Geleneksel yöntemlerle yapılan tarım artık yerini teknolojiye bırakıyor. Tamamen bırakmadığı için adım adım geçişler sürüyor. Özellikle tarımın o yorucu tarafını kaldıramayan üretici çocukları, teknoloji sayesinde hem toprağa daha fazla sahip çıkıyor hem de teknolojiyle daha fazla üretmeye çalışıyorlar.
10 yıl önce Aksu ilçesinde çiftçiler epey dert yanıyorlardı yaptıkları işten. Yorucu ve kazançları düşük olduğu için de çocuklarını, çok fazla bu işin içerisine sokmak istemiyorlardı. Hızla ilerleyen dünyaya ayak uyduran ve teknoloji ile yol alan tarımcılar bu ailelerin ve gençlerin düşüncelerini tamamen değiştirdi desek yeridir.
Tarımda teknolojinin kullanılması her alana yansıdı. Önceden ürününü satamayan üretici, şimdi farklı ürünler deneyerek, ihracat yapmaya başladı. Topraksız tarıma yönelen kesim, bir sürü giderden kurtulduğu gibi üründe daha fazla rekolte elde etmeye başladı.
Dünyada hızla artan nüfus, değişen iklimler, gıda kıtlığı, pandemi, küresel ısınma ve soğuma derken tarım her zaman ki tahtını korumaya devam ediyor ve güçlenerek de yoluna devam edecek.
Tarım robotları, akıllı sera sistemleri, uzaktan yönetim sistemleri tarımı geliştirirken, ürünün verimini de artırıyor. Daha kaliteli, daha uzun süreli üretimler yapılabiliyor. Eskiden gümrük kapılarından dönen sebze ve meyve yüklü TIR’lar yavaş yavaş tarihe karışıyor. Çünkü üreticilik, daha genç ve dinamik bir neslin elinde doğru şekil almaya başladı. Raf ömrü yüksek, A kalite, uzun yola dayanıklı ve tamamen ilaçsız, kalıntısız ürünlerimiz, yurt dışı pazarında yerini alıyor.
Türkiye, tarım ülkesi olmasından dolayı dünyaya güvenilir gıda sunuyor artık. Firmalarımız dünyanın her yerine anahtar teslim seralar kuruyor. Kurmakla da kalmayıp, takibini birebir yürütüyorlar.
Daha düne kadar, neredeyse lüks meyve olarak bilinen muz, yerli üretimle artık her eve girmeye başladı. Yurt dışından aylarca yol kat edilerek ülkemize ulaştırılan muzlar, şimdi hemen kapımızın önünde ki seralar da üretiliyor. Eskiden sadece Antalya’nın Alanya ve Gazipaşa ilçelerinde belli dönemler de üretilen muzlar, şimdi 12 ay boyunca tarım yapan ilçelerimiz de nerdeyse üretilebiliyor. Şu an yurt içi piyasaya verilse de ilerleyen yıllarda, muz ihraç eden ülke haline geleceğiz diye düşünüyorum.
Teknoloji tarımın yüzünü güldürüyor. Tohumdan, fideden, her türlü meyve ve sebzeyi üretecek kadar yerliyiz. Dış bağımlılığımız yavaş yavaş azalıyor. Üreticinin belini büken gübre, ilaç vb. ürünleri de yerli olarak ürettik mi, çiftçi gerçekten çok daha rahat iş yapar hale gelecek ve daha iyi ürünler üretecek diye düşünüyorum.