“Mevsim geçişleri önemli”
Kışı geride bırakarak bahar mevsiminin kapıda olduğunu belirten Diyetisyen Tuğçe Şekeroğlu, “Güneş yavaştan kendini gösteriyor ve bu geçiş dönemlerinde genel bir yorgunluk hali yaşarız. Havadaki bu dengesizlik vücudumuzdaki enerji dengesini de bozuyor. Metabolizmamız bu değişimlere ayak uydurabilmek için hızlı değişimler geçiriyor ve sonuç olarak bahar yorgunluğu yaşıyoruz. Sabah yataktan kalktığınızda kendinizi iyi hissetmeniz, sindirim sistemi ve kan şekeri dengesine bağlıdır. Dengeli kan şekeri iyi hissetmenizi sağlarken tok kalmanız ve enerjik bir gün geçirebileceğiniz anlamına gelir” dedi.
Dengeli ve sağlıklı beslenin
Şekeroğlu, “Bahar aylarına girerken sindirimi kolay ve kalorisi düşük yiyeceklerden oluşan 3 ana ve 1-2 ara öğün tüketilmelidir. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesini sağlayan ve artan vitamin-mineral ihtiyacının karşılanması açısından önemli olan koyu yeşil, sarı, turuncu, kırmızı, mor sebze ve meyveler tercih edilmelidir. Sıvı tüketimi artırılmalıdır” diye belirtti.
ENERJİ VERİCİ BAZI ÖNERİLER:
Susamayı beklemeden su için,
“Bahar mevsiminde havaların ısınması sonucu vücudumuzda sıvı kaybı olur. Yeterli sıvı almadığımız takdirde de; halsizlik, yorgunluk, bağırsak tembelliği ile kas kramplarıyla gelişen bahar yorgunluğu oluşabilir. Günlük ortalama 2-3 litre arası su tüketimi yeterli.”
Halsizlik için yeşil çay,
“Yeşil çay kateşin denilen flavanoidlerce zengin. Yeşil çay kateşinleri iyi bir antioksidan özelliği sayesinde halsizliğe karşı etkili olur.”
Demir eksikliğine karşı kırmızı et
“Demir eksikliklerinde yorgunluk ve halsizlik şikayetleri artar. Kırmızı et hem demir alımı, hem de B12 vitamini açısından önemli. Haftada 2-3 kez sofranızdan kırmızı eti eksik etmeyin.”
“Geçiş döneminde bağışıklığın düşmemesi ve hastalanmamak için c vitamini içeren besinleri(örneğin portakal, limon, kivi, greyfurt, roka marul vs.) muhakkak aksatmayın.”