Aksu’nun yeni markası
Örtü altı tarımın merkezi olan Aksu’da, son 15 yıldır profesyonel ölçüde yetiştirilen Kaliforniya Biberi, bir taraftan ülkemize ciddi anlamda döviz girdisi getirirken, öte yandan ülkemizde yetiştirilen bu ürünün yüzde 99’u da Aksu İlçesi’nde yetişiyor. Bu anlamda bu ürün neredeyse İlçenin bir markası haline geldi. Rusya, Ukrayna ve Balkan ülkelerinden oldukça talep görülen bu ürünün öncü üreticilerinden olan İYİ Parti Aksu Belediye Meclis Üyesi Nevzat Akçan, ihracatın yüzde 99’unun Aksu’dan yapıldığını ifade etti.
Üretim alanı Aksu
Kaliforniya biberi özel bir ürün olduğunu ve pazar sıkıntısının olmadığını kaydeden Nevzat Akcan, “Bu ürünün üretimi ve ekim alanı arttı. Pazar da sıkıntı olur mu, satış riski olur mu diye düşünceler var. Hayır, bu ürünün yüzde 99 oranda üretim alanı Aksu oldu. Aksu ilçesi Kaliforniya biberi üzerine özel bir ilçe oldu. Onun için ben korkmuyorum. İnşallah ihracatta ki yasaklamalar ve kısıtlamalar gelmediği sürece bu ürün Türkiye’de ki pazar payını korur. Aynı zamanda ülke ekonomimize büyük bir katkı koyar” şeklinde konuştu.
İlk ürünü 30 yıl önce toprağa ektiklerini ticaretini 15 yıldır yaptığını ifade eden Nevzat Akcan, “Bu ürünün Türkiye’de ki pazar payı 15 yıl içinde oluştu. Son 10 yıldır üretimde ciddi ekim yapılıyor. Türkiye’de Kaliforniya biberi pazarını oluşturduk. Türkiye’de bir tır Kaliforniya yapmak isteyen ihracatçı arkadaşımız, Aksu ilçesini bulmak zorunda. O kadar özel ve değerli bir ürün” dedi.
‘Yüzde 99’u ihracat’
Kaliforniya biberinin yüzde 98’inin Aksu’da üretildiğini belirten Nevzat Akcan, "Bu sene tohum sayısı olarak 15 milyon civarında. Fide sayısı olarak. Bir dönüme 2 bin fidan ekiyoruz. 7 bin dekar alana Kaliforniya biberi ekiliyor Aksu’da. Bu ürünün bir dönümden 7-8 ton ürün alıyoruz. Yüzde 99’u ihracat” diye konuştu.
Kaliforniya biberini Rusya, Ukrayna ve balkan ülkelerine ihraç ettiklerini söyleyen Nevzat Akcan, “Kilo fiyatı geçen sene 11 TL’ye geldi ortalama fiyatı. Genelde ağırlıklı olarak Rusya, Ukrayna ve Balkan ülkelerine gidiyor. C vitamini deposu olduğunu biliyoruz. Rusya çok tercih ediyor. Lezzeti de çok güzel. Türk mutfağına maalesef henüz giremedi, kadınlarımız bir yere oturtturamadılar maalesef” ifadesinde bulundu.
Domates üretiminde başı çeken ilçede şimdi Kaliforniya biberinin ekim alanı olarak domatesi geçtiğini belirten Nevzat Akcan, “Aksu örtü altı tarımının ilk sırada yer alan ilçesi ve domatesle bütünleşmişti. Aksu denince Kaliforniya biberi ilk akla gelecek domatesin yerini aldı. Ürün çeşitliliğini ilçemizde çoğaltmamız gerekiyor. Mesela muz eskiden buralarda yoktu. Şimdi neredeyse rakip tanımıyoruz muz üreticiliğinde. Müşteri ne istiyorsa onu yetiştirmek zorundayız. Köylümüzün ve üreticimizin para kazanması ve ilçemizin kalkınması için çeşitlilik arz eden ürünlere kafa yormamız lazım” dedi.