HPV aşısı ile rahim ağzı kanserinden korunmak mümkün

KADIN Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Rıza Hakan Güralp, cinsel yolla bulaşan bazı hastalıkların önlenmesinde HPV aşısının önemine dikkati çekerek, "HPV aşılamasının cinsel aktivite başlamadan yapılması önerilmektedir. 9 yaşından itibaren her iki cinse uygulanabilir" dedi.

19 Haziran 2021 Cumartesi 09:31
HPV aşısı ile rahim ağzı kanserinden korunmak mümkün

ANTALYA, (DHA) 
Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Rıza Hakan Güralp, toplumda oldukça sık görülen, bulaşıcı özellikte ve cinsel yolla geçen viral enfeksiyonlardan HPV (Human Papilloma Virus) hakkında bilgilendirmede bulundu. Op. Dr. Güralp, rahim ağzı kanseri gibi hastalıkların önlenmesi açısından aşının önemine dikkat çekti.

100'DEN FAZLA TÜRÜ VAR

HPV virüsünün 100'den fazla türü mevcut olmakla beraber genital enfeksiyona 30 adedinin sebep olduğunu açıklayan Op. Dr. Rıza Hakan Güralp, virüsün başlıca yerleşim yeri rahim ağzı olmakla birlikte genital bölgede anüs çevresinde sert ciltte kabarık siğil benzeri dokularla kendini gösterebileceğini ifade etti.

CİNSEL YOLLA BULAŞIYOR

Virüsün hastalık yapabilme gücüne göre yüksek riskli, orta riskli ve düşük riskli olmak üzere üç sınıfa ayrıldığını vurgulayan Op. Dr. Rıza Hakan Güralp, "Yüksek riskli HPV tipleri kadında rahim ağzı, genital bölge, ağız içi ve anüs kanserlerine; erkekte ise penis ve anüs kanserine neden olabilmektedir. Bulaşma yolu korunmasız cinsel ilişki ya da enfekte kişinin genital sıvısına direkt temas ile olmaktadır" dedi.

AŞILAMA SON DERECE ÖNEMLİ

HPV'nin enfekte ettiği hücrelerin kontrolsüz çoğalması ve ölümsüz olmasına yani kanseröz hücrelere dönüşmesine yol açtığına işaret eden Op. Dr. Güralp, "Rahim ağzı kanseri olan hastalarda HPV pozitifliği yüzde 96.6 iken bu oran rahim ağzı kanseri olmayanlarda ise sadece yüzde 15.6'dır. HPV enfeksiyonu sonrası çok güçlü olmasa da bağışıklık yanıtı oluşur ve bir yıl içinde yüzde 70, iki yıl içinde yüzde 90 oranında vücutta inaktive edilir. Yüzde 10'a kadar hastada ise kalıcı olur. Ancak oluşan antikorlar genelde kalıcı olmayıp giderek azalır ve kişi bir süre sonra yeniden enfekte olabilir. Bu nedenle aşılama son derece önemli olup, günümüzde kullanılan aşılar virüs benzeri parçalardan oluşmakta yani genetik içerik taşımamaktadır. Dolayısıyla, hastalık oluşturma olasılıkları yoktur" ifadelerini kullandı.

KORUYUCULUK SÜRESİ 8-10 YIL

Üç tip HPV aşısının bugün için kullanımda olduğunu kaydeden Op. Dr. Rıza Hakan Güralp, şu bilgileri paylaştı:

"HPV aşılamasının cinsel aktivite başlamadan yapılması önerilmektedir. 9 yaşından itibaren her iki cinse uygulanabilir. 9-14 yaş arasına iki doz (0 ve 6. ayda) ve 15-26 yaş arasına üç doz (0, 2, 6 ayda) aşı önerilir. Her iki cinse yapılabilir, canlı aşı değildir. Aşı uygulaması kas içine (kol ya da bacak) yapılır. Koruyuculuk süresi 8-10 yıl arasında verilmektedir. Koruyuculuk ikinci doz sonrası başlar, antikor seviyelerine göre 10 yıl sonunda gerekiyorsa ek doz yapılır. Başlıca yan etkileri aşı uygulama yerinde ağrı, kızarıklık ve şişliktir. Gebelikte kullanımı önerilmemektedir. HPV aşısı, Sosyal Güvenlik Kurumunca karşılanmamaktadır. Doktor reçetesi ile alınıp sağlık kuruluşlarında uygulanabilmektedir."

HPV AŞISI HANGİ HASTALIKLARDAN KORUR?

HPV aşısı, rahim ağzı kanserlerinin yüzde 80'ine yol açan 16 ve 18 tipindeki virüslere, genital siğillerin yüzde 90'ına yol açan 6 ve 11 tipindeki virüslere; 31, 22, 45, 52 ve 58 tipi, çeşitli (rahim, anüs, vulva, vajina, penis ve gırtlak) kanserlere yol açan HPV türlerine karşı koruma sağlıyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.