Tarım sektörünü nasıl tanımlarsınız?
Tarım sektörü birçok alt sektörün iç içe girdiği, zor ve teknik bilginin önemli olduğu bir sektör. Birçok kurum-kuruluş bir arada insanlara gıda temin etmek için çaba gösteriyor. Bizler de sağlıklı ve kaliteli gıda ürünlerinin yetiştirilmesi konusunda çaba gösteriyoruz. Sektörümüz, insan sağlığıyla bire bir ilişkili olduğu için çok önemli bir yere sahip. Biz de bunun farkında olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Hizmet ağınızdan bahseder misiniz?
Üretim yapma hevesi bizi bugünlere getirdi ve bir anlık kararla firmayı hizmete soktuk. Bölgemizde müşterilerimiz bulunduğu gibi şehir dışına da hizmet ağımız ulaşmakta. Bursa, İzmir, Adana ve İç Anadolu gibi birçok noktaya hizmet veriyoruz. Burada gübre ve zirai ilaç üretimi yapmıyoruz. Üreticiye, ürünlerin ulaşmasını sağlıyoruz. Sera projelerindeyse topraklı, topraksız, muz seraları ve diğer seralar üzerine çalışıyoruz.
Sizi diğer firmalardan ayıran özellikler var mı?
Ürün geliştirip, o ürünün piyasa sunulması noktasında yıllarca çalıştım. O noktadan buraya geldiğim için diğer bayilerden daha farklı olabiliriz. Ama o kadar büyük bir fark söz konusu değil. Firmamız çok fazla konuda çok sayıda sektörde geniş bir hizmet ağına sahip. Proje konusunda demir üretimi yapanların elinden olmayan tek ve ilk firmayım. En önemli konumuz mesleğimizin yükselmesi. Projemi, demir üretimi yapan firmaya değil, sahadaki tespitlerimle üreticilerimizin istekleri doğrultusunda şekillendiriyorum. Bunun sonucu olarak verimi ve kalitesi daha yüksek olan ileri seviye seralar kurabiliyoruz.
Ürün yelpazenizi açarsak ne söylersiniz?
Ürün yelpazesi olarak gübre ve zirai ilaç temini sağlıyoruz. Söz konusu bölgelerde ihtiyaç duyulan bitki besleme ürünlerinin teminini sağlıyoruz. Talebin geldiği bölgeyi inceliyoruz ve oradaki bitkinin topraktan ihtiyaç duyduğu elementleri irdeliyoruz. Ürünlerimizi ağırlıklı olarak yurt içinden temin ediyoruz. Yurt dışındaki firmalarla görüşmelerimiz sürüyor. Nihai sonuçlar alırsak onları da pazara sunacağız.
Tarımsal ürünlerde ilaç kalıntısı oluşuyor mu?
Zirai ilaçlar Türkiye ve dünya şartları olmak üzere iki gruba ayrılıyor. Biz, dünyaya satış yapan bir ülke konumundayız. O yüzden, dünya standartlarındaki mikro kalıntı değerlerini baz alıyoruz. Hem üreticilerimiz hem de bizler bu değerlere dikkat ediyoruz. Zaten denetlemeler de bu standartlar üzerinden gerçekleşiyor. Tarım İlçe Müdürlüğümüz bu konuda gerekli bilgilendirmeleri ve denetlemeleri çok iyi yönetiyor. Bazen üreticilerimizin bilgi eksikliğinden kaynaklanan olumsuzluklar yaşanabiliyor.
Sera projelendirmelerinden bahsedersek neler söylersiniz?
Son dönemde özellikle muz seralarına yönelik talepler arttı. Birçok noktadan talepler geliyor. Bünyemizde oluşturduğumuz profesyonel ekibimizde inşaat mühendislerimiz, mimarlarımız, tarımsal yapıları sulama bölümü mezunu ziraat mühendislerimiz, tarım makinaları konusunda uzmanlaşmış çalışma arkadaşlarımızla bu süreci son derece titiz bir şekilde yönetiyoruz.
İleriye dönük hedefleriniz nelerdir?
Kısa vadede kendimizi sektörde güzel bir konuma getirebilmek. Uzun vadedeki hedefimizse yıllarca etkinliği devam edebilecek bir iş alanı oluşturmak. Bu sektörden onlarca insan evine ekmek götürüyor. Bizlerde Kenan Gök Tarım Fide İlaç Gübre olarak sektör içinde kalıcı olmak istiyoruz. Islah gibi tarım sektörü içinde yer alan diğer kollara da yönelerek hizmet ağımızı her geçen yıl daha da genişletmeyi amaçlıyoruz.
Sektördeki yeniliklerle ilgili rolünüz nedir?
Koronavirüs salgını insan sağlığının ne kadar değerli olduğunu ortaya koydu. İnsan sağlığı bu kadar önemliyken bizler de daha sağlıklı ürünlerin yetişmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Şu an biyo bakterili ürünlere geçiş yapılan bir dönemdeyiz. Biyo bakteri yöntemiyle insanların değmediği, kimyasalların değmediği bir üretim sürecinin oluşturulması hedefleniyor. Bu konuda yaptığımız araştırmalar neticesinde bir kaç firmaya ulaştık ve kendileri bizlere destek sağlıyorlar. Bulunduğumuz bölgede birçok bayiye bu ürünlerin temini sağlandı.