Osmanlı dokusunu andıracak
Aksu’nun merkezi bir şantiye haline döndü. Bir taraftan hükümet konağının inşaat çalışmalarında sona gelinirken, bir taraftan da içerisinde kapalı otoparkın bulunduğu Millet Bahçesinin kazı çalışmaları yapılıyor. Ve bu kazı çalışmalarda ortaya çıkan su kaynağı. Öte yandan mevcut Cami yıkılarak, yerine Osmanlı mimarisi dokularını içinde barındıracak ve bin 500 kişinin yanı zamanda namaz kılacağı bir Merkez Camisi’nin yapılması için start verildi.
Bilinmeyen detay
Merak edilense, beraberinde trafik sıkıntısına neden olan tüm bu çalışmaların ne zaman biteceği? Ayrıca merak edilen bir başka konu ise Millet bahçesinin kazı çalışmalarında ortaya çıkan su birikintilerinin çalışmaları engelleyip, engellemeyeceği? İşte bu soruları Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin’e sorduk. Tüm ince ayrıntısına kadar cevap veren Başkan Şahin, ayrıca yıkılan Cami ile ilgili birçok kişinin bilmediği bir detayı da paylaştı.
Projeler bir bütün
Hükümet Konağı inşaatı çalışmasında sona doğru gelindiğini ifade eden Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin, “Yüklenici firmanın hesabı, mevcut alanı Nisan Ayı sonuna bitirmek yönünde. Bizde ki hesap ise yılsonunda açabilir miyiz yönünde. Çünkü bu proje bir bütün. Projenin içerisinde, Hükümet Konağı, Millet Bahçesi ve Aksu Merkez Camisi var. Hepsinin bir anda bitmesi gerekiyor. Şu an trafik kilitlenmiş durumda. Kent Meydanı çalışması bitmediği taktirde, Hükümet konağının bitmesi bir şeyi değiştirmez. ikisini bir açamazsak, o zaman da ciddi bir sıkıntı olacak. Müteahhitlik tarafından bitebilir, ama önemli olan işin genel bitmesi. Bizim bir an önce içerisinde otoparkın olacağı, Millet Bahçesi’ni bir bütün olarak hizmete girmesi” dedi.
Detaylı olarak düşünülenler
Kent Meydanı ve Hükümet Konağının yapıldığı alanın zemininde su gözlerinin olduğunu ifade eden Şahin, suyun projeye engel olmadığını ifade etti. Kodlamaların ana yola göre olduğunun altını çizen Başkan Şahin, “Hükümet Konağı’nın kazı derinliği, içerisinde otoparkın da olacağı Millet Bahçesi inşaat çalışmasından daha derin. Buradaki çıkan suyun tahliyesi için bir sistem kurduk. Suyun fazlalaşması halinde öyle bir sistem devreye girmiş olacak. Ona benzer çalışmayı otopark alanına da yerleştireceğiz. Burada herhangi bir risk yok. Tahliye sistemi Macun Deresi’ne bağlanacak. Bu sistemle her hâlükârda dışarıdan, yani Konak Mahallesi’nden gelecek sel sularını dışarıya yayılmadan tahliyesini yapacak bir çalışma. Detaylı olarak bu çalışmaların hepsi düşünüldü” şeklinde açıklamalarda bulundu.
İşte o bilinmeyen detay
Yeni yapılacak Aksu Merkez Cami’sinin de ciddi bir olay olduğunu ve bununla ilgili gerçeği bilmeyen bir çok kişinin de ileri geri yorumlar yaptığını ifade eden Şahin, “Herkes her şeyi bilmediğinden, olumlu yorumlarda bulunuyor. Bilindiği üzere Camimiz her sene suyun altında kalıyordu. Bu sular Hükümet Konağı ve Millet Bahçesi alanın altında çıkan sudan değil. Memleketin nerde lağımı varsa, hepsi oraları birikiyordu ve bu sızıntı, taşmalara neden oluyordu. İşin bu tarafını vatandaş çok bilmiyor. Bir an önce bundan kurtulmamız gerekiyordu. Bu çalışmanın her şeyi hazır. Merkez camisi olduğu için Aksu’nun 35 mahallesi var. Bu mahallelerde birçok hayırseverler, elini taşın altına sokmaya çalışıyor” dedi.
Hem hükümet Konağı ile Kent Meydanı, hem de Aksu Merkez Camisi projelerinin Aksu’nun dokusuna uygun bir mimari yapıyla yapılacağını da dikkat çeken Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin, “Projeler bu yönde çizildi. Bu projelerde Aksu’nun tarihi dokusunu içine alan bir görsellik olucak. Camimiz Osmanlı mimarisine uygun olacak. İçinde çini olmayacak. Biraz sade ve ferah olacak. Bin 500 kişinin namaz kılacağı bir mekan olacak. İnşallah iyi bir sey olacak. Hükümet konağımızda sade olacak. Görüntüsü bizi temsil edecek” diye konuştu.