Kent Konseyleri, 5393 sayılı Belediye Kanunu ve 26313 sayılı Kent Konseyi Yönetmeliği’ne dayanarak kurulmuş yapılardır.
Kuruluş amaçları; “Kent yaşamında, kent vizyonunun ve hemşerilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım, yönetişim ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmektir.”
Kent Konseyleri, merkezi yönetimin, yerel yönetimin, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının ve sivil toplumun ortaklık anlayışıyla, hemşerilik hukuku çerçevesinde buluştuğu, kentin kalkınma önceliklerinin, sorunlarının, vizyonlarının sürdürülebilir kalkınma ilkeleri temelinde belirlendiği, tartışıldığı, çözümlerin geliştirildiği ortak aklın ve uzmanlaşmanın esas olduğu demokratik yapılar ile yönetişim mekanizmalarını ifade eder.
Bu tanımdan dolayı ülkemizde belediye teşkilatının kurulduğu her yerde, Kent Konseyi kurulmak zorundadır. Özellikle yerel demokrasinin yerleşmesi açısından oldukça önemli görevler üstlenen kent Konseyleri, pek çok yerde başarılı işler yapmaktadır. Ancak ‘atıl’ durumda kaldığı yerlerde ne yazık ki mevcut.
Bu kısa tanım ve açıklamadan sonra konumuza dönecek olursak, bilindiği gibi geçen ay Aksu İlçemizde de bir takım tartışmalara neden olsa da Kent Konseyi kuruldu. Başkanlığına Turan Şahin getirildi. Bizlerde toplantılara davet edilmediysek de, kentlilik bilincimiz ağır bastığından dolayı, toplantılara katıldık ve gelişmeleri, yani kuruluş aşamasını haber olarak sizlere aktardık.
Çünkü…
Bizler bu kent adına mesai harcayan bir sivil toplum kuruluşu olduğumuzun farkındayız, her ne kadar birileri bunu bilmese de. O yüzden kamuoyunun doğru elden bilgilenmesi anlamında, konseyin kuruluş toplantısına da katıldık. Tarafsız ve objektif bir gözle gelişmeleri sizlere aktarmayı görev bildik.
Gelişmeler bu şekilde yaşanırken, geçen hafta Aksu Belediye Başkanı İsa Yıldırım başta olmak üzere, DP İlçe Başkanı Süleyman Kaplan’ın yanı sıra konseyin icra kurulunda olan kişilerin katılımıyla Kent Konseyi kahvaltılı toplantı düzenlemiş.
Düzenlemiş diyorum, çünkü davet edilmediğimizden dolayı, bizlerin de sonradan haberi oldu.
Konseyin tanımında belirtildiği gibi, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının ve sivil toplumun ortaklık anlayışının olması gerektiğini bildiğimizden dolayı, siyasi partilerden hangilerinin davet edilip edilmediğini de sorma gereksinimini hissettik.
Ve aradık sırayla CHP, MHP, DP ve AK Partiyi. DP İlçe Başkanı dışında, diğer İlçe başkanlarının hiç biri davetten haberlerinin olmadığını ifade ettiler.
Tabi ki, aldığımız cevap karşısında bir hayli üzüldük. Çünkü Kent konseylerinin görevi, kentin sorunlarını masaya yatırarak çözüm önerileri üretmek. Bu anlamda da CHP, MHP ve AK Parti’de bu kentin bir gerçeği.
Bunun böyle bilinmesinde bir yarar var.
Şayet belediye güdümünde çalışmalar yapılacaksa, çözüme yönelik bir öneri ortaya atılamaz. Böyle bir öneri ortaya atılmış olsaydı, zaten 4 yıldır görevde olan bir yerel yönetim var. Bu yönetim her yönüyle Aksu’nun çevresini değiştirir bir oluşumun içerisinde olurdu. Bu değişim olmadığına göre, Aksu Kent Konseyi’de ağırlığını, konumunu bilerek ve görevlerinin ne olduğunun iyi farkına vararak değişimde rol almalıdır. Tabi ki, bu değişim de geniş bir konsensüsle olmalı. İçinde kentin gerçekleri olan CHP, MHP, AK Parti ile beraber kentin gazetesinin olmadığı bir oluşum, asla ‘başarıya’ ulaşamaz.
Bunun örnekleri de apaçık ortada…
Kent Konseyi görevini bilmeli
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.