Güney Haberci - Antalya'nın Bir Numaralı Haber Portalı
2017-02-20 14:04:21

Antalya’da hane halkı en büyük ilçe: Aksu

Hilal KARA

20 Şubat 2017, 14:04

TÜRKİYE İstatistik Enstüsü (TÜİK) tarafından hazırlanan “Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi” sonuçlarını yayınlamaya bu sayımızda da devam ediyoruz. Baktığımız her istatistikte olduğu gibi, bu sonuncusunda da, Aksu bizi şaşırtmaya devam ediyor. Türkiye genelinde ve Antalya’da “Hane halkı büyüklüğü” küçülmeye devam ederken, yani, aile bireylerinin sayıları azalırken; Aksu, bu sosyolojik gerçeğe inatla direniyor.

TÜİK’in son istatistiklerine göre, Antalya’nın 19 ilçesi arasında hane halkı en büyük olan ilçe, 3.51 ile Aksu oldu. 2016 yılında, ortalama hane halkı büyüklüğü, 8 ilçede 3.17 olarak Antalya değerinin üzerinde gerçekleşti. 11 ilçede ise Antalya değerinin altında sonuçlar çıktı.

Ortalama hane halkı büyüklüğünün en yüksek olduğu ilçeler sırasıyla Aksu (3.51), Kepez (3.43) ve Kumluca (3.34) olarak belirlendi. En az olduğu ilçeler ise Akseki (2.38), Gündoğmuş (2.45) ve İbradı (2.48) ilçeleri oldu. Ayrıca, ortalama hane halkı büyüklüğü, Döşemealtı’nda 3.31, Konyaaltı’nda 2.85, Muratpaşa’da 2.95 olarak gerçekleşti.

TÜİK Antalya Bölge Müdürü Abdi Öncel, ilimizdeki hane halkı büyüklüğünde Aksu’nun birinci olduğunu söylüyor. Peki, bu sonuç bize ne anlatıyor? Şimdi gelin, bunu birlikte yorumlayalım. Mülkiyet sorunları nedeniyle yatırımların beklemede olduğu, inşaatların durduğu ilçemizde, geleneksel/muhafazakar aile yapısı kendini hâlâ koruyor. Yetişkin erkeklerin iş için diğer kentlere yönelmesi, hane halkı büyüklüğünü negatif etkileyen faktörler arasındadır. Demek ki, Aksulu aileler buna pek fazla izin vermiyor. Ayrıca, Aksulu çiftlerin “birden fazla çocuk sahibi olmayı” tercih ettikleri görülüyor.
Zaten, Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, Aksu’nun dış göç verdiği de söylenemez. İlçemizin 2016’daki net göç hızının binde 0.37 olduğu dikkate alınırsa, Aksu’dan dışarıya önemli bir nüfus akını olmadığını da görürüz. Geçen yıl, ilçemize 2 bin 464 kişi yerleşti, 2 bin 438 kişi de nüfusunu başka ilçelere aldırdı. Özetle, giden kadarı geldi.
Sonuç; Aksu’nun sosyolojik gerçekliğini okumak isteyen herkesin, öncelikle istatistiklere göz atması gerekiyor. Bunların başında da siyasetçiler geliyor. Umarız onlar da bu konuya biraz ilgi duyuyorlardır.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.