Aksu ilçesinin Altıntaş bölgesin de hızla bir yapılaşma mevcut. Yıllardır kahrediyorlardı burası neden imara açılmıyor diye.
Evet, şimdi her yer imara açıldı. Konut, villa ve plazaların satışları için ilanlara çıkılmış bile. Yakında bir metre kare yer bulamayız beton yığınından. 1+1 evler 800 bin TL’den başlayan fiyatlarda. Kim alacak bu evleri hiç düşündünüz mü?
İki kişi yüksek maaşla çalışsa bile alım gücü çok zor. Bu kadar fahiş fiyatlara ancak yabancılara satışlar yapılabilir. Bu durumda burada doğup büyüyen insanlar bile, kendi yerlerinin yabancısı kalacaklar farkında değiller. 1 trilyona bir ev. Yok, böyle bir para. Kredi çeksen ödemeye ömür yetmez. Aileden kalan birkaç dönüm yerin varsa satar bir daireye sıkışır oturursun çoluk çocuk.
Burada arsa ve ev rakamlarının yüksek olması gerçekten övünülecek bir şey değil. Bunun bir başarı değil, kayıp olduğu inancındayım. Ülkemiz de bütün yöneticiler, önce kendi vatandaşım diyerek hizmet verilmeli ve ona göre adımlar atılmalı diye düşünüyorum. Ülkemizde ve bölgemizde altı üstü 80 metre kare bir dairenin rakamı neye göre 800 bin ve 1 milyar arası öngörülüyor biri bunu açıklasın lütfen!
Ne yapalım yani ülkede ki iş gücü olarak yurt dışına çalışmaya gidip, kendi ülkemiz de ev mi alalım? Bunu mu istiyorlar. Gençleri ilerleyen zamanlarda bu imkânsızlıklarla kaç yıl tutabiliriz. Bence bu durum sosyolojik açıdan ele alınmalı. Gidişat sağlıklı yolda ilerlemeli diye düşünüyorum.
Bakın Antalya’da oturduğum mahallede iki sene önce kentsel dönüşüm muhabbetiyle eski binalar yenilendi. Örneğin, 100 – 150 bin değerinde ki en fazla 30 yıllık evler yenilenince, bir anda 400-500 bin rakamlarında satılmaya başlandı. Kimlerin aldığını söyleyeyim. Neredeyse yarısı yabancı. Üstelik bu yabancılar burada yaşamıyorlar. Yılda 20 gün gelip o daireler de yaşıyorlar hepsi bu. O apartmandan çıkan ev sahipleri ise yenilenen evlerine uzaktan baktılar ve alamadılar. Bu çok üzücü bir durum.
Sadece Antalya ve Aksu’da değil. Maalesef ülkemizin her yanın da bu durum var. Bu ülkenin insanı kendi ülkesinde yada memleketinde artık ev alamıyor. Bu çok ama çok acı bir durum. Bu bir başarı değil, kazanç değil, bu çok büyük bir kayıp. Düşünün bir kere kendi ülkenizde evsizsiniz. Bu duruma bir dur denilmeli ve ülkede yaşayan vatandaşlar gözetilmeli. Elbette ki yabancıların ülkemizde ev almasına karşı değilim. Parası olan herkes şartlar el verdiği ölçüde dünyanın her bir yanına yatırım yapabilir.
Çok yakındır insanlar dolar karşılığı maaşlarını isteyecekler. Çünkü her geçen gün değer kaybeden liramızın alım gücü düştükçe, çalışma ve üretme enerjimiz de düşecektir. Henüz yolun başındayken bu sorunlar çözülmeli kanısındayım.