Bu hafta Korkuteli’ne gittik. Mantar üretim tesislerini tek tek gezdik ve bu işin uzmanlarından bilgiler aldık. Korkuteli; Yaylası, serin havası, dondurması ve bir çok güzelliği ile bilinse de en çok kültür mantarı ile tanınıyor. Bir çok işletme, bölgede kurumsal olarak mantar üretimi yapıyor. Şapkalı mantar dedikleri kültür mantarı, en fazla üretilenler arasında yer alıyor. İstiridye mantarı da bölgede yeni yeni tutunmaya çalışıyor. İklimlendirme olarak en uygun yer olarak bilinen Korkuteli için ‘Mantar Cenneti’ diyebiliriz. Kültür mantarı olarak, ülkenin yaklaşık % 65 oranında ihtiyacı bu bölgeden karşılanıyor. Henüz ihracat yapılamıyor, bunun sebebi ise üretilen mantar iç piyasaya ancak yetiyor.
Çınaroğlu Tarım Firmasının sahibi Bayram Çınar, uzun yıllardır kültür mantarı yetiştiriyor. Mantar konusunda epey bir bilgi ve tecrübeye sahip. Kültür Mantarı konusunda kendisinden bilgiler aldık. Bayram Bey, aynı zaman da Korkuteli bölgesine ilk tarla çileğini eken kişi. Eğer ilk denemesinde başarılı olursa bu ürünü de geliştirmeye devam edecek.
Kültür Mantarı hakkında bilgi alabilir miyiz? Bu ürün kaç yılında ve nasıl ülkemize geldi? Neden Korkuteli Mantar üretiminde ilk sırada yer alıyor?
Korkuteli kültür mantarı üretimi ile yaklaşık 92- 93 yıllarında tanıştı. Tamamen deneme ve yanılma yöntemi ile Kültür Mantarı buralara kadar geldi. Geldiği yer Avrupa’dan muhacirler vasıtasıyla ülkemiz bu ürünle tanıştı. Tanıştıktan sonra da ülkemizde en doğru iklimin olduğu bölge Korkuteli’dir. Mantar için iklimlendirmesinin ve nem dalgalanmasının en düşük olduğu yerdir. Kültür Mantarının Korkuteli’nde üretilmesinin ve başarısının sırrı budur.
Geldiğimiz nokta da ülkemiz 55 Bin ton mantar üretiyor ve bunun 36 Bin tonunu Korkuteli karşılıyor. Yüzde 65-66 gibi bir rakama tekabül ediyor. Ciddi bir katma değer sağladığı için kırsal bölgemiz hızlı bir şekilde gelişiyor. Ülke pazarına ciddi manada açılıyor, turizm bölgelerinden talepleri karşılıyor. Sektör kendi içinde yenileniyor. İşletmemiz Avrupa standartlarında ve Türkiye’de ilk 3’e girecek kapasitede bir işletme. Otomasyonlu üretim yapan, iklimlendirmeye uygun cihazlar kullanan, bölge olarak doğru yer seçtik ve 21 yıllık birikimimizi gerçekleştirdik.
Kültür Mantarını ihraç edebiliyor muyuz?
Gelişmiş ülkeleri örnek verecek olursak mesela İngiltere nüfusu 60 milyon buna rağmen 100 Bin ton mantar üretilmiş ama yetmemiş ve 75 Bin ton diğer ülkelerden satın alınmış. 175 Bin ton mantar tüketmişler bir yılda. Mantar da ki besin değerleri çok fazla ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve kanser tedavisin de ciddi anlamda kullanılıyor. Avrupa askeriyede ciddi anlamda mantar tüketilmekte fakat ülkemizde askeriye mantar tüketmiyor.
Geçmişten gelen gelenekten dolayı ‘mantar zehirli’ mantığı yeni yeni kırılmaktadır. Sanayisi olan bir ürün mantar. Fazla üretilen mantar konserve olarak pazarlayabiliriz başka ülkelere. Çok fazla üretilse bile hiçbir şekilde diğer ürünler gibi elimizde kalmaz.
Kültür mantarı ihracatı yapamıyoruz çünkü ürettiğimiz ürün ülkemize henüz yetmiyor. Biz üretmeyi seven bir milletiz ve üretmeye devam edeceğiz.
Korkuteli’nde de ilk çilek ekimini biz yaptık, umarım başarılı oluruz ve Korkuteli tarla çileğini ülkemize kazandırırız.