Sedef Aksoy
BURDUR (İHA) -
Burdur’un Gölhisar ilçesinde yer alan Kibyra Antik Kenti’nde, 2009 yılında başlayan kazı çalışmalarıyla ortaya çıkarılan ve yüzde 95 orijinal olarak günümüze ulaşan Medusa mozaiği, Nisan ayının gelmesiyle tekrar ziyarete açıldı. Dünyada yalnızca Kibyra Antik Kenti’nde bulunan bu eser, "opus sectile" tekniğiyle renkli mermerlerden inşa edilmiş.
Medusa mozaiği, Kibyra Antik Kenti içerisindeki Odeon’un ortasında yer alıyor. Kış aylarında iklim şartlarından korunmak amacıyla üzeri kapatılan mozaik, havaların ısınmasıyla birlikte tekrar ziyarete açıldı. MS 1. yüzyılın ilk evrelerine tarihlenen bu eşsiz eser, mitolojide "Gözlerine bakan kötü niyetli kişileri taşa çeviren yılan saçlı, dişi canavar" olarak bilinen Medusa figürünü tasvir ediyor.
Antik dönemde konser alanı, meclis, mahkeme ve üzeri kapalı tiyatro olarak kullanılan Odeon, Kibyra Antik Kenti'nin ziyaretçilerin en çok ilgisini çeken eserlerinden biri olarak öne çıkıyor.
Kibyra Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Özdoğru, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Kış ayları boyunca iklim şartlarından korunması amacıyla üzeri kapatılan Kibyra Medusa mozaiği ile Odeon Stoası zemin mozaiği yeniden açılmış olup, 2025 Kasım ayı sonuna kadar ziyaret edilebilir" ifadelerini kullandı.
11 Nisan 2025 Cuma 13:45
