Türkiye’nin fide üretiminin yüzde 60 Antalya’da karşılanırken, Antalya’nın fide üretiminin yüzde30’u da Aksu’da gerçekleştiriliyor. İlçemizdeki 15 fide üreticisi firmanın tesislerinde 3 binin üzerinde kadın işçi istihdam ediliyor. Aksu’daki fide üretim tesisleri, bilgi birikimi ve üretim kalitesi bakımından birçok Avrupa ülkesini geride bıraktı ve Hollanda ile yarışmaya başladı.
Örtü altı sebze üretiminde Antalya Toptancı Hali’nin bir numarası olan Aksu, fide üretiminde de Türkiye’nin rekortmen ilçesine dönüştü. Ülkemizin yıllık 4 milyar adet olan fide üretiminin yüzde 60’ı Antalya’dan karşılanıyor. Aksu ise Antalya’daki fide üretiminin 3’te 1’ini gerçekleştiriyor. Özet olarak ilçemiz, Türkiye’nin tarımsal üretiminin lokomotif merkezlerinden biri haline geldi.
Tohumculuk Kanunu’na göre kurulan Fide Üreticileri Birliği (Fide Birlik) geçtiğimiz günlerde genel kurulunu yaptı. Aksulu işadamı Mümin Şahin Fide Birlik başkanlığına yeniden seçilirken, yönetim kurulu da; Rahmi Kandemir, Sinan Okur, Özlem Arslan, Sami, Altıntaş, Cüneyt Kurtuluş, Alper Tevz’den oluştu.
Başkan Mümin Şahin, genel kurulda yaptığı konuşmada, çiftçilerin fide fiyatlarının yüksek olmasından dolayı şikayetlerini dile getirdi. KDV’nin gübre ve yemde olduğu gibi fide konusunda da yüzde 1’e indirilmesi, Ziraat Bankası’nın ÇKS’ye kayıtlı çiftçilere, 0 faizli ve 1 yıl vadeli fide kredisi vermesinin yararlı olacağına işaret eden Şahin, ziraat odalarının da bu yönde çalışma yapmalarını talep etti.
Genel kuruldan sonra, Fide Birlik Başkanı Mümin Şahin’le sektörün durumunu değerlendirdik. Fide sektöründeki gelişmelerden memnun olduğunu vurgulayan Şahin, “Şunu rahatlıkla söyleyebilirim. Bilgi birikimi ve üretim kalitesi bakımından Hollanda ile başa Baş durumdayız. Ancak, diğer Avrupa ülkelerinin tamamından fide üretimi açısından ilerideyiz” dedi.
Türk fidecilerinin kendi aralarındaki bilgi paylaşımının bu gelişmenin başlıca etkeni olduğunu kaydeden Şahin, “Aksu olarak Türkiye çapında bir numara olduğumuzu da gururla ifade etmek isterim. İlçemizdeki, 15 fide üreticisi, Antalya’nın toplam fide üretiminin 3’te 1’ini karşılıyor. Bu tesislerimizde 3 bine yakın kadın işçi çalışıyor. Böylece kadın emeğinin üretime katılmasına da katkı sağlamış oluyoruz” değerlendirmesini yaptı.
Aksulu fidecilerin, Türkiye’nin bir numarası haline gelmesi, üretim kalitesi bakımından birçok Avrupa ülkesini geride bırakıp Hollanda ile yarışıyor olması, ilçemizin diğer sektörlerine örnek teşkil edecek düzeyde. Türkiye’nin dört bir yanına olduğu gibi yurt dışına da fide gönderen Aksu’daki tesisler, ilçemizin isminin bir markaya dönüşmesine de büyük katkı sağlıyorlar.
Fideciliğin Başkentiyiz
Paylaş