Muratpaşa Belediyesi'ne bağlı MEST'te açılan müzik kurslarında nota eğitimine başlandı. Kurslara katılan, özellikle 50 yaşından büyük kent sakinleri, gündelik hayatta karşılaştıkları basit unutkanlıklardan kurtulmaya başladı. Kursiyerlerdeki bu durumu fark eden eğitmenler, alzheimere yakalanma risk oranını düşürmek için 'Alzheimere Karşı Şifalı Notalar' projesini hayata geçirdi.
Muratpaşa Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Sorumlusu İlke Türkdoğan, uzmanların alzheimer hastalığı riskinden korunmak için düzenli uyku, egzersizin yanı sıra, beyni aktif tutmayı sağladığını belirterek, yeni bir dil öğrenmenin alzheimer hastalığı riskini uzaklaştırdığının artık kabul gördüğünü söyledi. Türk Halk Müziği, Batı Müziği ve Türk Sanat Müziği kurslarında özellikle emekliler ve 50 yaş üstü kent sakinlerinin bir süredir nota öğretmeye başladığını aktaran Türkdoğan, şöyle dedi:
"Nota öğrenen, notalar üzerinden şarkıları okumaya çalışan kursiyerlerimizden çok olumlu dönüşler oldu. Evinin anahtarını unutmak, evde dakikalarca televizyon kumandasını aramak, daha önce tanıştığı bir kişiyi tanımamak gibi basit görünen unutkanlıkları artık yaşamadıklarını dile getirmeye başladılar."
En basit anlatımıyla müziği okuyup yazmaya yarayan şekil olarak tarif edilen notanın aslında dünyanın en basit dili olduğunu belirten Türkdoğan, "Burada esas yaptığımız iş kursiyerlerimizin beyinlerini canlı tutmak. Müzikle de bunu eğlenceli hale getiriyoruz. Bulmaca çözer gibi. Nota bir şekil, ancak bir sesi, o sesin süresini gösteriyor. Bir araya geldikçe melodiler, ritimler ortaya çıkıyor. Bunları çözerek en sonunda şarkıya ulaşılıyor" diye konuştu.
Kursların aynı zamanda evde yalnızlaşan yaşlılar için birer sosyalleşme ortamı olduğunu da aktaran Türkdoğan, 'Alzheimere Karşı Şifalı Notalar' adını verdikleri projede kursların 3'er aylık dönemlerde 12 kişilik sınıflarda gerçekleştirildiğini belirtti. Türkdoğan, proje kapsamında derslerin 15 dakika öğrenme, 15 dakika şarkı söyleme olmak üzere 30 dakika olarak belirlendiğini aktardı. Her kurs dönemi sonunda korolar kurulması ve Muratpaşa'da konserler verilmesinin amaçlandığını aktaran Türkdoğan, projeye maddi ek destek sağlamak için Japonya tarafından 1989 yılından beri temel insani ihtiyaçları karşılamak üzere hazırlanmış projelere geri ödemesiz bir mali yardım sunan 'Yerel Projelere Hibe Programı'na başvurduklarını açıkladı. Proje Japonya devleti tarafından kabul edilirse 80 bin dolar hibe yardım almaya hak kazanacak.
MEST'teki kurslara katılan 58 yaşındaki Abdultalip Boğa, 3 yıldır farklı korolara katıldığını, ancak bu yıl nota öğrenmeye başladığını söyledi. Boğa, nota öğrenmeye ve okumaya başlamasıyla birlikte eskiye göre daha dikkatli olduğunu ve konulara odaklanmasının kolaylaştığını söyledi. MEST'in kursiyerlerinden 45 yaşında, 2 çocuk annesi Rabia Doğan ise müzikle çok uzun yıllar ilgilendiğini, çocuklarının dünyaya gelmesiyle uzun süre ara verdiğini anlattı. Çocukları büyüdükten sonra amatör olarak yeniden Türk Halk Müziği'yle ilgilenmeye başladığını belirten Doğan, "İnsanda ister istemez 40'lı yaşlardan sonra unutkanlık başlıyor. Ben notaların bu anlamda çok faydasını gördüm. Daha önce tanıştığım insanların yüzlerini unutuyordum. Şimdi daha rahat hatırlıyorum" dedi.
MEST'e konuk olan, kursiyerle beraber türkü söyleyen Belediye Başkanı Ümit Uysal, MEST'lerin ilçede 24 noktada bulunduğunu söyledi. Bu merkezlerde 4 bin 500 Muratpaşa sakininin meslek edinme amaçlı kurslara ve sanat faaliyetlerine katıldığını aktaran Uysal, "Bu çalışmalarımız içinde en önemli başlıklardan biri müzik kurslarımız. Nota eğitimi, belli yaşın üzerindeki insanlarımızda çağımızın sert hastalıklarından biri alzheimer riskini düşürüyor" dedi. MEST'lerde açılan kursların ücretsiz olduğuna da dikkat çeken Uysal, ilçede her 100 kişiden birinin MEST'lerde eğitim gördüğünü belirterek, "Bir yerde sanat ne kadar gelişirse, sanatın farklı dallarıyla bir şekilde uğraşan insan sayısı ne kadar artarsa orası bir o kadar sosyalleşir, o şehirde barış, kardeşlik, komşuluk, dayanışma artar. Kurslarımız her ne kadar bireysel bir etkinlik olarak görülse de burada genel toplum yararına bir şeyleri ortaya koyuyoruz" diye konuştu.
Son Güncelleme: 13.02.2016 12:44