Güney Haberci - Antalya'nın Bir Numaralı Haber Portalı
2024-07-24 16:35:10

Aksu’nun yangınla imtihanı

Ergin ÇEVİK

ergin.cevik74@hotmail.com 24 Temmuz 2024, 16:35

Her yıl yurdun birçok yerinde çeşitli yangınlar çıkar. Özellikle yaz aylarında havaların ısınmasıyla cereyan eden orman yangınları, beraberinde birçok zararı da getirir. Bazen bu zararlar asrın felaketi niteliğinde olur. 2021 yılında yaşanan Manavgat yangını bunlardan biri.

Manavgat'ta 28 Temmuz 2021'de başlayan, bir gün sonra Akseki'de çıkan rüzgarın etkisiyle Gündoğmuş, İbradı, Alanya ilçelerine de yayılan yangın, 7 kişinin ölümüne neden olmuş ve beraberinde 60 bin hektarlık alan zarar görmüş, aynı zamanda günlerce sürmüştü. Üzerinden 3 yıl geçti. Tek duamız, bir daha aynı acıyı yaşamamaktır.

Geçtiğimiz yıllarda da Aksu’da çeşitli zamanlarda orman yangınları çıktı. Birçok alan zarar gördü. Yetkili birimler uyarılarda bulundu, bölge halkı ise her daim teyakkuzdaydı. Gelinen süreçte, 13 yıldır Aksu’yu yakinen tanıyan biri olarak, bu süreçte çıkan yangın sayısı iki elin parmağını geçmeyecek nitelikteydi.

Ama son zamanlarda Aksu üzerinden adeta bir karabulut dolaşıyor. 2-3 aylık süreç zarfında 18 tane irili ufaklı orman yangını çıktı. Büyük mücadeleler sarf edildi. Her bir yangın neredeyse büyük felaketleri arkasından getirecek nitelikte oldu. 2 ay önce Çalkaya Bölgesi’nde Ormanlık alanda çıkan yangın da nerdeyse felaketin kıyısından dönüldü. Yerleşim alanlarına kadar gelen yangın, şans eseri rüzgarın yön değiştirmesiyle, felaketten dönülmüştü.

Fatih Mahallesi’nde ormanlık alanda çıkan yangın, büyük korkulara neden olmuştu. Büyük maddi hasarlara neden oldu. Neyse ki sevindirici tek tarafı ise can kayıplarının olmamasıydı. Hele ki Alaylı bölgesinde bir alanda 2 hafta içerisinde 3 kere yangın çıkması, kafalarda soru işaretlerinin oluşmasına neden oldu? Neyse ki, bölge halkının özverili mücadelesi ve yetkili birimlerin anında müdahalesi şimdiye kadar herhangi büyük felaketin oluşmasına engel oldu.

Ama her zaman şans böyle devam eder mi, onu bilemem. Ama bilinen tek şey var. O da Aksu neredeyse 3 aya yakın bir zaman dilimidir, adeta yangınla imtihan ediliyor. Kimisine göre bazı yangılarda sabotaj ihtimali olduğu öne sürülüyor. Bunun net cevabını bilecek biz değiliz. Bu kentin yetkili mercileri ve birimleri var, günü ve zamanı geldiğinde en net cevabı vereceklerinden şüphem yok. Ama 3 ay da 18 ayrı yangının çıkması da ayrıca düşündürücü bir durum. Büyük felaketlerin yaşanmaması için gerekli tüm önlemlerin alınması gerektiği düşüncesindeyim.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.