Günümüz teknolojisi ve araştırmalar ilerledikçe yeni neslin araştırmacı ruhu daha da ortaya çıkıyor. Bu araştırmacı ruhun beslenmeye yansıması sonucunda da “çağa göre beslenme” kavramı önem kazanıyor.

Yeni nesil beslenme neleri kapsıyor? Yeni nesil nasıl besleniyor?

Yeni nesil, beslenmeyi sadece zevk ya da bir gereklilik olarak değil, bir “yaşam stili” olarak algılıyor. Avokadolu tarifler, kinoalı tarifler, envai çeşit salatalar, smoothie’ler ve sosyal medyada görmeye alıştığımız özenle hazırlanmış tabakları beslenme programına mühürlemiş olan yeni nesil, ayrıca popüler kültürü de şekillendiriyor. Bu popüler kültürün bir parçası da ne yediğini göstermek veya günümüz tabiriyle “paylaşmak”. Instagram’da gezinirken yeşilin tonlarını bolca içeren fotoğraflar görmemek mümkün değil.

Yeni neslin beslenme stili her ne kadar sağlıklı görünse de yine aynı yeni nesil, fast-food tarzı beslenmeyi de çok seviyor. Sağlıklı beslenme ve fast-food kavramlarının çatıştığı konusunda hemfikiriz .

Çağımızdaki beslenme kavramının değiştiği başka bir alan ise “erişilebilirlik”. Günümüzün hareketliliği ve yoğun iş/okul koşuşturması yüzünden veya ekonomik sebeplerle, yemeğe gitmek yerine yemeğin kapılarına gelmesini tercih ediyorlar.

Bugünün neslinin araştırmacı ruhundan bahsetmiştik. Aceleci bir yaşam sürdüren neslin bir o kadar da meraklı olduğunu söyleyebiliriz. Artık herkes ne yediğini bilmek istiyor. İnsanlar, içinde ne olduğu belli olan, basit ama bir o kadar da sağlıklı öğünleri tercih ediyorlar. Çok yağlı, bol kalorili, uzun sürede hazırlanan yemekler yerine tahıllı ve kuru baklagilli bir salata, bu minimalist bakış açısına örnek olabilir.

Yeni neslin sevdiği bir başka şey ise tazelik ve bu da “mevsimsel beslenme” için örnek oluşturuyor. Mevsimsel beslenme, o mevsimde ne çıkıyorsa onu tüketmek oluyor. Yeni neslin benimsediği sağlıklı ve taze beslenme stili de bu mevsimsel beslenmenin bir trend haline gelmesini sağlıyor.

İşlenmiş besinlerden bahsetmişken “GDO” kavramına da bir değinelim isterim. GDO’nun açılımı olan “genetiği değiştirilmiş organizmalar”, yeni neslin tartışma yaşayacağı konulardan birisi. Tükettiğimiz çoğu ürünün genetiği değiştirilmiş olmakla beraber içeriği de genelde çok dost canlısı olmuyor. GDO’lu gıdaların insan sağlığına oldukça zararlı olduğu iddia ediliyor. Bu gıdaların alerjik reaksiyonlara, zehirlenmelere, organ hasarına ve gen bozukluklarına yol açabileceği söyleniyor. Günümüzde hâlâ tartışılan GDO’lu gıdalar konusu, yeni neslin beslenmeyle ilgili sorunlarından biri olacak gibi görünüyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.