Tarımı ve üreticiyi koruyan yasal haklar

Aksu’da geçtiğimiz hafta yaşanan hortum ve fırtına sonrası tarım alanlarında meydana gelen hasarların karşılanmasına dair konular gündeme taşındı. Avukat Başbuğ Kemal Özgeç, konu hakkında hukuki bilgilendirmelerde bulundu. 

05 Aralık 2024 Perşembe 13:10
Tarımı ve üreticiyi koruyan yasal haklar

Haber Merkezi- 

Tarım sigortaları ve işleyişleri hakkında bilgi veren Av. Başbuğ Kemal Özgeç, şunları söyledi: “TARSİM, devlet destekli tarım sigortaları havuzudur ve Türk Hukukuna göre tüzel kişiliği haizdir. Çiftçi, TARSİM’e bağlı bir şirkete tarım sigortası yaptırdığı zaman sigorta ettiren sıfatını kazanır.”

Özgeç, “Çiftçinin doğal afetlerden, bir başkasının yaptığı haksız eylemlerden ya da kendi hatasından kaynaklı eylemlerinden dolayı ürünleri zarar görmüşse bu durumda sigorta genel şartları çerçevesinde haklarını sigorta şirketinden talep edebilecektir. Sigorta şirketinin karşılamadığı tutarın belli bir kısmı devlet tarafından karşılıksız olarak çiftçiye ödenmektedir” dedi.

Tarım Sigortalarının Türk hukukunda dayandığı 3 temel düzenlemesi olduğunu kaydeden Özgeç,  “5363 sayılı Tarım Sigortaları

Kanunu, Tarım Sigortaları Uygulama Yönetmeliği, 2090 Sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanun. Bu mevzuatı esas alarak tarım sigortalarından faydalanma koşullarını, devlet destekli tarımsal sigorta yardımlarının kapsamını ve talep koşullarını, Tarım ve Orman Bakanlığının altında çalışan TARSİM aracılığıyla karşılıksız ve geri ödemesiz afet yardımlarının nasıl

talep edileceğini ve bunlardan doğacak hukuki problemleri açıklayacağız” şeklinde belirtti.

Avukat Başbuğ Kemal Özgeç, şu konulara değindi:

ÖNCELİKLE TARSİM NEDİR VE NE İŞE YARAR?

Tarım Sigortaları Havuzu; çiftçilerin tarımsal faaliyet sürecinde olası risk ve hasarlara karşı ürün, hayvan ve emeklerini teminat altına almayı sağlayan bir sigorta türü olup, sigorta poliçelerin ödemesi belli

oranda devlet tarafından karşılandığından devlet destekli tarım sigortası olarak ifade edilmektedir.

TARSİM ; yaşanabilecek kuraklık, don, sel, dolu, fırtına, hortum, deprem, heyelan, yangın, kaza ve hayvan hastalıkları gibi çiftçilerin tarımsal faaliyet sürecinde karşılaşabilecekleri riskler ve/veya oluşabilecek maddi hasarlara karşı ürünleri, hayvanları ve çiftçilerin emeklerini güvence altına alınmasını sağlamaktadır.

TARSİM sigortası tarım sektörünün istikrarlı gelişimine katkı sağlanmakta, çiftçilerin çalışma koşullarını iyileştirmekte, üreticilerin afetler nedeniyle oluşabilecek zararlarını karşılayarak üretimde istikrar oluşturmakta ve meydana gelen hasarlara karşı merkezi tek bir organizasyon ile kaynakların kullanımında verimlilik doğurmaktadır.

TARSİM SİGORTASI KAPSAMINDA HASAR GERÇEKLEŞTİĞİ TAKDİRDE, HASAR İHBARI NEREYE VE NE ŞEKİLDE YAPILMALIDIR?

Sigorta teminatı kapsamında olan riskin/hasarın gerçekleşmesi halinde sigortalı hasar ihbarını; sigorta şirketine veya acentesi aracılığıyla, rizikonun(hasarın) gerçekleştiği tarihten itibaren don hasarlarında 10

günü, diğer hasarlarda 15 günü aşamamak kaydıyla sistem üzerinden TARSİM’e yapmalıdır.

Sigortalı, riskin/hasarın gerçekleşmesi halinde; acentesi veya sigorta şirketi aracılığıyla hasarın gerçekleştiği tarihi, hasarı acentesine bildirdiği tarihi, hasarın neden gerçekleştiğini, sigorta poliçe numarasını ve iletişim bilgilerini TARSİM’e bildirmek zorundadır. Yapılan hasar ihbarı neticesinde TARSİM tarafından görevlendirilmiş olan eksperler gelerek hasar tespitini gerçekleştirmektedir. Tamamlanan hasar tespiti sonrasında tazminat miktarı hesaplanarak, tazminat tutarı, en geç 30 gün içerisinde Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından sigortalıya, banka kanalıyla ödenmektedir. Ancak her koşulda sigortalının zararı, Tarım Sigortaları Havuzu tarafından karşılanmayabilir. Bazı durumlarda her ne kadar sigortalı hasar ihbarını süresi içerisinde TARSİM’e yapmış olsa dahi, meydana gelen zararın sigorta teminatı dışında kaldığı veyahut başvurular türlü gerekçelerle neticesiz bırakılabilmektedir. Zararlarını tazmin edemeyerek mağdur olan üretici bu gibi durumlarda sigorta poliçesine dayalı TAZMİNAT istemli dava açabilecektir.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.