Sokak hayvanlarının uyutulması konusu günlerce tartışıldı. Sonuç olarak "Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" meclisten geçti. Bazı belediyeler ve yerel yönetimler, sokak köpekleri popülasyonunu kontrol altına almak amacıyla bu hayvanları uyutma yoluna giderken, bazıları da sokak köpeklerini hayatta tutmak için yeni projeler üretme yoluna gidiyor.

O örnek belediyelerden biri de Aksu Belediyesi.

 Aksu Belediyesi sokak hayvanlarını uyutmak yerine onlara çok daha büyük bir alanda barınak yapma kararı aldı.

Aksu Belediye Başkanı İsa Yıldırım bu konu hakkında açıklamalarda bulunarak şunları söyledi: “Hayvanlar bize Allah’ın dilsiz emanetleridir. Allah’ın verdiği canı ancak o alır. Aksu’da bir barınağımız var ama yetersiz. Orman Bakanlığı’ndan yeni barınak talebimiz oldu. Yeşilkaraman’da 18 dönümlük bir alan var tahsis aşamasında, bu alana yeni bir barınak yapacağız. Hayvanlarımızı burada toplayıp, kısırlaştırıp, besleyeceğiz ama uyutmayacağız, kuduz ya da iyileşemez durumda olmayan sağlıklı hayvanları neden uyutalım. İlçemize yeni bir barınak kazandırarak, vatandaşlarımızın da sokaklarımızda güven içinde dolaşabilmesini istiyoruz” dedi.

 Evet, Aksu belediyesi derin tartışmalara yol açan gündemi oldukça meşgul eden sokak hayvanlarının uyutulması konusunda ki kararlı tavrını, insani yöntemleri tercih ederek gerçekleştirme yoluna gitti. Bu konuda almış oldukları kararı yürekten destekliyoruz.

Sokak hayvanları sorunu, genellikle şehirleşmenin, insanların hayvanlarını terk etmelerinin ve yetersiz kısırlaştırma politikalarının bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Ülkemizde bu durum özellikle büyük şehirlerde ciddi boyutlara ulaşmıştır. Antalya’da da zaman zaman bu tür olaylara şahit oluyoruz. Sokak köpekleri insanlara saldırılar gerçekleştirebilmekte ve bu durum toplumda korku ve rahatsızlık yaratabilmektedir. Bu durumun önüne geçilebilmesi adına Antalya’daki diğer belediyelerinde bu konuda hassasiyet göstermelerini, yaşam haklarını ellerinden almadan yeterli koşullar da  hayvan barınaklarını çok daha geniş alanlara taşıyarak, toplumu derinden etkileyen bu soruna çözüm üretmelerini bekliyoruz.

Hayvan hakları savunucuları, sokak hayvanlarını uyutma uygulamasını büyük bir insanlık suçu olarak değerlendiriyor. Onlara göre, hiçbir hayvan, barınma ve beslenme gibi temel haklardan mahrum bırakılarak öldürülmemelidir. Türkiye'de, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu da dahil olmak üzere, hayvan haklarını koruyan çeşitli yasal düzenlemeler bulunmaktadır. Bu kanunlar, sokak hayvanlarının gereksiz yere öldürülmesini yasaklamakta ve belediyeleri, hayvanların kısırlaştırılması ve barınak sağlanması gibi daha insani yöntemleri tercih etmeye zorlamaktadır.
 

Sokak köpekleri sorununun daha insani bir şekilde çözülmesi mümkün müdür? Uzmanlardan aldığımız bilgiler doğrultusunda elbette bunun bir çok yolu olduğu belirtildi. Bunlar; kısırlaştırma, aşılanma ve sahiplendirme programları, bu konuda önemli bir rol oynayabilir. Bu tür programlar, sokak köpeklerinin popülasyonunu uzun vadede kontrol altına almak için daha etkili ve etik bir yol olarak görülmektedir. Ayrıca, hayvan barınaklarının kapasitelerinin artırılması ve bu barınaklarda hayvanların rehabilitasyonuna yönelik çalışmalar yapılması da önemli olduğu ifade edildi.


 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.