“Tezgahımız her kesime açık”
Pazarcı, manav, market, otel grupları, ihracat yapan firmalara kadar her kesime tezgahlarının açık olduğunu belirten Sönmez, “Bizim sezonun biri bitmeden diğeri başlar. Elmalı’da 50 dekar kapalı alan da, 35 dekar açık alan olmak üzere ürünler üretmekteyiz. Örtü altında domates ve çeşitlerini ekiyoruz. Üretim alanlarını artırabilirsek diğer çeşitlere yöneleceğiz. 18 çeşit seramızda domates ürettik. Bu üretimler yerel pazarlarda, ihracatçı firmalara temin ediyoruz, yazın otellerde yoğun olarak kullanılıyor. Görselliği ve tadı güzel ürünlerimizin” dedi.
Ürünü yetiştiren ürünleri pazarlayan bir firma olduklarını dile getiren Sönmez, “Üreticiliğin yanında ana konumuz komisyonculuk faaliyeti yürütüyoruz. 12 ay sürekli iş yapan firmalardan biriyiz. İhracata biber gruplarını, renkli domates ve silor veriyoruz” diye belirtti.
“Planlı üretime herkes destek vermeli”
Tarım Bakanlığının projesine tarımda her kesimin destek olması gerektiğine vurgu yapan Sönmez, “Her sezon öncesi ana konumuz üreticiler tarafından muhatap olduğumuz ana konu ne ekmeliyim? Sezon nasıl olur? Satışı nasıl olur? Biz 6 yıldır bu işi yapıyoruz. Ürünlerin para edip etmeme konusu ihracata dayanıyor. Çok daha fazla ürün ihraç edersek çiftçimiz işte o zaman kazanır. Aracı firmalarda memnun olur” dedi.
Biyolojik Mücadele Önemli
Sönmez, “Üreticinin derdi haklı olarak geçimini sağlamak için kazanmak. Biyolojik mücadele yapılarak ürün yetiştirmek tabandan en yukarıya doğru bu sektörde her kesimin yararına bir durum. Çünkü ihraç edilebilen ürün miktarı artıyor. Biz çiftçilerimize yoğun anlatıyoruz. Kaygıları olabiliyor. Virüs, geçim kaygıları yaşıyorlar. Alışkanlıklardan dönme şansları azalıyor. Ciddi anlamda biyolojik mücadele ile ürün üreten firmalarımız var. Üretici maliyetlerden çekindiği için adım atamıyor olsa da yetişen ürünün her türlü farkını görebiliyor. Harcadığından kat kat kazanç sağlıyor. Biyolojik mücadeleye geçmek zorunda bırakılacağız. Ekonominin can suyu tarım. Biz tarım ülkesiyiz ne kadar çok ihracat yaparsak o kadar kazanırız. Bu ülke yararına olacak bir durum” şeklinde konuştu.
Hal’de çalışma saatleri uzun
Toptancı Hal’inde ki çalışma saatlerine de değinen Sönmez şunları söyledi: “Sektörümüz zor bir sektör. Toptancı hallerinde ki sıkıntı ise çalışma saatlerinin uzun sürelerde olması. Açılış ve kapanış saatlerinin olmaması sorun oluşturuyor. Hallerimiz özellikle yaz sezonu hal kapanmıyor. Otellerin talepleri çok yoğun oluyor. Bu durumda hal sürekli açık kalmak zorunda kalıyor. Toptancı Halimizde temel sorun bu. Çalışma saatleriyle ilgili sorun sektörün personel konusunda yaşadığı en büyük sebebi bu. ANTKOMDER’de yönetim kurulunda olduğum halde önüne geçemiyorum. Çalışanlar bu şekilde durmak istemiyorlar.”
Hedefimiz daha fazla üretim
Hedeflerinden de bahseden Sönmez, “Ana faaliyet konumuz yaş sebze ve meyve ürünlerinin pazarlanması ancak bunun da ötesinde bizde üretim yapmak istedik ve bu işi sevdik. Bunu artırmayı da hedefliyoruz. Üretim teknolojileri anlamında otomasyon, gübreleme teknolojik ürünleri kullanıyoruz. İlerleyen dönemlerde de üretimimizi daha da artırmayı düşünüyoruz. Mesleğimin dışında farklı bir sektördeyim ama üretim yapmak çok daha önemli. Ülke ekonomisine katkı sağlamak çok güzel bir çalışma” ifadelerinde bulundu.