tekabül eden miktarı peşin olarak, kalan kısmını ise 5 yıl içerisinde taksitle ödemektedir. Yani 5 yıl önce tahsis almış tüm katılımcılarımız halen tahsis bedeli ödemekte ve bu bedeller firmalarımızın gider kaleminde önemli bir yer tutmaktadır. Ancak son günlerde dolar kurunun rekor seviyelerde artması, sadece tahsis ödemeleri açısından değil birçok açıdan sanayicilerimizin omuzlarındaki yükü bir hayli artırmıştır. Bu yükün hafifletilmesi için alınmış, katılımcılarımızın elini güçlendireceğini düşündüğümüz bir karardır" diye konuştu.
ÜRETİM ARTARAK SÜRMELİ
Üretim yapan sanayicilerin son dönemde yaşanan gelişmeler neticesinde büyük bir kur, finans ve maliyet baskısı altında olduğunu aktaran Bahar, "Açıklanan üst yardımcı kararların uygulamasında ve tabana yayılmasında bankaların, özellikle de devlet bankalarının ciddi isteksizliği gözlenmektedir" dedi.
Sabit kur uygulamasının bölge katılımcılarının yanı sıra daha birçok alanda olumlu etkileri olacağına değinen Başkan Bahar, şöyle dedi:
"Ekonomik açıdan zor günler yaşayan firmalar ilk iş olarak personelleriyle yollarını ayırır. Dolayısıyla bu uygulamayla istihdamın korunacağına, üretim kanallarının açık kalacağına inanıyoruz. Üretimimiz artarak sürmeli ki ekonomimiz canlansın. Ayrıca tahsis bedellerinin zamanında ödenmesi bölgemiz kaynaklarının korunması anlamına da gelir ki bu da katılımcılarımıza sunduğumuz hizmetlerin kalitesine ve sürekliliğine artı yönde etki eder."