Günlük hayatta belli ortamlarda ve sürelerde diğer insanlarla birlikteyken yada başkalarının önünde bir şey söylerken veya yaparken rahatsızlık duyabiliriz ama bu durum artık bütün sosyal ortamlarda olmaya başlarsa; ACABA BU YAŞADIĞIM NE DİYE DÜŞÜNEBİLİRİZ?
Sosyal kaygı bozukluğu, başkaları tarafından gözlendiğini düşünerek kişinin yaşadığı yoğun kaygı ve korku durumudur. Yaşadığınız sosyal kaygı bozukluğudur.
Peki bu durumu yaşamamızda ne etkili oluyor?
Genetik Eski deneyimler Olumsuz düşünmeler (insanlar kaygılı olduğumu anlayacaklar, sordukları soruya cevap veremeyeceğim, sıkıcıyım, garibim diğerleri tarafından sevilmeyeceğim vs.) Sosyal beceri eksikliğiGenellikle yargılanmaktan veya eleştirilmekten korkan, diğer insanlarla yemek yeme, bir şeyler içme ve konuşma eylemleri halindeyken kendilerini utandıracak bir şey yapmaktan endişelenerek kendilerini sürekli kontrol etmek istemeleri sosyal ortamlarda rahat hareket etmelerini engellemektedir.
Sosyal fobisi olan insanlar diğer kişilerin kendisi hakkında kötü düşünmelerine neden olacak davranışlarda bulunmaktan korkarlar.
Aslında kişilerin yaşadığı kaygılardan dolayı yaşadıkları bazı belirtilerin (terleme, konuşurken kızarma, ses titremesi, titreme vs.) diğerleri tarafından görülme düşüncesi korkuya yol açmaktadır.
Hangi durumlardan daha çok kaygı duyarlar;
Soru sormak Yeni insanlarla tanışmak Başkalarıyla birlikte yemek yemek, bir şey içmek İnsanların önünde imza atmak, yazı yazmak Toplulukta konuşma yapmak Mevki sahibi kişilerle konuşmak Telefonla konuşmak başkalarının fikirlerine karşı kendi fikirlerini söyleyememe Genel tuvaleti kullanmak Sosyal aktivitelere katılmak (arkadaş toplantıları, düğünler, dini törenler, ev ziyaretleri, partiler, kalabalık bir odaya girmek ) bu liste daha fazlada uzayabilir.