Genç çiftçi Burak Ersoy, Topraksız Tarım diye adlandırılan Çilek serasını nasıl kurduğunu ve hedeflerini anlattı;
İzmir Ekonomi Üniversitesinde lisans eğitimimi bitirdikten sonra Londra’da mastır yaptım. Annem ve babam ticaretle uğraşıyorlardı. Hemen hemen her iş kollarında iş yaptılar. Bende kendi araştırmalarım sonucu tarım işine girmek istedim. Daha yeni başladım bu işe yaklaşık 6 ay oldu.
Ailede ilk tarım işine ben girdim
Topraksız tarım konusunda uzmanlardan görüşler aldım. Destek aldım. Tesisimizi kurduk. 11 dönüm arazimiz var. 4 dönümü kapalı topraksız çilek seramız var. Eylül ortasında ekim yapıyoruz, Haziran sonuna kadar da meyve hasadımız devam ediyor. Şu an 4 dönüm seramız var bunu en kısa zamanda büyütmeyi düşünüyorum.
Üretim yapmak güzel bir şey
Neden tarım diye bana soruyorlar? Üniversite eğitimimi tamamladıktan sonra ne yapabilirim diye çok araştırma yaptım. Yurt içinde ve yurt dışında araştırmalar yaptım. Tarıma yönelmek istedim. Doğal ortamı olsun, üretimi, meyvesi olsun beni mutlu ettiğini gördüm. Tarımda uğraş vermek, üretim yapmak keyifli benim açımdan. Bilmediğim bir konu ama 1 yıl boyunca araştırdım. Hemen hoşuma gidiyor yapayım demedim. Bu konuda yetkili kişilerle görüştüm. Bilgiler aldım, sonra bir ödenek oluşturduk tesisimizi kurduk.
İç piyasayla çalışıyoruz
İlk hasadımızı yaptık. İç piyasa da Toptancı halindeki komisyoncularla çalışıyoruz. Onlarla çalışmalarımızdan gayet memnun ve başarılıyız. Yurt dışı bağlantılarımız var. Rusya ve Avrupa ülkeleri ile bağlantılarımız var. Yurt dışında eğitim görmem sebebiyle oralarda bağlantılarım var. İlerleyen zamanlarda yurt dışına ihracat yapmak istiyorum.
Topraksız Tarımı yanlış biliniyor
Topraksız tarım diye adlandırılıyor ama tabi ki de topraksız yetişmiyor. Kendi toprağımızı koyarak onun içinde yetiştiriyoruz. Bu toprak Hindistan cevizi kabuğu ve pelit karışımından yapılan çuvallarımız var. Onların içine delikler açıyoruz. Bir çuvala 25 delik açılıyor. Bu deliklere fide dikimi yapılıyor. Normal toprakta dönümde 5 bin fide ekilirken, topraksız tarım katlı olduğu için 25 bin fide ekiyoruz. Daha çok verim alıyoruz. Az gübre atıyoruz, üretimimiz ve tonajımız daha çok oluyor. Bu topraklar yurt dışından temin ediliyor. Bir dönüm seraya 25 bin fide ekildiğin de bir fideden yarım kg verim alınıyor. Toplamda 10- 12 ton arasında hasat ediliyor.
Genç girişimcilere tarımı öneriyorum
Ben bu işe başladığım zaman arkadaşlarım ne yapıyorsun, sen yapamazsın elin toprağa mı değecek dediler. Benim yaptığım sistem butik bir sistem. Normal tarımdan farklı bir sistem. Arkadaşlarım kurduğumuz bu tesisi gördükten sonra çok beğendiler ve birkaç arkadaşım bu sistemi kurmak istiyor. Çilek üretimi devamında hedeflerim arasında yurt dışında gördüğüm bir sistemi hayata geçirmeyi düşünüyorum. Genç arkadaşlara tarımı, üretmeyi kesinlikle öneriyorum.