TARSİM’in çiftçilerin tarımsal faaliyet sürecinde olası risk ve hasarlara karşı ürün, hayvan ve emeklerini güvence altına alarak aslında bir nevi yatırım olduğunu belirten Aksu Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Leman Soyan, “Özellikle iklim şartlarının son dönemlerde değişmesi örtü altı ve açık alanda yetişen ürünleri etkiler hale geldi. Bu sebeple çiftçilerimizin ürünlerinde oluşabilecek hasarlara karşı Tarsim Sigortası bir güvence sağlar” dedi.
Kredi faizlerinde sigortalılara indirim
1045 Sayılı Aksu Tarım Kredi Kooperatifi olarak üreticilerin her konuda yanında ve destek olmak için faaliyetlerine devam ettiklerini kaydeden Leman Soyan, “TARSİM sigortalılarının poliçe bedelinin belirli oranı devlet tarafından karşılanmaktadır. Kullandıkları kredi faizlerinde sigortalılara indirim yapılmaktadır. Doğaya ve doğal afetlere müdahale etmek mümkün olmadığı için TARSİM bu afetlerle oluşabilecek zararların yükünü hafifletici bir çözümdür” şeklinde konuştu.
‘Her türlü felakette üreticinin yanında’
TARSİM’in kapsadığı alanlardan da bahseden Leman Soyan, “TARSİM ile tarım ürünleri, hayvanlar, seralar, arı kovanları, tarımsal yapılar, tarım aletleri ve makineleri sigorta ile güvence altına alınır. Dolu, fırtına, don, hortum, sel ve su baskını, heyelan deprem, kar ve dolu ağırlığı (ağaç ve fidanlarda) gibi doğal afetlerin yanı sıra yangın gibi doğal yoldan veya kaza ile oluşan durumlar, zararlılar ve hayvanlarda meydana gelebilen salgın hastalık ve zehirlenmeler sonucu oluşan zararlar TARSİM kapsamındadır” ifadesinde bulundu.
Soyan, “Bunun yanı sıra kuru tarım ürünlerinde (arpa, buğday, çavdar ve bakliyat) ilçe bazlı kuraklık verim sigortası yapılır. İsteğe bağlı ürüne ve üretim yapılan alanın koşullarına göre ek teminatlar talep edilebilir. Yaban domuzu, taşıt çarpması, don ve yağmur riskine bağlı ürün veriminde azalma, hayvanlarda hırsızlık ve terör riskleri gibi üreticinin isteğine göre kapsam genişlemesi yapılabilir” dedi.
Tarsim sigortasından tüm üreticilerin yararlanmaları için Tarım kuruluşları olarak onları bilgilendirme ve teşvik etmek zorunda olduklarını ifade eden Leman Soyan, Çiftçilerin bitkisel üretimleri için ÇKS kayıtlarını, seralar için ÖKS kayıtlarını, büyükbaş küçükbaş ve kümes hayvancılıkları için HAYBİS kayıtlarını güncellemeleri ve oluşan değişiklikleri sisteme işletmeleri gerekmektedir. Bu kayıtlar ile başvuruları doğrultusunda Tarsim sigortalarını yapmak ve çiftçilerin tüm üretimlerini garanti altına almak ve her türlü bilgilendirme ve destek için bütün çiftçilerin yanında olduklarını söyledi.
Haber Merkezi