Türkiye’nin İlk ve Tek Entegre Tavşan Üretim Tesisi ilçemizde faaliyete başladı. Antalya’da yaşayan 4 çocuk annesi 53 yaşında ki kadın girişimci Sabriye Şereflioğlu, uzun yıllar emniyet mensubu olarak görev yaptığı kurumundan emekli olduktan sonra, Avrupa standartlarında kesimhane ve tam otomasyonlu tavşan damızlık üretim tesisini kurdu. Şimdi ise, Ak Tavşan patentli marka ve logosu ile tavşan etini, Avrupa’ya satmaya hazırlanıyor.
Her geçen gün yeni girişimci iş kadınlarını tanımaktan ve onları sayfama taşımaktan, onlar adına büyük gurur ve onur duyuyorum. Bu hafta ki konuğumuz Sabriye Şereflioğlu. Emekli olduktan sonra iş yaşamına ara vermeyen ve kendi çabasıyla oluşturduğu tavşan üretme çiftliğini kurarak hem ülke ekonomisine katkıda bulunuyor hem de istihdam oluşturuyor.
Türkiye’nin İlk ve Tek Entegre Tavşan Üretim Tesisini Sabriye Şereflioğlu’nun yorumlarıyla, siz okuyucularımız için aktarıyoruz:
3 bin baş tavşan kapasiteli otomasyon sistemlerinin yönettiği ve kamera sistemleriyle 7/24 gözetim altında tutulan damızlık hangarının olduğunu kaydeden Sabriye Şereflioğlu, “İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile yürütülen ciddi koordinasyon sonucu yapımı tamamlanan Avrupa standartlarında ki kesimhanesi ile Türkiye’nin ilk ve tek Entegre Tavşan Üretim Tesisi olmayı başardı” diye konuştu.
HACCP gıda güvenlik sisteminin uygulandığı kesimhanede Hayvan Bekletme odası, Kirli Alan, Temiz Alan, Karkas Duşlama, Ön Soğutma, Paketleme, Tartma ve Etiketleme, -40 Şoklama ve -18 Donuk Muhafaza proseslerinin oluşturulmasın bir hayli zaman aldığını ifade eden Şereflioğlu, “Ülkemizde örnek alabileceğimiz bir tavşan kesimhanesi olmadığı için Avrupa ülkelerinden araştırmalar yaparak ve il Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkililerinin büyük yardımlarıyla yaklaşık bir senede tamamladığımız kesimhanenin, entegre tesisinin kurulumu en zorlanılan etap oldu. Modern Kesimhanede aynı zamanda Küçükbaş ve Kümes hayvanlarının da kesimi de yapılabilecek” şeklinde konuştu.
5 sene önce 25 Adet Yeni Zelanda cinsi tavşan ile üretime başladığını belirten Şereflioğlu, “Tavşanların hızla çoğalmasıyla bu işe yatırım yapma kararı aldık. Tavşan etine talebin çok yüksek, özellikle oteller ve lüks restoranların taleplerine ülkede ki tavşan varlığının ve tavşan üreticilerinin az olmasından dolayı yetişilemiyor. Aylık 5 ton tavşan eti kapasitesine ulaştıktan sonra Avrupa ülkelerine ihracata başlayacağız ve ülkeye döviz girdisi sağlayacağız” dedi. Şereflioğlu, Tavşan etinin Avrupa ülkelerinin marketlerinde Premium et kategorisinde satışa sunulduğunu ve ciddi seviyelerde tüketiminin olduğunu dile getirdi.
Sözleşmeli çiftçilik modelini Türkiye'ye kazandıracaklarını kaydeden Şereflioğlu, “Tesiste üretilen damızlık tavşanlar, bu yıl uygulamaya konulacak "sözleşmeli üretim modeli" kapsamında, Ülke geneli Tavşan yetiştiriciliği yapmak isteyen anlaşmalı üreticilere verilecek.
Üreticiler tarafından 4-5 aylık bakım ve beslemenin ardından kesime getirilen tavşanlar, belirlenen birim fiyattan geri alınacak. Kurulan modern kesimhanede veteriner hekimler kontrolünde yapılan kesimin ardından etler paketlenerek, yurt içi ve dışında satışa sunulacak” ifadesinde bulundu.
Ülkemizde tavşan yetiştiriciliğini bir sektör haline getirmekte son derece kararlı olduklarını ifade eden Şereflioğlu, pazarın taleplerini karşılamak için en önemli noktanın tavşan yetiştiriciliğini ülke geneline yaymak olduğunu belirtti.
Sartlar. Nelerdir. Uretim. Yapmak. İcin.