Rayiç bedel şoku
Bilindiği üzere Aksu’nun kanayan yaralarından biri olan Çalkaya’nın imar sorunu, 2019 yılında yapılan özel bir düzenlemeyle çözüldü. Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında sorun çözülürken, Aksu Belediyesi ’de imar ve iskan yetkisini Büyükşehir Belediyesi’ne vermek zorunda kalmıştı. Tapularını almaya hazırlanan birçok vatandaş, şimdide Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin parsellerin metre karesine koyduğu 2 bin TL ile 2 bin 700 TL arasında rayiç bedel şokuyla karşı karşıya.
Fiyatların aşağı çekilmesi gerek
Fiyatları oldukça abartılı bulan bölge halkı, bir taraftan Büyükşehir Belediyesi’ne tepki koyarken, öte yandan önümüzdeki hafta içerisinde bir eylem hazırlığında olduklarını ifade ediyor. Fiyatların aşağı çekilmesini ve uzun vadede taksit imkanı sunulmasını isteyen vatandaşlar yetkililerden yardım bekliyor. Parsellerin üzerinde evleri olan fakat tapu sahibi olamayan vatandaşlar bu fiyatlarla yerlerini almalarının imkansız olduğunu ifade eden bölge haklı, “Böyle bir rakamın altından kalkabilecek güce sahip değiliz” açıklamasında bulundular.
“Böyle bir güce sahip değiliz”
Bir önceki dönemdeki tapu satış fiyatlarının uygulanmasını isteyen Ahmet Deniz, “Güzelyurt Mahallesinde belediye parsellerine gelmiş olan fiyatların 2 bin TL ile 2 bin 700 TL üzerinde olduğunu görüyoruz. 2 bin TL ile 2 bin 700 TL olan fiyatlar bizim için çok afaki rakamlardır. Biz önceki dönemlerdeki tapu satış fiyatlarının uygulanmasını istiyoruz. Önceki rakamlarda tapu bedelleri 200 TL civarındayken şu an 2 bin 700 TL civarında. Bu bedellerin aşağıya çekilmesini istiyoruz. Vatandaş olarak böyle bir rakamın altından kalkabilecek güce sahip değiliz. Güzelyurt Mahallesinde bu rakamlarla hiç kimse tapu alamaz. Fiyatların iyileştirilmesini ve taksitlerin uzun vadede olmasını istiyoruz. Benzer satışların örnekleri Kepez Belediyesinde var. Yüzde 30 peşin alıp geri kalanını 2 yıl taksit yapılıyor. Biz bu 2 yıl taksitlendirmeyi kaldıracak güçte değiliz. Bu taksitlerin Milli Emlak satış değerleri üzerinden, 5 yıl taksit şeklinde yapılmasını istiyoruz. Bu yerlere biz dışarıdan gelip konmadık. Atalarımızın emekleriyle alınmış olan yerlerimizdir” diye konuştu.
“Bu insanlar bu bedellerin altından nasıl kalkacak”
İstenilen rakamların çok afaki olduğunu ve vatandaşların bunun altından kalkamayacağını belirten Ahmet Ödemiş, “633 metrekare olan arsamın içerinde bulunan Büyükşehre ait 14.69 metrekare alanın satışın yapılması için başvurumu yaptım. 1 hafta önce başvurum onaylandı. Bedel olarak metrekare fiyatı 2 bin 700 TL’den toplamda 22 bin 599 TL’yi 30 gün içerisinde yatırmam gerektiği beyan edildi. Bu bedel metrekare bazında afaki yüksek. Bu yeri ben 2019’da Menderes Türel imarı çizdirdikten sonra, 5 yıl ödemeli çok cüzi miktarlarda aldım. Bu düzenlemenin tekrar yapılmasını istiyorum. 633 metrekareyi Milli Emlak’tan 55 bin TL bedel ile 5 yıl vadeli şekilde taksitle aldık. Arada uçurum var. Bu rakamlar çok afaki. Benimkinden daha çok yeri olan vatandaşlar var. Bu vatandaşlar asgari ücretle çalışan kişiler. Bu insanlar bu bedellerin altından nasıl kalkacak” ifadelerini kullandı.
“20 yıl taksit yapsalar ben bu parayı yine de ödeyemem”
Bu fiyatları kimsenin ödeme gücü olmadığını vurgulayan, Necati Altıntaş,” 2017 yılında hazineden 2B adı altında 1400 metrekare yerime peşin ödersem 107 bin TL, taksit yaparsam 129 bin TL fiyat çıkardılar. Kıyasladığımız zaman şimdiki arsalar için istenilen fiyatlar korkunç yüksek. Büyükşehir kat kat yüksek bir değer biçmiş. Bu fiyatla mümkün değil alamam. Şu an almaya kalksam 314 metrekare yerim 800 küsur bin TL yapıyor. Ben bu parayı ödeyemem. Belediyede 7 bin TL maaşla çalışan bir işçiyim. 20 yıl taksit yapsalar ben bu parayı yine de ödeyemem. Aşırı yüksek. Biz 2B’yi 100 bin TL’ye aldıysak şu an 300-500 bin TL olsun ama 2 trilyon yapıyor. Bunu kimse ödeyemez. Biz fiyatların aşağıya çekilmesini istiyoruz” dedi.
“Evimin altındaki kendi yerimi alamıyorum”
Mahalle sakinlerinden Ali Tepe ise, “1998 imarındaki benim yerim 451 metrekareydi. Benimle aynı parsel içerinde yeri olan Ali Tunalı 750 metrekareyi hazineden 55 bin TL’ye devralıyor. Benim yerim kesintiyle 352 metrekareye döşüyor. 352 metrekareyi belediye bana metrekaresi 2 bin 700 TL’den satmaya çalışıyor. Benim bunu alma şansım yok. Evimin altındaki kendi yerimi alamıyorum” diyerek fiyatın aşağı çekilmesini istedi.
“Topraklarımızı bize büyük rakamlarla satmaya çalışıyorlar”
Kötekli Yörükleri Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Veli Altıntaş, “Bizim köyümüzde emekli maaşıyla çalışan kardeşlerimiz var. Bu insanların metrekaresi 2 bin 700 TL’den yerlerini alma şansları hiç yok. Bir de sınırlandırılmış. 1 ay içerinde beyan ederseniz hak sahibi olacaksınız, beyan etmezseniz hak sahibi olamayacaksınız gibi konular geçiyormuş. Bizim burada aslında bu sorunların tamamı muhtarımızın bu işlere el atmamasından kaynaklanıyor. Muhtarımız çok pasif kaldı. Ben 2017 yılında 2B’den yerimi evimi satarak aldım. O gün ki rakamlar şimdi gelen rakamların yanında çok düşüktü. Bu rakamların aşağıya indirilmesi ve taksitlendirilmesi lazım. Bu insanların evinin altındaki yeri alıp başkasına verdiğin zaman ya intihar eder ya başka bir yöne başvurur. Muhittin Böcek başkanımızın bu rakamları biraz aşağıya çekip, taksitlendirmesini istiyoruz. Taksitlerin uzun vadeli olmasını istiyoruz. Muhittin başkanın buraya gelerek insanların yaşam biçimini görmesini istiyoruz. Biz bu topraklarda 70 yıldır oturuyoruz. Topraklarımızı bize büyük rakamlarla satmaya çalışıyorlar” dedi.
“Bu şekilde olursa intihar ederim”
Bayram Altıntaş, bu şekilde intihar etmeyi bile düşündüğünü söyleyerek, “Fiyatlar çok yüksek. Gücümüz almaya yetmiyor. Benim yerim 1437 metrekare, emekli maaşıyla geçiniyorum. Maaşım bankada bağlı zaten. 10 kişi nüfusum var. Almam mümkün değil. Bu 1437 metrekarenin içinde 300 metrekaresini Milli Emlak’tan aldım. Dönüm hesabı 180’den 5 yıl boyunca ödedim ama bu fiyatlardan alma imkanım hiç yok. Bu şekilde olursa intihar ederim. Ben evime yarım ekmek götüremiyorum. Bu fiyatların düşürülmesi ve uzun vadede taksitlendirilmesini istiyoruz” diye konuştu.
“Malımızı gasp etmek başka bir şey değil bu”
Nebi Ok ise, parsellerin metrekaresinin 250-300 Bin TL’den olması gerektiğini belirterek, “2016’da 2B’ler çıktığında 400 metrekare civarındaki parseller 26-27 bin TL civarında alındı. Buna faiz de ekleseniz, yüzde yüz de olsa, yüzde 300 de olsa bu para çıkmaz. 2 bin 700 TL’den 400 metre parsel 1 trilyonu geçiyor. Bu parayı asgari ücretle geçinen birisi asla alamaz. Benim 400 metrekaresi yerim vardı. Milli Emlak’tan tespite gelindi. Biz imardan aldık yerimizi. 400 metrekare yerden bana verdikleri 31 metrekare tapu. Yüzde 5’i tekrar kesildi, 28 metrekareye düştü. Bunun geri kalan kısmı büyükşehir belediyesinin üzerine yazılmış. Biz bu yerler bizim, içinde evimiz var diye dilekçe sunduk ama belediye reddetti. Şimdi gelen bu rakamlar çok değil çoğunda ötesinde. Şimdi ben 270 metrekare yer alacağım. 730 bin TL para tutuyor. Bu parayı benim ödeme imkanım yok. Malımızı gasp etmek başka bir şey değil bu. Yurtdışından gelenlere yatırımcı diye bedava arsa tahsis ediliyor, bizim elimizden yerlerimiz alınıyor. Metrekaresinin 250-300 Bin TL’den olması lazım. Tapulu bir tarlanın dönümü zaten 200 Bin TL” şeklinde konuştu.