Güney Haberci - Antalya'nın Bir Numaralı Haber Portalı
2024-08-07 10:39:35

İsa Yıldırım’ın haklı yanları var

Ergin ÇEVİK

ergin.cevik74@hotmail.com 07 Ağustos 2024, 10:39

Aksu’nun yıllardır konuşulanı Altıntaş. 40 yıla yakın bir süredir orada yaşanan bir mülkiyet sorunu vardı, taki 2019 yılına kadar. 2019 yerel seçimleri öncesi dönemin mevcut Belediye Başkanı Halil Şahin, yine dönemin Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’le beraber hareket ederek, merkezi hükümetin desteğini arkasına aldı ve çözülemez denen Altıntaş’ın mülkiyet sorununu çözdü.

Kanayan yaranın tek çözümü Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında olması gerekiyordu. Öylede oldu. Çünkü geçmişte yapılan yanlışlıklardan dolayı, mevcut parseller üzerinde birçok kişi hak talebinde bulunuyordu. Bunun yansıra bazı resmi kurumlara ait olan bir çok alanın, o kurumların bilgisi dahilinde satıldığı ifade ediliyordu. Ayrıca belediyenin üzerine binen büyük bir borç kitlesi. İşte bu sarmalın çözülmesi için, mevcut bölgenin Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamına alınması gerektiği, o dönemin yöneticileri tarafından defalarca ifade edildi.

Ve gelinen süreçte 5 yıla yayılan bir çalışma, nihayetinde 2019 yerel seçimlerinin hemen öncesi sonuçlandı. Proje kapsamında, alt kademe belediyesi olan Aksu Belediyesi’nde ki İmar İskan yetkisi yasa gereği Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne verildi. Verilirken de bir sulhname imzalandığı ve sulhnamede sorunun çözümü sonrası Antalya Büyükşehir Belediyesi istediği taktirde, “İmar İskan yetkisini tekrar Aksu Belediyesi’ne verebilir” ibaresi konulduğu ifade edilmişti.

Derken 2019 yerel seçimleri kapıya dayandı. Büyükşehir’de AK Partili Türel’in rakibi olan CHP’li Muhittin Böcek seçimi kazandı. Aksu’da kazanan Halil Şahin oldu. Bölgede ise hızla bir inşaat kitlesi yükseldi. Bölgeyle ilgili İmar ve İskan yetkisinin Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde olmasından dolayı, büyükşehirin kasasına 5 yıl boyunca 5 milyar TL girdiği ifade edildi. Başkan Halil Şahin görevde bulunduğu 2019- 2024 yılları arası, yetkinin tekrar kendilerine verilmesi yönünde çok kere taleplerde bulundu. Hatta o dönem Büyükşehir AK Parti Grup sözcüsü olan Ali Çetin, her meclis toplantısı öncesi yetkinin Aksu’ya verilmesi talebini yeniledi. Ama bu taleplerin hiç biri Sayın Böcek tarafından kabul görülmedi.

Yıl oldu 2024. Yerel seçimlilerin üzerinden 4 aylık bir zaman dilimi geçti. Aksu’nun mevcut CHP’li Belediye Başkanı İsa Yıldırım’da bu 4 aylık süre zarfında, Aksu’nun hakkı olan Altıntaş’taki imar iskan yetkisinin iade edilmesi talebini her platformda yeniliyor. Hatta geçtiğimiz aylarda CHP’nin bir Genel Başkan Yardımcısının da hazır bulunduğu bir ortamda, Sayın Böcek’ten yetki iadesinin gerçekleştirilmesi talebini yenilediği de kulislerde konuşuluyor. Ama şu ana kadar gerçekleşen bir yetki iadesi yok.

Bu gelişmeler doğrultusunda, bu konu 1 Ağustos’ta gerçekleşen Aksu Belediye Meclisi’nde İsa Yıldırım tarafından tekrar gündeme getirildi. Ama o konuşmaları oldukça gündeme oturdu. Çünkü eleştirilerin odağında Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek vardı. Bir taraftan önceki dönem AK Partili Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin’i hata yapmakla suçlarken, öte yandan Böcek tarafından yetkinin iade edilmemesinden dolayı da sitemde bulundu. Heyecanla söylenen bazı cümleler haddi aşmış olabilir. Ondan dolayıdır ki, zaten Aksu Belediyesi Basın Servisi Başkan İsa YIldırm’ın ağzından açıklama gönderdi haber merkezlerine. Birlik ve beraberlik içerisinde yol aldıklarına yönelik söylemlerde bulunuldu paylaşımda. O yüzden tartışmaya mahal verecek bu söylemlerin üzerinden pekte durmayacağım. Çünkü yazıldı, çizildi.

Ama, doğruya doğru demek te gerekiyor. O günün şartlarında sorunun çözülmesi için bir adım atılmış ve yetki devri verilmiş. Bölgenin değerine değer katılmış. 5 yıllık süreç zarfından Antalya Büyükşehir Belediyesinin kasasına 5 milyar TL para girmiş. Hem Şahin’in, hem de Yıldırım’ın dediği gibi, bundan sonra bu yetkinin Aksu Belediyesi’ne verilmesi gerekiyor. Aksu’nun hizmete ihtiyacı var. Bu konuda Aksu kamuoyunun bir olması gerekiyor. Sen, ben demeden tüm katmanlar bir araya gelerek, bu talebi yüksek sesle haykırmaları gerekiyor. Kurum olarak ne yapılması gerekiyorsa, elimizi taşın altına koymaya hazırız. Aksu’nun olan Aksu’ya verilmeli.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.