Güney Haberci - Antalya'nın Bir Numaralı Haber Portalı
2019-04-15 14:25:25

AKSU TARIM POSTASI

Hilal KARA

15 Nisan 2019, 14:25

Aksu Güney Haberci Gazetesi olarak bundan böyle Tarım ve Tarım’da yenilikler, Hükümet tarafından gündeme alınan Tarım Politikaları ile sizlere bu sayfadan bilgiler aktaracağız.

Antalya Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Aksu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün bilimsel verilerine dayanarak, üreticiyi ilgilendiren bütün konularda bu kurumlardan aldığımız bilgileri paylaşacağız. Ülkemizin ve Antalya’nın sebze ve meyve deposu olarak adlandırılan ve örtü altı sebze üretiminin başında gelen Aksu’da; Tarımın yol aldığı mesafeleri, farklı üretim tesislerini, farklı ürünleri, ve daha bir çok bilgiyi her hafta bu sayfada bulabileceksiniz. Bu hafta, Aksu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün İyi Tarım ile ilgili konularına, Antalya Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Çalışma Onayı verilen Talya Solucan firmasına ve TARSİD Başkanı Argun Şahin’in açıklamalarına yer verdik.

AKSU’DA ÜRÜNLER İYİ TARIM İLE EMİN ELLERDE

Aksu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün başlatmış olduğu Aksu’da ürünler iyi tarım ile emin ellerde çalışmaları, Aksu ilçesinin genelinde yapılarak ve yıl boyunca devam eden çalışmalar sayesinde, İyi Tarım Uygulaması yapan üretim alanları 4.500 dekar seviyesine ulaşmış bulunuyor.

Aksu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik ekiplerince yapılan çalışmalar neticesinde, ilçemizde iyi tarım uygulaması modeliyle üretim yapan üretici sayısı 215’e ulaştı. Aksu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünce oluşturulan özel ekip üreticileri; seralarda, bahçelerde, sürekli ziyaret ederek iyi tarım uygulamalarına davet ediyor. Bu sayede insan, çevre ve hayvan sağlığına duyarlı kaliteli ve yüksek verimli ürün elde edilerek, pazar piyasasında da tercih sebebi olunması sağlanabiliyor. Aksu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün, Aksu’da ürünler iyi tarım ile emin ellerde sloganıyla başlattığı çalışmalarla Aksu ilçesi genelinde yapılan ve yıl boyunca devam eden çalışmalar sayesinde, İyi Tarım Uygulaması yapan üretim alanları 4.500 dekar seviyesine ulaşmış bulunuyor. Tarım ve Orman Bakanlığımızca örtü altında İyi Tarım Uygulamaları yapan üreticilere dekar başına 150 TL destekleme ödemesi yapılıyor. Antalya’da iyi tarım uygulaması, üretim metoduna geçen üretici sayısı en fazla Aksu ilçesinde bulunuyor. 2019 yılında da Aksu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak iyi tarım uygulaması için özel ekipler, çalışmalarını yürütmeye ve üreticileri bilgilendirmeye devam ediyor. Aksu İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Aksu’da üretim faaliyetinde bulunan tüm kişileri iyi tarım uygulaması destekleme modeline geçmeye davet ediyor.

İyi Tarım Uygulamaları Nedir?

İyi Tarım Uygulamaları tehlike önleme, tehlike analizi zararlılarla entegre mücadele ve entegre ürün yetiştiriciliği ilkelerini baz alarak, çiftçilikle ilgili metotların ve teknolojilerin sürekli gelişmesini destekler. İyi Tarım Uygulamaları, bitkinin toprağa ekiminden önceki süreçten işlenmiş nihai ürün sürecine kadar sertifikalandırılmış, tarımsal ürünün tam üretim sürecini kapsar. Ayrıca; Gıda güvenliği, hayvan refahı, çevre koruma, işçi sağlığı, güvenliği ve refahı konularını da kapsar. İyi tarım uygulamaları; Çevre, insan, havyan sağlığına zarar vermeyen bir üretimin yapılması, doğal kaynakların korunması, tarımda izlenebilirlik ve sürdürebilirlik ile gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla yapılan tarımsal üretim şeklidir. İyi tarım uygulamaları sertifikasına sahip ürünün; Kimyasal, fiziksel, mikrobiyolojik kalıntılar içermediği, çevreyi kirletmeden ve doğal dengeye zarar vermeden üretildiği; üretimi sırasında insan, işçi ve diğer canlıların olumsuz etkilenmediği; üretildiği ve tüketildiği ülkelerin tarımsal mevzuatına uygun olarak üretildiği anlaşılır.

Sağlıklı tarım için ‘solucan gübresi’

Aksu’da faaliyet gösteren Talya Solucan, Antalya İl Tarım ve Orman’dan Çalışma Onayı aldı. Solucan gübresi ile tarım sektöründe hizmet veren Talya Solucan Firması’nın Sahibi Barış Toker, Antalya İl Tarım Orman Müdürü Mustafa Özen’in elinden belgesini aldı.

Talya Solucan, solucan gübresi ile tarımın kalbi olan Aksu’da hizmet vermeye devam ediyor. Güvenilir ve doğa dostu gübre çözümleri ile tarım sektörüne katkı sağlayan Talya Solucan, bir başarıya imza attı. Firma Sahibi Barış Toker, sayıca çok az bir firmada bulunan çalışma onay belgesini Antalya İl Tarım Orman Müdürü Mustafa Özen’in elinden aldı. Belgeyi aldıktan sonra duygularını ifade eden Toker, aldıkları belgenin gururunu yaşadıklarını belirtti.

 EN ORGANİK GÜBRE ÇEŞİDİ Günümüzde bilinen en organik gübre çeşidi olan solucan gübresi ile ilgili kısaca bilgilendirmede bulunan Barış Toker, solucan gübresinin her türlü sebze, meyve bahçesi, tarla ve sera bitkileri için besleyici, güçlendirici, verim arttırıcı ve erkencilik sağlayan özelliklere sahip bir ürün olduğunu belirtti.

 SAĞLIKLI TARIM İÇİN! Şirket olarak Antalya başta olmak üzere tüm Türkiye’deki tarım sektörüne katkı sağlamayı hedeflediklerini vurgulayan Toker açıklamalarına şu şekilde devam etti:

‘Küresel ekolojik iyileşmeye katkı sağlayabilmek için ekonomik, kârlı ve sürdürülebilir yöntemlerle kaliteli organik ürünler üreterek tarımda olumlu ve sağlıklı sonuçlar elde edilmesine katkı sunmak için bu yola çıktık. Ülkemizin organik tarım üretimine katkıda bulunmak, yoğun kimyasal gübre kullanımından dolayı yorgun düşen topraklarımızı geri kazanmak ve ülkemizde son yıllarda artış gösteren kanser, vb. hastalık risklerinin önüne geçebilmek amacıyla Antalya’nın Aksu İlçesi’nde bulunan tesisimizde hizmet vermekteyiz.’

TARSİD Başkanı Şahin: “Devlet Tarım Sektöründe Düzenleyici ve Denetleyici Olmalı”

Kısa adı TARSİD olan, merkezi Antalya’da bulunan Tarım Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TARSİD) Yönetim Kurulu Başkanı Argun Şahin, geçen hafta açıklanan Ekonomi Reform Paketinde yer alan Tarım sektörüyle ilgili gelişmeleri değerlendirdi. TARSİD olarak devletin tarım alanında operasyonel oyuncu olmaktan ziyade sektörde düzenleyici ve denetleyici pozisyonunda olması beklentisinde olduklarını ifade eden TARSİD Başkanı Argun Şahin,” Tarım sektöründe verimlilik, katma değerli üretim, gıda güvenliği ve tarım ürünlerinin pazarlama kanallarının iyileştirilmesi öncelikli konularımızdır. Bu konuların çözümü ise tarım konusundaki yasal mevzuatın bu konuları geliştirecek şekilde yeni baştan ele alınması olacaktır.” dedi. Şahin, tarım sektörüyle ilgili gelişmeleri merakla ve heyecanla takip ettiklerini bildirdi.

Tarım Ana Gündem Maddesi Olmalı

Tarımın Türkiye’nin ana güçlerinden biri olduğunu vurgulayan TARSİD Başkanı Argun Şahin, “TARSİD olarak tarıma ülkemiz ekonomisinde daha fazla öncelik verilmesini her zaman destekliyoruz. Bu açıdan açıklanan ekonomik reform programındaki tarım projelerine olumlu bakıyoruz. Tarım sektörünün İş İnsanları olarak bizim için önemli olan ülke tarımının hem ülke içinde yeterli bir düzeye erişmesi; hem de uluslararası mecrada rekabetçi gücümüzün artmasıdır. Bu açıdan yeni Ekonomik programda belirtilen Tarımsal inisiyatifleri merak ve heyecanla takip ediyoruz” diye konuştu.

Projenin detaylarının Mayıs ayında paylaşılacağını anımsatan TARSİD Başkanı Argun Şahin, detayların daha belirgin olduğu bir durumda daha iyi değerlendirme yapabileceklerini sözlerine ekledi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.