Yaz aylarında yüksek sıcaklık nedeniyle besin ve gıda zehirlenmelerinin daha çok olduğunu ifade eden Bulut, uygun ortam ve şekilde saklanmayan besinlerin her zaman gıda zehirlenmesine yol açabileceğini söyledi. Protein içerikli gıdalarda bu riskin daha fazla olduğunu kaydeden Bulut, "Potansiyel suçlu dediğimiz tavuk gibi gıdalara daha çok dikkat etmeliyiz. Uzun süre saklandığında bakteri üremesine sebep olur ve ölümle sonuçlanabilecek risk barındırır" diye konuştu.
'ŞEKERLİ İÇECEKLER BOŞUNA KALORİ'
Kafeinli içeceklerin su ihtiyacını karşılamadığını belirten Bulut, tam tersine vücuttan su atılımına neden olduğunu, bunların yerine ayran ve maden suyu tüketilmesi gerektiğini kaydetti. Bulut, "Bireysel farklılıklar gösterse de günde ortalama 2-3 litre su tüketmeliyiz. Sıvı ihtiyacını gidermek için şeker ilaveli gıdalar tercih edildiğinde gereksiz kalori alımına neden oluyor" dedi. Gereksiz kalori almamak için besin değeri de olan gıdalar tüketilmesi gerektiğini belirten Bulut, yoğurtlu çorbalar, cacık ve fermante içecek olan kefirin ara öğünde ve yemeğin yanında tüketilebileceğini aktardı. Bulut, "Öğün planı yaparken sadace salata da tercih edebiliriz fakat salatadan yeterli tokluk hissi ve besini almak için kuru baklagillerden faydalanabiliriz. Piyaz, haşlanmış mercimek gibi gıdaları salatamıza ekleyerek bunu sağlayabiliriz" dedi.
'PAKETLENMİŞ DONDURMADA KATKI ORANI FAZLA'
Paketlenmiş dondurmada yağ ve katkı oranının daha yüksek olduğunu kaydeden Bulut, "Mümkün olduğunca süt ve meyveden yapılmış dondurmalar tercih edilmeli. Yoğurt, meyve ve bal karışımı dondurmanın sevimli kaplara konularak tüketilmesiçocuklar için daha eğlenceli ve sağlıklı olacaktır" ifadelerini kullandı. Yaz aylarında et tercihinin balıktan yana kullanılması gerektiğini ifade eden Bulut, "Et tüketimi yaz döneminde daha hafif olmalı. Yağda kızartmak yerine sebzelerle birlikte fırınlanabilir, ızgara ya da buğulama yapılabilir. Etlerin yağlı kısımlarını çok tüketmemek gerekir. Yağlı beslenme sindirimi zorlaştırır" diye konuştu.