Haber Merkezi-
Antalya Hal’inin tarım için özel bir hal olduğunu belirten Akcan, “2024 verilerine baktığımız zaman 260 bin ton sebze ve 62 bin ton meyve toplamda 322 bin ton gıda ürünü Antalya Hal’inden ülkeye hatta dünyaya gittiğini görüyoruz" dedi.
Akcan, "Burada ürünün değeri korunmakla birlikte hem üreticiyi hem de tüketiciyi üzmeyecek rakamlar belirleniyor. Üreticiyle tüketiciyi, alıcı ve satıcıyı buluşturan yer burası. Kimsenin tekelinde değil bu iş. Burada günlük hal borsası kurulur ve uygun olan rakamlar yazılır. Fiyat istikrarını yakalamak için her gün çaba sarf ediyoruz" diye belirtti.
Saat uygulaması
Gece satış uygulamasının başarıyla devam ettiğini kaydeden Akcan, “Halimize kontrollü ürün girsin istiyoruz. Hal esnafı hem çalışsın hem de dinlenebildin istiyoruz. Kimse 24 saat çalışamaz. Amacımız insani koşullarda çalışma saatlerini devam ettirmek. Biz gece 03.00’de çalışması için bu işin bütün paydaşlarıyla görüşüp öyle karar verdik. Burası üretici haliydi önceden şimdi sermaye hali de oldu. Sermayecilerin işi gece gerçekleşiyor. Meyve alıp satan sermayeci arkadaşlarımız var. Onlar da sağlıklı işlerini yapsın istiyoruz. Makul saati tespit ettik ve uygulamaya çalışıyoruz. Saat uygulamasında bir sıkıntı yok” şeklinde konuştu.
Temiz Hal
Dernek seçimlerini kazandıktan sonra ilk iş olarak temizliğe önem verdiklerini ifade eden Akcan, “Aslan yattığı yerden belli olur dedik ve temizlikle başladık. 30 yıllık dernek ofisimizi yeniledik. Halin trafiği karışıktı düzenlemeler yaptırdık. Düzenin, disiplinin olmadığı yerde başarının olması mümkün değil. Hali gece 03.00’de açma kararı aldık. Hal müdürümüz çok büyük destek veriyor. Disiplin, güven, düzen ve intizam önemli. Esnafımız bize top yekûn destek veriyor. Bazı tabuları yıkmak kolay değil. Ufak tefek sıkıntılarımız var onları çözüyoruz. Her gün 15 kişilik gruplar halinde sabah kahvaltısı yapıyoruz. Onlar bize sorunları iletiyor. Eksikleri arz ediyor bizde Büyükşehir’e ve Hal müdürümüzle birlikte yol alıyoruz. Burada üreticinin, çiftçinin ve ihracatçının mutlu olacağı büyük bir çalışma alanı oluşturacağız” dedi.
Torunlarıma çiftçiliği bırakacağım
Çiftçiliğe torunlarına bırakacağını söyleyen Akcan, “Ben her şeyden önce çiftçiyim. Ben çocuklarıma ve torunlarıma tarım işini bırakacağım. Tarım ülke ekonomisi için çok önemli. Köyler tarıma tutunarak yaşayabilmeli. Aile çiftçisini korumak için elimizden geleni yapıyoruz. Bundan dolayı hallerin ayakta kalması gerekiyor. Burada borsa oluşuyor ürünün değeri konuyor. 2012 hal yasasından dolayı kayıt dışının önü açıldı. Yüzde 25 halde satış olurken yüzde 75 dışarda satış oluyor. Yüzde 75’e de pazar kuruyoruz. Onlar fiyatı hal borsasından alıyor. Haller piyasada ki meyve sebze fiyatlarının oluşumu açısından çok çok önemli. Burada günlük düşünmeyelim.
Fiyat istikrarı sağlandı
Göreve geldiğimiz günden bu yana sorunları ve çözüm önerilerini oluşturmak için kahvaltı organizasyonu düzenlediklerini de dile getiren Akcan, “Esnafımızla sorunları tartışıyor çözümler üretiyoruz. Kontrol altına alamadığınız sektörü yönlendirme şansınız yok. Geçen sene çöpe atılan ürünler bu sene tavan yaptı. Tarım da ekimler ürünler planlı yapılsa bunlar yaşanmayacak. Örneğin, Kaliforniya pazarı oluştu geçen sene. Piyasası oluştu. Devlette bunu yapabilmeli. Çünkü hallerde üretim ve ihracat kayıt altında. Planlı tarımı biz hallerde kendimiz oluşturuyoruz. Biz ülke olarak kooperatifleşmeye hazır değiliz. Biz bunu denedik ve olmadığını gördük. Haller vadeli çalışılan yerler. Taze ürünü bekletme şansınız yok. Çiftçi için her zaman güvence” dedi.
Akcan ayrıca, 2025 üretim sezonunun; üretiçiler, çiftçiler, ihracatçılar, hal esnafı içinde bol, bereketli ve kazançlı geçmesi temennisinde bulundu.