Aksu’da geçen hafta Salı günü başlayan ve Çarşamba günü akşama kadar devam eden kuvvetli yağış, fırtına ve hortum felaketinde İhsaniye, Yurtpınar ve Kundu Mahallelerinde seralar ve açık araziler sular altında kaldı.
Bölgeye gittiğimizde korkunç manzarayla yüz yüze kaldık. Her yer sular altında ve insanlar seralarını evlerinin çatılarına çıkarak seyrettiler. Kimse aşırı yağmurdan dolayı sular altında kalan seralarına ulaşamadı. Bizde çekimlerimizi uzaktan yapabildik.
Bölgede bulunan Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, olayın canlı tanığı olarak şunları anlattı: “Bölgenin yağmur sularını çeken küçük derelerimiz var. Kanallarımız var. Buralar Devlet Su İşleri tarafından zamanın da işlenmemesinden dolayı, bu derelerin içi; ot, yosun ve pislik dolu. Bu kanallar zamanında temizlenseydi bu felaketi, bu boyutta yaşamazdık. Bu felaket, 3 bin dekar alanı değil de minimum hasar bırakacaktı. Çiftçilerimiz bu kadar mağdur olmayacaktı. Seraların içinde mahsul var. Üreticilerimizin tam hasat zamanında bu felaket yaşandı” diye konuştu.
Ertesi gün seralara ulaşılınca yeniden bölgeye gittik. Bir gün önce gidilmenin imkansız olduğu yerlere sular çekildiği için ulaştık. Seralarına dinamo sistemi kurmuş, içini temizlemeye çalışan çiftçilerimizden görüşler aldık. Ürünlerin toplanma zamanında bu felaketle karşı karşıya kaldıklarını dile getirdiler. Öyle ki, 45 gün önce Aksu’da yine yaşanan aşırı yağıştan dolayı seralarını su bastığını ifade ettiler.
Seraların hemen yanı başında bulunan kanalları yol boyunca gezdik, içinde neler yoktu ki! Bölgede bulunan derelerin içi o kadar dolu ki, değil şiddetli yağışta, normal yağışta bile taşabilecek durumda. Görünen o ki aşırı yağışta bu dereler ve kanallar dolarak, su yolunu bulamadığından dolayı taşkına sebep olabiliyor. Bu taşkınlarda her türlü önlemi almış, serasını yüksek yapmış üreticiyi yine de vuruyor. Bununla birlikte açık arazilerde ki ekili alanlar da sular altında kalıyor. Şiddetli yağışın olduğu gün, orada olduğumuz için birebir tanık olduk. O kadar çok su vardı ki alanda, altında 60 cm bakla olduğunu söylediklerinde inanamadık. 1 metreden fazla su olduğu için gözükmüyordu bile. Suyun içinde neredeyse botla dolaşılırdı ancak. Su çekilince ekinleri o zaman gördük.
Bölgede yaptığımız incelemelerde; Yurtpınar, Murtuna, İhsaniye ve Dumanlar mahalle muhtarları, yaklaşık 6 ay önce Devlet Su İşlerine gerekli temizliklerin yapılması konusunda başvuru da bulunduklarını öğrendik. Başvurular yapılmasına rağmen, karşı taraftan hiçbir çalışmanın bölgelerinde yapılmadığı ifade edildi.
Aksu’da yaşanan; fırtına, hortum, yangın ve şiddetli yağışta her an üreticinin yanında bulunan gazete olarak ve olaylara birebir tanık olduğumuz üreticilerimizin bize yönelttiklerini şimdi soruyoruz. Neden her yağmur yağdığında Aksu sular altında kalıyor? Neden bu trajedi her kış yaşanıyor? Niye üreticinin beli bükülüyor? Bu konuda önlemler neden alınmıyor? Kim üzerine düşen görevi yapmıyor?
Bunlar tamamen üreticilerimizin isyanı ve cevap aradığı sorular. Bizim de görevimiz kamuoyunun sesi olarak gerekli yerlere iletmek. Üstelik Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ısrarla, ‘Dere yataklarını ıslah edeceğiz’ projesi de ortadayken, bu yaşananlar çok normal değil açıkçası.
Bu yaşananlar felaket mi? Yoksa ihmal mi? İlerleyen zamanlar da takip edip göreceğiz. Elbette ki ismi sürekli zikredilen kurumun resmi bir açıklaması olacaktır. Üreticilerin, ürünlerinin bundan sonra sular altında kalmaması için gerekli önlemler alınacaktır diye ümit ediyoruz.