Böbrek nakilli Dünya Şampiyonu Melike'nin rehberi Muhammed Ali
İskenderun'da yaşayan Melike Sürücü'ye, 11 yaşında kronik böbrek yetmezliği tanısı koyuldu. Adana'da uzun süre tedavi olan ancak her geçen gün sağlık durumu bozulan Melike'ye, doktorlar böbrek nakli olması gerektiğini söyledi. Ailesinin diyalize girmesini istemediği genç kıza annesi Tülay Sürücü böbrek vermek istedi. Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş'a ulaşan Melike Sürücü, annesinin böbreğiyle yaşama tutundu.
2016 yılı Nisan ayında annesinin böbreğiyle can bulan Melike, ameliyattan 8 ay sonra başladığı Tay-Kik sporunda kısa sürede önemli mesafe aldı. Tüm zamanların en iyi boksörü olarak kabul edilen, kariyeri boyunca sadece 5 maç kaybeden Muhammed Ali'den çok etkilenen Melike, Tay-Kik'e başladığı günden bu yana hep onun sözlerini aklında tuttu. Başarmak için inanmak gerektiğini sürekli kendine hatırlatan genç kız, 74 yaşında hayatını kaybeden Muhammed Ali'nin “Büyük bir şampiyon olmak için en iyi olduğuna inanmalısın" sözünü aklından hiç çıkarmadı. Melike Sürücü, Antalya Expo'da 20-23 Nisan tarihleri arasında 8 ülkeden 300 sporcunun katılımıyla düzenlenen Dünya Şampiyonası'nda 57 kg Şah Gençler 17-18 Yaş Arası 'Dünya Şampiyonu' olunca, hastalığı nedeniyle yaşadığı tüm sıkıntıları unuttu. Yaşadığı onca zorlukla baş etmeyi başaran Sürücü, bir yandan sporla uğraşırken diğer yandan üniversite sınavlarına hazırladı. Şampiyon Melike, girdiği üniversite sınavında da başarılı oldu. Şimdi çok istediği anestezi teknisyeni olma hayali kuruyor.
'AİLEMİN GURUR DUYMASI BENİ ÇOK MUTLU ETTİ'
Böbrek nakli ameliyatından 8 ay sonra spora başladığını belirten Melike Sürücü, sıkı antremanlar sonucu elde ettiği Dünya Şampiyonluğu için çok mutlu olduğunu söyledi. “Öncelikle ailemin benimle gurur duyması çok güzel, bu beni çok mutlu etti" diyen Melike, müsabakalara çıkarken biraz heyecanlı ve endişeli olduğunu sözlerine ekledi. Spora başladığı günden bu yana Muhammed Ali'nin sözlerini aklından çıkarmadığını aktaran Melike, “İçimde hep bir korku vardı 'ya başaramazsam' diye. Ama tıpkı Muhammed Ali'nin dediği gibi başarmak için önce inanmak gerekiyor. Ben de inandım ve şampiyon oldum. Mutluyum" diye konuştu.
'KIZIMIN HAYATINI NASIL KURTARABİLİRİM DİYE DÜŞÜNDÜM'
Kızının hastalığını öğrendiğinde dünyasının karardığını anlatan Tülay Sürücü (46) ise “Kızımın hasta olduğunu öğrenince kabus yaşadım. Bir anne olarak perişan oldum" dedi. Kızının hayata yeniden tutunması için hiç düşünmeden böbreğini verdiğini anlatan Sürücü, “Kendi hayatımdan çok kızımın hayatını düşündüm. Onu nasıl kurtarabilirim diye sordum kendi kendime. Böbrek nakli olması gerektiğini söylediklerinde hiç bekleme listesine yazılmadan, 'ben böbreğimi vereceğim' dedim. Çok şükür kızım sağlığına kavuştu" dedi.
'SPORA BAŞLADIĞINDA DARBE ALIRSA KORKUSUYLA KARŞI ÇIKTIM'
Melike'nin Tay-Kik gibi sert bir sporu yapmasına önce karşı çıktığını belirten Tülay Sürücü, “Çünkü spor yaparken darbe alır, bir şey olur diye korkuyordum. Ama Melike bu sporu çok istediğini söyleyince engel olmadık" ifadelerini kullandı. Melike'nin Dünya Şampiyonu olmasından büyük mutluluk duyduğunu söyleyen Sürücü, “Kızımla gurur duyuyorum" dedi.
'MELİKE'NİN BAŞARISI BİZİM İÇİN İKİ KAT MUTLULUK'
Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Merkezi Organ Nakli Koordinatörü Dr. Levent Yücetin ise “Melike 11 yaşında kronik böbrek yetmezliği tanısı almış. Hiç diyalize girmemişti. Bize başvurduğunda nakil olması gerektiğini söyledik. Annesinden nakil yapıldı. Şu an için böbrek fonksiyonları normal. Sağlığı yerinde" dedi. Bir Türk kızının dünya şampiyonu olmasının kendileri için büyük mutluluk olduğunu kaydeden Dr. Yücetin, “Ama bizim nakil yaptığımız, annesinin yeniden hayat verdiği birinin dünya şampiyonu olması iki kat mutluluk" dedi. Melike'nin diyalize mahkum bir hayat süreceğine nakil olarak dünya şampiyonu olacak düzeyde bir hayat sürmesinin önemine dikkat çeken Dr. Yücetin, “Melike organ nakli mucizesinin en güzel kanıtlarından biri" ifadelerini kullandı.
DHA-Genel - Türkiye-Antalya - Selma KUNAR
2013 © Latis - DHA